Fractal

✩ Για την παράσταση “Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν” στο ΚΘΒΕ

Γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος //

 

 

Ο καλός άλλος άνθρωπος του Σετσουάν

 

Ο ΜΠΕΡΤΟΛ ΜΠΡΕΧΤ έγραψε εξαιρετικά θεατρικά έργα, που συγκλόνισαν, ενθουσίασαν , εντυπωσίασαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Με κεντρικό άξονα και θέμα τον άνθρωπο με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα παθήματά του, ο συγγραφέας εκπέμπει συναισθήματα πόνου και συμπάθειας προς τον αναξιοπαθούντα, τον αγνό, τον δίκαιο άνθρωπο και καταδικάζει την αδικία, το συμφέρον, τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, τη καταπίεση, την φαυλότητα.

 

 

Στα έργα του «το ψωμάδικο», «ο τρόμος και η αθλιότητα του τρίτου ράιχ», η «μάνα κουράγιο», ο ΜΠΡΕΧΤ παρασύρει τους θεατές σε μια αναθεώρηση, σε στοχασμό και σε μετασχηματισμό των ιδεών τους με τη παρέμβασή του.

Στον καλό άνθρωπο του Σετσουάν επικρατεί η μάχη του καλού με το κακό , του δίκαιου με το άδικο, του πλούσιου με τον φτωχό.

Τρεις Θεοί έρχονται στη γη για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποιος καλός άνθρωπος ώστε να δικαιωθεί η εμπιστοσύνη τους προς το ανθρώπινο είδος.

Ο νερουλάς της περιοχής απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης και απεγνωσμένα τους εκλιπαρεί να φιλοξενήσουν τους Θεούς για ένα βράδυ, αλλά συναντά πλήρη αδιαφορία .

Η εξαίρεση έρχεται από τη πόρνη της πόλης που με μεγάλη προθυμία δέχεται να τους φιλοξενήσει, δεχόμενη τις ευχαριστίες τους και επιπρόσθετα αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα καπνοπωλείο.

Οι αφιλόξενοι συμπολίτες της -με περισσό θράσος- εγκαθίστανται στο σπίτι της πόρνης, τρώνε και πίνουν, εκμεταλλευόμενοι την ιδιοκτήτρια.

Στη προσπάθειά της να περισώσει μέρος της περιουσίας της η πόρνη δημιουργεί ένα πρώτο ξάδελφο που με τη σκληρότητά του θα αποπέμψει τους καταληψίες.

Η πόρνη και ο ξάδελφος, όντες ένα και το αυτό πρόσωπο, εναλλάσσονται και οι κάτοικοι επιδοκιμάζουν τη πόρνη και αποδοκιμάζουν τον ξάδελφο.

Η πόρνη δέχεται εξευτελισμούς και απαιτήσεις ικανοποίησης των παράλογων απαιτήσεων των κατοίκων , αλλά τελικά δικαιώνεται και επιτυγχάνει επαγγελματικά και προσωπικά.

 

 

Οι Θεοί-σαν τον Διογένη που με το φανάρι έψαχνε άνθρωπο- αναχωρούν ευχαριστημένοι και δικαιωμένοι από την ύπαρξη ενός και μόνο καλού ανθρώπου.

Το έργο θυμίζει τη μεταγενέστερη ταινία του Μπονιουέλ ΒΙΡΙΔΙΑΝΑ, όπου η πρωταγωνίστρια βιάζεται, διαπομπεύεται και εξευτελίζεται από όλους αυτούς που ευεργέτησε.

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθέτησε άριστα το δύσκολο αυτό έργο , που επί τρίωρο συνήρπαρσε τους θεατές , κατάφερε να παράξει πλήθος συναισθημάτων στους θεατές και να τους μεταφέρει ζωντανά στο χώρο των γεγονότων, ακολουθώντας κατά γράμμα τη γραμμή του συγγραφέα.

Οι ηθοποιοί, με προεξάρχουσα την Ιωάννα Δεμερτζίδου στο ρόλο της πόρνης ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις των ρόλων τους, καθοδηγούμενοι μοναδικά από τον σκηνοθετη.-

 

 

 

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

 Μελίνα Αποστολίδου (Κυρία Μι Τσου), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Κυρία Σιν), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Σεν Τε), Ελένη Θυμιοπούλου (Οικογένεια: Γυναίκα), Στέλιος Καλαϊτζής (Οικογένεια: Άντρας),  Γιάννης Καραμφίλης (Τρίτος θεός), Άγγελος Καρανικόλας (Άνεργος), Νίκος Κουσούλης (Οικογένεια: Ανιψιός, Παιδί & Ιερέας, Επιστάτης), Νίκος Μήλιας (Σουν),  Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Οικογένεια: Ανιψιά), Βασίλης Μπεσίρης (Αστυνομικός), Δημήτρης Ναζίρης (Οικογένεια: Παππούς), Μπέττυ Νικολέση (Κυρία Γιανγκ), Ιωάννα Παγιατάκη  (Γριά έμπορος χαλιών), Ορέστης Παλιαδέλης (Βανγκ), Γιώργος Παπαδάκος (Οικογένεια: Ανιψιός, παιδί),  Βασίλης Παπαδόπουλος (Σου Φου), Ιωάννα Πιατά (Οικογένεια: Κουνιάδα), Χρίστος Στυλιανού (Μαραγκός), Στέργιος Τζαφέρης (Δεύτερος θεός), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Πρώτος θεός) *Εκτακτη αντικατάσταση: Λουκία Βασιλείου, Χρήστος Τσάβος, Γιάννης Τσεμπερλίδης 

Μουσικοί επί σκηνής: Δάνης Κουμαρτζής (κιθάρα), Αμαλία Σάνη (τσέλο), Κατερίνα Ταβλαδωράκη (κλαρινέτο)

 

Ετικέτες: , ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top