Fractal

Η λύση βρίσκεται στις ερημίτισσες του Μεσαίωνα

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

Φρεντ Βάργκας «Όταν βγαίνει η αράχνη», Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη, σελ. 534

 

Η Φρεντ Βαργκάς (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της ιστορικού και αρχαιολόγου Frederique Audoin- Rouzeau που δανείστηκε από τον χαρακτήρα της Άβα Γκάρντερ στην «Ξυπόλυτη κόμισσα»), στα αστυνομικά της καταφεύγει συχνά στις ειδικές γνώσεις της για τον Μεσαίωνα. Δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο έναν ιστορικό με ειδίκευση στην προϊστορία, έναν μεσαιωνολόγο κι έναν ειδικό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξ ου και στο καινούργιο της μυθιστόρημα «Όταν βγαίνει η αράχνη», ένας από τους σοφούς αστυνομικούς της αναφέρει: «Στην εποχή μας; Ποια εποχή μας; Την εποχή του πολιτισμού; Της λογικής σκέψης; Της επικρατούσας ειρήνης; Η εποχή μας είναι η προϊστορία μας, ο Μεσαίωνάς μας. Ο άνθρωπος δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Και προπάντων δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τις πρωτόγονες σκέψεις του», έτσι «όταν τα μικρά σκαθάρια έκαναν επίθεση με τις αράχνες τους, ήδη επρόκειτο για σεξουαλική επίθεση. Ο νόμος του κυρίαρχου, η έγχυση του δηλητηρίου, του ζωικού υγρού».

Αυτή τη φορά ο φλεγματικός και ενστικτώδης επιθεωρητής Ανταμσμπέργκ με την ιδιότυπη ομάδα του, την οποία η συγγραφέας φροντίζει να μας γνωρίσει ολοκληρωμένα, θα χρειαστεί να λύσει τον γρίφο των επαναλαμβανόμενων θανάτων από το δηλητήριο της ερημίτισσας αράχνης. Αναζητώντας τον μίτο του μυστηρίου, θα σκαλίσει παλιά μυστικά και αρχεία ενός παιδικού ιδρύματος όπου κάποτε όλοι αυτοί οι νεκροί πια ηλικιωμένοι υπήρξαν τρόφιμοι, θα οδηγηθεί στην Συμμορία της ερημίτισσας και στα πολλαπλά τους εγκλήματα, ακρωτηριασμούς, βιασμούς, αναζητώντας τον σημερινό θύτη στα θύματα, θα αναγκαστεί να θυμηθεί την δική του τρομακτική ερημίτισσα που παραπέμπει στις ερημίτισσες του Μεσαίωνα. Θα αναρωτηθεί για το θείο και ανθρώπινο δίκαιο και θα συνεργαστεί μέχρι και με τον… δολοφόνο. Θα διαλευκάνει «το φτύμα εξ ουρανού», θα μας μιλήσει για την διαδικασία των συνειρμών και τις δικές του «φυσαλίδες», θα προσπαθήσει να σώσει τους δυο τελευταίους από τα θύματα, θα κατανοήσει, στο τέλος, αυτή την ιδιότυπη ανθρώπινη δικαιοσύνη. Θα εξηγήσει την διαδικασία του αεί επαναλαμβανόμενου «γι’ αυτό και έκανε το μοναδικό πράγμα που είχε μάθει να κάνει, να ζει δηλαδή έγκλειστη», θα μας γνωρίσει μια γοητευτική τιμωρό ερημίτισσα του καιρού μας.

Σε μια ιστορία που εμπεριέχει Ιστορία, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Μεσαιωνική ιστορία και Αρχαιολοζωολογία, όπως η Φρεντ Βαρκάς μοναδικά γνωρίζει να μετατρέπει σε νουάρ της εποχής μας. «Επειδή μονάχα μια ερημίτισσα, μια πραγματική ερημίτισσα μπορεί να μεταμορφωθεί σε αράχνη ερημίτισσα με τη σειρά της και να σκοτώσει με το δηλητήριό της».

 

Φρεντ Βαργκάς:

 

Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top