Fractal

Πολυκατοικία- καθρέφτης

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

 

 

Γιώργος Σπυράκης «Ευπαθείς μαϊμούδες», Libron Εκδοτική 2021

 

Φωκίωνος Νέγρη 23α, Μάρτιος 2020.
Σε μια πολυκατοικία-υπόδειγμα, ο θυρωρός κάνει τα πάντα για να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού, παλεύοντας με το παρελθόν που τον έχει στιγματίσει.
Ο φοιτητής του πρώτου σπάνια ξεμυτίζει, καταλήγοντας αγκαλιά με ένα σαξόφωνο.
Οι ένοικοι στον δεύτερο έχουν πλέον γεράσει και χορεύουν στην ταράτσα, αλλάζοντας συνήθειες ετών.
Ο πάτερ Θεόφιλος αυτοαναιρείται στο διαμέρισμά του, απέναντι απ’ την «Κυρία του Τρίτου» η οποία μόνο επισκέψεις δέχεται και διαρκώς κάτι περιμένει.
Η οικογένεια του τετάρτου, με τον δάσκαλο να επιμένει, την Αγγελική ακόμα να ψάχνεται και μια πεθερά ανάμεσά τους, βιώνει την αλλαγή για πρώτη φορά.
Ένας Κουβανός που ζει στον πέμπτο έχει αφεθεί στις αναμνήσεις και σε όση ζωή ακόμα, με την αρρώστια να κοχλάζει στα πνευμόνια του.

Ένα δέμα που ποτέ δεν παραδόθηκε,
η μεταστροφή στο θυμικό των ενοίκων,
ένα ζευγάρι μισοσπασμένα γυαλιά,
η γη που σείεται στον έρημο πεζόδρομο,
ένας πίνακας γεμάτος μυστικά,
το διαμέρισμα του πέμπτου· ακόμα κλειστό
και μια συναυλία που ξεσηκώνει τη γειτονιά
λίγο πριν όλα αλλάξουν.

…….

Βρισκόμαστε στην Κυψέλη μια συνοικία του κέντρου της Αθήνας και τόπο διαμονής αρκετών συγγραφέων και ποιητών. Μια συνοικία που άλλαξε μέσα στο χρόνο. Παλαιοί κάτοικοι μετακόμισαν προς νέες νεόκτιστες συνοικίες. Για χρόνια τόπος κατοικίας φοιτητών και μεταναστών – προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Πάντα όμως διατηρούσε μια αίγλη η περιοχή στα πέριξ της Φωκίωνος Νέγρη με τις όμορφες πολυκατοικίες.

Φωκίωνος Νέγρη 23 α- ο τόπος του μυθιστορήματος λοιπόν και ο χρόνος αναφοράς είναι ο Μάρτιος του 2020.

Ο θυρωρός της συγκεκριμένης πολυκατοικίας αναλαμβάνει   «ενεργό ρόλο» για να κρατήσει μακριά τον ιό από την πολυκατοικία. Οι κάτοικοι των διαμερισμάτων είναι – ο φοιτητής του πρώτου ορόφου, το ηλικιωμένο ζευγάρι του δευτέρου, ο ιερέας (Θεόφιλος) και η κυρία του τρίτου, η οικογένεια του τέταρτου, ο Κουβανός και το κλειστό διαμέρισμα του πέμπτου.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον νεοελληνικό μυθιστόρημα με σύγχρονους χαρακτήρες και με μια πλοκή που κεντρίζει το ενδιαφέρον της ανάγνωσης. Τα κεφάλαια αναπτύσσονται χωρίς βαρετές επαναλήψεις και ο συγγραφέας ξεκλειδώνει σκηνές της καθημερινότητας και της ψυχής των ηρώων του με επιτυχία.

Και ενώ όλα ρέουν μέσα στην καθημερινότητα και στο φόβο του νέου ιού για το πώς θα εξαλειφθεί, «όλα αλλάζουν» και αυτό πετυχαίνει ο συγγραφέας να μας δείξει. Τα στάδια των αιφνίδιων αλλαγών και της προσωπικής διαχείρισης τους. Πώς βιώνουν οι  κάτοικοι τις νέες συνθήκες ζωής του εγκλεισμού. Η πολυκατοικία αυτή είναι ένας κοινωνικός καθρέφτης. Ο «φθαρμένος εαυτός»  των χαρακτήρων δεν σχετίζεται μόνο με τον φόβο της μόλυνσης από τον ιό αλλά και με την προσωπική ταυτότητα ζωής του.

Αυτό το πάρτι στην ταράτσα είναι η αφορμή για να αναδειχθεί το  συλλογικό ψυχικό τοπίο και η αφορμή για ένα νέο νόημα επανεκκίνησης προς την «νέα κανονικότητα».

 «Κάποιοι από τα απέναντι μπαλκόνια ξεκίνησαν διστακτικά να χειροκροτούν, αλλά δεν τους ακολούθησε κανείς. Μαζεύτηκαν στο καβούκι τους και έμειναν να περιμένουν το σύνθημα για την ελευθερία τους μέσα απ’ την τηλεόραση». (σελ. 344)

Ο κορωνοιός αλλάζει τον κόσμο και φυσικά την Ελλάδα. Αυτό το σύγχρονο ζήτημα ο συγγραφέας το φωτίζει με τη γραφή του. Μέσα από ένα τοπίο μουσικής- μετάβασης και με μια γη να σείεται  ανοίγει ένας νέος δρόμος για όλους μας. Κανένας δεν γνωρίζει  αυτό «το μετά»…

Το βιβλίο εγείρει ερωτήματα στους αναγνώστες. Τι θα κρατήσουμε από την καραντίνα; Τι έχει αλλάξει και τι θα κληθούμε να  ξαναβρούμε μέσα μας και γύρω μας; Η κοινωνική απόσταση μας οδηγεί σε αποξένωση με οδυνηρές συνέπειες ή θα αναδειχθεί μια αλληλεγγύη; Θα κατορθώσουμε να ενεργοποιήσουμε έναν θετικό μηχανισμό που θα μας πυροδοτήσει έναν ενάρετο νέο κύκλο ζωής προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες;

 

Γιώργος Σπυράκης

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Σπυράκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος, απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργικής Γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιμελητής λογοτεχνικών κειμένων.

Είναι εισηγητής δημιουργικής γραφής στο ΚΕΘΕΑ-Εν δράσει, στο Κατάστημα Κράτησης του Κορυδαλλού ενώ υπήρξε και επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής του τμήματος δημιουργικής γραφής στο ΣΔΕ φυλακών Κορυδαλλού.

Το μυθιστόρημα, Ευπαθείς μαϊμούδες, είναι το τέταρτο βιβλίο του.

Μικρές Φοβίες, διηγήματα (2012)

Ε.σύ, μυθιστόρημα (2016)

Δεκαεπτά φορές, αφηγήματα (2017)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top