Fractal

Η Δήμητρα Διδαγγέλου στο Εργαστήρι του Συγγραφέα

 

 

 

“Ευγνωμοσύνη. Για μια Ζωή Γεμάτη Ικανοποίηση”
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020

 

Έπειτα από μια νουβέλα και μια συλλογή διηγημάτων και ενώ είχα ξεκινήσει ένα μυθιστόρημα, προέκυψε το θέμα της ευγνωμοσύνης εν μέσω προσωπικής περιέργειας κι επαγγελματικής διερεύνησης.

Εκείνο που με προβλημάτισε αρχικά ήταν η φόρμα του κειμένου καθώς ήθελα να είναι κατανοητό σε όλους, αλλά συγχρόνως να μη χάσει τίποτα από την εγκυρότητα και την επιστημονική βάση του. Στάθηκα ιδιαίτερα στις έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα και μπορώ να πω ότι ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι. Χρειάστηκε να συγκεντρώσω ένα μεγάλο όγκο υλικού ώστε να διαλέξω τι ήταν χρήσιμο και τι όχι και να το αποδώσω με τρόπο κατανοητό. Μελέτησα επιστημονικά άρθρα, αγόρασα τα πιο πρόσφατα βιβλία, γράφτηκα σε newsletters, κατέβασα applications, διάβασα, κράτησα σημειώσεις, έγραψα και έσβησα πολύ.

Καθώς προχωρούσα με το γράψιμο, ένιωθα ότι δεν θα ήταν ολοκληρωμένο το βιβλίο εάν δεν υπήρχαν και βιωματικές εμπειρίες, όχι μόνο δικές μου, αλλά και άλλων ανθρώπων. Ανθρώπων που μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί επιστημονικά με το θέμα της ευγνωμοσύνης και το προσεγγίζουν διαφορετικά από μένα ή και που ίσως να μην τους έχει απασχολήσει ποτέ. Επιπλέον, ήθελα να εξετάσω το ευρύ φάσμα που μπορεί να έχει η έκφρασή της, όχι μόνο στις καλές στιγμές αλλά κυρίως στις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό ήταν ένα κομμάτι που ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα γιατί έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με φίλους και γνωστούς που με βοήθησαν στο να δω το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 

 

Δεν έγραψα το βιβλίο με στόχο να γίνει ακόμα ένα βιβλίο αυτοβοήθειας προσφέροντας έτοιμες συνταγές ευτυχίας. Ο σκοπός ήταν κλείνοντάς το ο αναγνώστης να έχει αποκτήσει μια εικόνα για το τι είναι ή τι δεν είναι η ευγνωμοσύνη, να έχει μάθει για τα οφέλη που μπορεί να έχει εάν εντάξει την ευγνωμοσύνη στη ζωή του, να βρει τρόπους για να κάνει τη ζωή του πιο υποφερτή και απαντήσεις σε κάποια από τα θέματα που τον απασχολούν. Στο τέλος του βιβλίου επέλεξα να παραθέσω κάποιες γραπτές ασκήσεις για την έκφραση της ευγνωμοσύνης, ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί και πρακτικά όποιος θέλει να την εντάξει περισσότερο στη ζωή του.

Η ευγνωμοσύνη είναι χρήσιμη όχι μόνο στις καλές στιγμές, αλλά ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Τότε είναι που μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη από ποτέ. Μας βοηθά να δούμε τις δυσκολίες –που αναπόφευκτα θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή- με διαφορετική ματιά, να εκτιμήσουμε τα μαθήματα που πήραμε από αυτές και τους ανθρώπους που μπορεί να μας βοήθησαν κατά τη διάρκειά τους. Μας βοηθά όχι να μην βιώνουμε τις οδύνες, αλλά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας παρά αυτές.

Η έκδοση του βιβλίου ήρθε στην περίοδο του κορωνοϊού, μια εποχή με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ευελπιστώ το βιβλίο να δώσει μια νέα οπτική και έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης στα όσα ζούμε. Να γίνει ένας φάρος φωτεινός μέσα σ’ αυτή την σκοτεινή περίοδο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top