Fractal

Τσιπ στον Εγκέφαλο;

Γράφει ο Απόστολος Ζιώγας //

 

 

Άρχισε να είσαι τώρα αυτό που θα γίνεις μετά William James

 

 

Το να βάλεις έναν υπολογιστή μέσα στον εγκέφαλο κάποιου, έμοιαζε κάποτε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας˙ σήμερα, είναι μια πραγματικότητα. Πλέον δοκιμάζονται συσκευές διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή, προκειμένου να επιτρέψουν στα άτομα με αναπηρίες να λειτουργούν πιο ανεξάρτητα. Τον Ιανουάριο του 2024, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του -Neuralink- εμφύτευσε το πρώτο της τσιπ στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου.

 

 

Η συσκευή μεγέθους νομίσματος της Neuralink, που ονομάζεται N1, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ασθενείς να πραγματοποιούν ενέργειες απλώς με το να συγκεντρώνονται σε αυτές, χωρίς να κινούν το σώμα τους. Τα άτομα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για να τοποθετηθεί η συσκευή σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Το τσιπ καταγράφει και επεξεργάζεται την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και στη συνέχεια μεταδίδει αυτά τα δεδομένα σε μια εξωτερική συσκευή, όπως ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή. Η εξωτερική συσκευή αποκωδικοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς, μαθαίνοντας να συσχετίζει ορισμένα μοτίβα με τον στόχο του ασθενούς: για παράδειγμα, να μετακινεί τον δρομέα του υπολογιστή επάνω σε μια οθόνη. Με την πάροδο του χρόνου, το λογισμικό μπορεί να αναγνωρίσει ένα μοτίβο νευρικής πυροδότησης που εμφανίζεται με συνέπεια, ενώ ο συμμετέχων φαντάζεται αυτήν την εργασία, εκτελώντας στη συνέχεια την εργασία για το άτομο.

Η τρέχουσα δοκιμή της Neuralink επικεντρώνεται στο να βοηθήσει άτομα με παράλυτα άκρα να ελέγχουν υπολογιστές ή smartphone. Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, που συνήθως ονομάζονται BCI, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο συσκευών όπως τα αναπηρικά αμαξίδια. Μη επεμβατικές συσκευές τοποθετημένες στο εξωτερικό του κεφαλιού ενός ατόμου έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν έχουν λάβει έγκριση για εμπορική ανάπτυξη. Υπάρχουν και άλλες συσκευές εγκεφάλου- υπολογιστή, όπως αυτή της Neuralink, που είναι πλήρως εμφυτευμένες και ασύρματες. Ωστόσο, το εμφύτευμα N1 συνδυάζει περισσότερες τεχνολογίες σε μία μόνο συσκευή: Μπορεί να στοχεύσει μεμονωμένους νευρώνες, να καταγράψει από χιλιάδες τοποθεσίες στον εγκέφαλο και να επαναφορτίσει τη μικρή μπαταρία του ασύρματα. Η Neuralink έλαβε έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάιο του 2023, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με το εμφύτευμα είναι ελάχιστες, εκτός από ένα φυλλάδιο που στοχεύει στη στρατολόγηση ατόμων που δοκιμάζονται. Ορισμένοι επιστήμονες προβληματίζονται από αυτή την έλλειψη διαφάνειας. Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις κλινικές δοκιμές είναι σημαντική επειδή βοηθά άλλους ερευνητές να μάθουν για τομείς που σχετίζονται με την έρευνά τους και μπορεί να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών. Όταν η επιστημονική έρευνα χρηματοδοτείται από κρατικούς φορείς ή φιλανθρωπικές ομάδες, στόχος της είναι η προώθηση του δημόσιου καλού. Η Neuralink, από την άλλη πλευρά, ενσωματώνει ένα μοντέλο ιδιωτικών κεφαλαίων, το οποίο γίνεται όλο και πιο κοινό στην επιστήμη. Οι εταιρείες που συγκεντρώνουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές για να στηρίξουν επιστημονικές ανακαλύψεις μπορεί να προσπαθούν να κάνουν καλό, αλλά προσπαθούν επίσης να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη, τα οποία μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τα καλύτερα συμφέροντα των ασθενών.

Δεν χωρά αμφιβολία πως όταν οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καταστάσεις αναπηρίας να λειτουργήσουν πιο ανεξάρτητα, όπως βοηθώντας τους να επικοινωνούν ή να μετακινούνται, αυτό μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα της ζωής τους˙ συγκεκριμένα, βοηθά τους ανθρώπους να ανακτήσουν την αίσθηση της δικής τους δράσης ή αυτονομίας – ένα από τα βασικά δόγματα της ιατρικής δεοντολογίας. Όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι όμως οι ιατρικές παρεμβάσεις, μπορεί να έχουν και ανεπιθύμητες συνέπειες. Με τα BCI, οι επιστήμονες και οι ηθικολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα κλοπής ταυτότητας, παραβίασης κωδικού πρόσβασης και εκβιασμού. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι συσκευές έχουν πρόσβαση στις σκέψεις των χρηστών, υπάρχει πιθανότητα η αυτονομία τους να παραποιηθεί από τρίτους. Η ηθική της ιατρικής απαιτεί από τους γιατρούς να βοηθούν τους ασθενείς, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την όποια πιθανή βλάβη. Εκτός από τα λάθη και τους κινδύνους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι επιστήμονες ανησυχούν για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μιας πλήρως εμφυτευμένης συσκευής όπως το N1, καθώς τα εξαρτήματα της συσκευής δεν αντικαθίστανται εύκολα μετά την εμφύτευση. Όταν εξετάζουν οποιαδήποτε επεμβατική ιατρική παρέμβαση, οι ασθενείς, οι πάροχοι και οι προγραμματιστές αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ κινδύνου και οφέλους. Στα σημερινά επίπεδα ασφάλειας και αξιοπιστίας, το όφελος από ένα μόνιμο εμφύτευμα θα πρέπει να είναι μεγάλο , έτσι ώστε να δικαιολογούνται οι όποιοι αβέβαιοι κίνδυνοι.

Προς το παρόν, οι δοκιμές της Neuralink επικεντρώνονται σε ασθενείς με παράλυση. Πάντως ο Μασκ είπε ότι ο απώτερος στόχος του για τα BCIs είναι να βοηθήσει την ανθρωπότητα -συμπεριλαμβανομένων των υγιών ανθρώπων-να συμβαδίσει με την τεχνητή νοημοσύνη! Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με ένα άλλο βασικό δόγμα της ιατρικής δεοντολογίας: τη δικαιοσύνη. Ορισμένοι τύποι σύνθεσης υπερτροφοδοτούμενου εγκεφάλου-υπολογιστή θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις κοινωνικές ανισότητες εάν μόνο οι πλούσιοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε τέτοιες βελτιώσεις. Αυτό που είναι πιο άμεσα ανησυχητικό, είναι η πιθανότητα η συσκευή να αποδεικνύεται όλο και περισσότερο χρήσιμη για άτομα με αναπηρία, αλλά να μην είναι διαθέσιμη λόγω απώλειας χρηματοδότησης για την έρευνα. Για ασθενείς των οποίων η πρόσβαση σε μια συσκευή συνδέεται με μια ερευνητική μελέτη, η προοπτική απώλειας της πρόσβασης μετά το τέλος της μελέτης μπορεί να είναι καταστροφική. Αυτό εγείρει ακανθώδη ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι ποτέ ηθικό να παρέχεται έγκαιρη πρόσβαση σε πρωτοποριακές ιατρικές παρεμβάσεις πριν λάβουν την πλήρη έγκριση. Απαιτούνται επομένως σαφείς δεοντολογικές και νομικές κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη που απορρέουν από επιστημονικές καινοτομίες, όπως το τσιπ εγκεφάλου της Neuralink, εξισορροπούνται με την ασφάλεια των ασθενών και το κοινωνικό καλό.

 

 

 

Ζιώγας Απόστολος είναι βιολόγος

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top