Fractal

Στην ποίηση το θέμα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι πράξεις τους

Της Γκέλης Ντηλιά // *

 

 

 

Στην ποίηση το θέμα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι πράξεις τους

 

 

 

 

Το κύρος της ποίησης δεν χάνεται ποτέ. Όσο κι αν η περιρέουσα ατμόσφαιρα των πραγμάτων δείχνει μια προτίμηση σε πιο εύπεπτους τρόπους ψυχαγωγίας και αναψυχής, η ποίηση ποτέ δεν θα πάψει να έχει ένα σεβαστό μερίδιο σε αυτούς.

Συμβαίνει η ποίηση να έχει λιγότερη ζήτηση συγκριτικά με την λογοτεχνία, διότι υπάρχει προκατάληψη ότι είναι ακαταλαβίστικη. Δυστυχώς αυτό έχει εντυπωθεί στους περισσότερους πιθανούς αναγνώστες από την σχολική τους ηλικία και τελικά είναι σχεδόν μη αναστρέψιμο στην ενηλικίωση. Δεν αγοράζουν ούτε καταξιωμένους ποιητές σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Είναι δύσκολο να πειστούν και το χειρότερο είναι ότι κινδυνεύουν αυτή η αδιαφορία να μεταφερθεί και στους απογόνους τους.

Από τη μια τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν την ποίηση όσο θα έπρεπε. Είναι ελάχιστες οι εκπομπές με ποιητικό περιεχόμενο. Αλλά ακόμα και σε εκπομπές με γενικότερο θέμα το βιβλίο, οι θεατές ή οι ακροατές μετριούνται στα δάκτυλα. Μας τρώνε τα ριάλιτι και οι επαναλήψεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα λογοτεχνικά περιοδικά στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και στον χαρτόδετο όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει ένα ευρύ φάσμα ποιητικής παραγωγής.

Από την άλλη ούτε στο εξωτερικό προβάλλεται η ποίηση. Υπάρχει μια τάση περιθωριοποίησης κι εκεί και το χειρότερο είναι ότι αυτό γίνεται σιωπηλά, με την συγκατάθεση κυβερνήσεων και ανθρώπων του πνεύματος.

Ο χαρακτήρας της ποίησης έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να είμαστε παρόντες στην ίδια σιωπή, αλλά θα παρατηρήσουμε διαφορετικά πράγματα. Γιατί το θέμα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι πράξεις τους.

Οι ποιητές γράφουν όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για τους άλλους. Επικοινωνούν ένα γεγονός, ώστε να φανεί χρήσιμο σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που φαινομενικά δεν τους αφορά.

Στην ερώτηση αν υπάρχει τέλος στη ποίηση η απάντηση είναι ότι αν η ποίηση είναι ένα χωράφι που πρέπει να το κάψεις για να το ξανασπείρεις, τότε αυτή η φάση είναι σε εξέλιξη. Εξάλλου, όταν οι ιδεολογίες έχουν πεθάνει, θα γλίτωνε η ποίηση;

Ο ποιητής βρίσκεται σε περίοδο σποράς. Μόλις κατακαθίσει αυτό που πρέπει να μείνει συνειδησιακά από τον αναβρασμό της εποχής και απορριφθούν εκείνα τα στοιχεία που μπλοκάρουν την πνευματική πρόοδο, τότε θα μπορέσουμε με βεβαιότητα να δηλώσουμε ότι η χαμένη αίγλη της ποίησης είναι έτοιμη να αποκατασταθεί, επειδή οι στρατευμένοι υπηρέτες της δεν θα την αφήσουν να παρακμάσει. Ο ποιητής σπέρνει για να θερίσει ο αναγνώστης.

 

 

* Η Γκέλη Ντηλιά είναι ποιήτρια και συγγραφέας. Η πρόσφατη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Το στίγμα των βάλτων- Ποιήματα της φυλακής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΩ.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top