Fractal

☆ Γη καταπατημένη. Η νέα στιχουργική και μουσική δημιουργία του Πασχάλη Τσέρνα

Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου //

 

 

Ο Πασχάλης Τσέρνας είναι ένα καλλιτεχνικό «πολυεργαλείο»  δίχως ίχνος υπερβολής.  Αποτελεί μια περίπτωση ίσως από τις πλέον χαρακτηριστικές των ανθρώπων της τέχνης, με τη σεμνότητα να απεικονίζεται στο βλέμμα του και στο διάβα της ζωής του. Μουσικός, ποιητής, ερμηνευτής, οργανοπαίχτης, στιχουργός, ηθοποιός, ηχολήπτης, φωτιστής και πολλά άλλα τα οποία τον καθιστούν αναντικατάστατο συνεργάτη  για όσους έχουν την τύχη να συνεργάζονται μαζί του. Πρόσφατα εξέδωσε ένα CD από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές του, που αξίζει να βρίσκεται στη δισκοθήκη κάθε ψαγμένου φιλόμουσου. Τίτλος του έργου «Γη καταπατημένη» και κυκλοφόρησε  από την εταιρεία «Καθρέφτης» και περιέχει δέκα έξι τραγούδια  ενώ μια μεγάλη γκάμα αξιόλογων καλλιτεχνών  συμμετέχει και κοσμεί το νέο αυτό μουσικό εγχείρημα.

 

 

 

 

Ας αρχίσουμε το μουσικό μας περπάτημα με τους καλλιτέχνες που στήριξαν το έργο του τραγουδοποιού Πασχάλη Τσέρνα καθότι ο ίδιος  είναι ο αποκλειστικός στιχουργός, μουσικός και ερμηνευτής των τραγουδιών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων:  Ο αείμνηστος  Χρίστος Τσάγκας,  ο Μπάμπης Τσέρτος,  η Θέλμα Καραγιάννη και ο Βασίλης Γισδάκης σε αγαστή συνεργασία με τον δημιουργό Πασχάλη Τσέρνα, προσδίδουν με τη χροιά της φωνής τους την ποιότητα που απαιτεί αυτή η προσεγμένη καλλιτεχνική προσπάθεια. Μαζί τους όμως και πολλοί άλλοι συντελεστές. Οι μουσικοί: Φίλιππος Περιστέρης, Γιώργος Μάκαρης,  Θωμάς Δρόσος, Σωτήρης Μαργόνης,  Δημήτρης Δαμηλάκης, ο Κώστας Ζαριδάκης, ο Ναπολέων Σαριπανίδης και ο Βλαδίμηρος Πέτσας.

Το cd   «Γη καταπατημένη» δεν είναι μια δημιουργία ευκαιριακού προσανατολισμού και αρπαχτής. Οι στίχοι του εμπεριέχουν  ποιητικό οίστρο  – άλλωστε ποιητής είναι ο Πασχάλης Τσέρνας – κοινωνική κριτική και πολιτικό προβληματισμό. Οι έρωτες και οι αγάπες δεν αποτελούν τα κυρίαρχα  ερεθίσματα  αυτού του εγχειρήματος, καθότι προτεραιότητα έχουν ο ανθρωπιστικός αναστοχασμός  και τα αποτελέσματα που επιφέρει στους λαούς ο  σύγχρονος ωχαδερφισμός και η εγωκεντρική ασυδοσία.

Ένα δείγμα στιχουργικής γραφής του δημιουργού, τα δύο παρακάτω κουπλέ: «Φουρτούνιασε ο καιρός και μας βαράει το κύμα / ξανά ο γερμανός, σώνει και ντε στο βήμα / Θέλει απ’ τα πολλά ζητάει κι από τα λίγα / κι ο Έλλην αυτουργός έχασε την πυξίδα.  –  Κοιτάει και τι να ιδεί; Της ψήφου τα στραβάδια / πολίτες μαλθακούς, πολιτικούς γομάρια /  Σηκώνεται ορθός κι απ’ την καλή τα λέει / μολών λαβέ λοιπόν, κουφάλες φαρισαίοι»/

 

 

 

 

Η δηκτικότητα, η σκωπτική διάθεση και η σατυρική πρόθεση του Πασχάλη Τσέρνα, είναι εμφανής στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Παράλληλα με τη στιχουργική πλευρά, υπάρχει και μια εξαίρετη μουσική κατάθεση που σε συνδυασμό με την δυνατή ενορχήστρωση  του Γιώργου Μάκαρη, το αποτέλεσμα επιβραβεύει όλους τους συντελεστές. Ιδιαίτερα συγκινητική η έναρξη με την υποβλητική φωνή του αείμνηστου Χρίστου Τσάγκα σε κείμενο του Πασχάλη Τσέρνα και μουσική επένδυση Φίλιππου Περιστέρη και Γιώργου Μάκαρη με τίτλο: «Τίτλοι τέλους». Επίσης ένα από τα τραγούδια  που αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα είναι το παρακάτω με τον τίτλο «Ουσία» το οποίο είναι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο.

«Βροχή πέφτει στη θάλασσα, άγιο νερό και σμίγει / αφρός και κύμα γίνεται επίγειο στολίδι / σαλπάρισε το όνειρο σαν ξακουστή γαλέρα / του ανέμου πήρε την πνοή και τράβηξε για πέρα. /

 Έρμαιο της ανακωχής είναι η ιστορία / για μιαν Ελένη έμορφη ξεπάστρεψαν την Τροία / ο κόσμος έγινε μομφή και η μομφή αντάρα / κι ο άνω θρώσκων τα ‘κανε όλα πάλι μαντάρα.

Γι’ αυτό και γω θα καρτερώ, αλάργα θα τη βγάζω /  Κι όπου πετύχω δίποδο στεγνά θα τονε κράζω /αναζητώντας στο χαμό του νου τον αφεντιάρη / πέτυχα του Άσιμου, του Νικολιού τ’ αχνάρι.

Μας τα ‘παν όλα οι σοφοί και με το παραπάνω / μα αν δεν θέλεις να σωθείς, εγώ τι να σου κάνω / και τόλμη θέλει κι αρετή, θέλει και πειθαρχία / για να μπορείς να την κοιτάς στα μάτια την ουσία».

Κλείνοντας,  παραθέτουμε τα λόγια του Πασχάλη Τσέρνα για την συνεργασία του με τους ανθρώπους που στήριξαν το επιτυχημένο του μουσικό εγχείρημα:

«Ευχαριστώ: Την Άννα Νεοφώτιστου από την Ηλεία που έβαλε την σπίθα. Τον Θωμά Δρόσο τον Ηπειρώτη για την επί παντός επιστητού υποστήριξη σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος. Τον Παναγιώτη τον “Κούνο” Χρονόπουλο που με εμπιστεύτηκε. Τον Μπάμπη Τσέρτο που με τίμησε με την συμμετοχή και την σεμνότητα του. Τον Βασίλη Γισδάκη και την Θέλμα Καραγιάννη. Τον αείμνηστο Χρήστο Τσάγκα και τον παιδικό μου φίλο Φίλιππο Περιστέρη. Την Γεωργία Ρένεση και τον Θωμά Δρόσο για την επιμέλεια των στίχων. Τον Γιώργο Μάκαρη που πήρε προσωπικά το θέμα σαν ενορχηστρωτής, συνδημιουργός, επιτηρητής, παρατηρητής, τιμονιέρης, κωπηλάτης, κλπ. Όλους τους μουσικούς για τον σεβασμό και την συνέπεια τους. Όλους τους αφανείς ήρωες φίλους και γνωστούς, που μου σταθήκανε στα δύσκολα, μα και όλους αυτούς που με πλήγωσαν και με ώθησαν στα άκρα… Γιατί χωρίς όλους εσάς “Γη”  δεν θα υπήρχε…»

 

 

 

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top