Fractal

Η μόδα είναι απλά ένα ρούχο;

της Χρυσάνθης Μανιάτη // *

 

Σε μια εποχή που κατακλυζόμαστε από την εικόνα, και οι σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης γίνονται πρότυπα, που σπαταλάμε ώρες μπροστά από έναν καθρέφτη, αναλωνόμαστε στο τι θα βάλω και όχι τόσο του πως νιώθω ή αν με εκφράζει και κυρίως που κρίνουμε ένα άτομο από το τι φορά και όχι ποιος είναι. Που οι γυναίκες κυρίως, ακολουθούν την μόδα άκριτα και σπαταλάνε λεφτά στα ρούχα χωρίς πάντα  κάποιο ιδιαίτερο λόγο και η μόδα γίνεται καταναλωτική μανία και επιβεβαίωση ίσως των ανασφαλειών μας. Δημιουργούνται διαφορετικοί προβληματισμοί με ένα κοινό ερώτημα: μόδα είναι μόνο αυτό;

 

«Η μόδα δεν είναι μόνο τα ρούχα. Η μόδα είναι στον ουρανό, στο δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες, τον τρόπο που ζούμε και το τι συμβαίνει.» Coco Chanel.

 

Όντως η μόδα βρίσκεται γύρω μας και αυτό υποδηλώνεται μέσω των σχεδιαστών, του street style,τον bloggers, των τεχνών, της μουσικής, του τρόπου ζωής μας και αναδεικνύει μια ολόκληρη φιλοσοφία μας. Επειδή η νέα γενιά δεν αναζητά απλά να ακολουθεί κάτι, αλλά να δημιουργήσει μια δική της τάση και να εκφράσει προβληματισμούς μέσω του ρουχισμού που επιλέγει. Θα αναλύσουμε μαζί ένα στυλ που επανέρχεται αλλά και τα γεγονότα που συνετέλεσαν στην δημιουργία τους. Τα 60’ με κύρια επιρροή από την Twiggy επανέρχονται δυναμικά.

f1

Οίκοι όπως Gucci, Saint Laurent, Louis Vuitton εξυμνούν αυτήν την δεκαετία μέσα από την super mini φούστα, το φόρεμα σε Α γραμμή και τις μπότες μέχρι το γόνατο. Ίσως κατακλύσουν και την δική σας ντουλάπα φέτος.

f2

Όμως ποιες καταστάσεις επηρέασαν την εποχή των 60’ ώστε σήμερα να φτάσει στα χέρια μας ξανά η super mini φούστα; Το συγκεκριμένο ρούχο αντανακλούσε στην εποχή του το αίσθημα της επανάστασης και της οργής αν υπολογίσουμε τα στερεότυπα της εποχής. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως η γυναίκα μέσω του ενδύματος εκφράζει τις ριζικές αλλαγές που έρχονται, διεκδικεί, και σήμερα θεωρούμε ως δεδομένα. Ας ανατρέξουμε λοιπόν στα 60’ μια εποχή όπου είχε αρκετές στυλιστικές προτάσεις και να δούμε συνοπτικά κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν την εποχή.

Ιστορικές αλλαγές στιγμάτισαν την εποχή. Οι κομμουνιστές πήραν τη διακυβέρνηση της Κούβας. Στην Ιρλανδία ξέσπασε βία μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών. Το 1967 το Ισραήλ και τα Αραβικά Έθνη ήρθαν αντιμέτωποι στο πόλεμο των έξι Ημερών. Οι δολοφονίες του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι και του αδερφού του. Η κίνηση για τα δικαιώματα των γυναικών πήρε ώθηση με τη συγγραφή του βιβλίου «The Feminine Mystique» της Μπέτυ Φρίντμαν. Όλο και περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να εργάζονται. Το 1963 οι Μπητλς έκαναν την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία «I want to hold your hand». Ο Μπόμπ Ντύλαν και η Τζόαν Μπαέζ δημιουργούν αντιπολεμικά μουσικά μηνύματα. Άνοιξαν οι πρώτες ντισκοτέκ στην Γαλλία. Η οπ αρτ, η τέχνη των οπτικών εφέ κυριάρχησε. Μια τέχνη που βασίζεται στις οπτικές ψευδαισθήσεις. Με εκπροσώπους τους: Άλμπερς, Βαζαρέλι, Ράλεϊ. Ανάμεσα στα κινήματα που επηρέασαν την εποχή ήταν και ο μινιμαλισμός με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη απόρριψη κάθε ιλουζιονιστικού εκφραστικού στοιχείου. Με εκπροσώπους Αντρέ, Φλάβιν, Τζαντ, Μόρις. Επίσης, το Land Art,με εκπροσώπους τους Σμόθσον, Λονγκ και Κριστό. Αλλά και μια τέχνη που προϋπήρχε και στα 50’ το Action painting, με τους καλλιτέχνες να απλώνουν χρώμα σε μεγάλου μεγέθους μουσαμάδες με διάφορους τρόπους (στάξιμο, χύσιμο ή πέταμα). Κάποια έργα του Τζάκσον Πόλοκ ανήκουν στο action painting. Τα μουσικά ακούσματα, η ένδυση, αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς σαν τα δεδομένα της εποχής δίνοντας μας να καταλάβουμε πως μεγάλες αλλαγές σηματοδότησαν την εποχή.

Τελικά, η μόδα είναι απλά ένα ρούχο, ένα έργο τέχνης, ένα τραγούδι που απλά φεύγει και την θέση του καταλαμβάνει κάτι άλλο ή είναι ένας ακόμα τρόπος έκφρασης μιας κουλτούρας, των προβληματισμών μας;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο η νέα γενιά μπορεί να μας απαντήσει, αφού άλλωστε σε κάθε εποχή οι νέες γενιές είναι αυτές που με θράσος και θάρρος αλλάζουν τα δεδομένα…

 

* Η Χρυσάνθη Μανιάτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989.Τελείωσε βοηθός μικροβιολόγου ενώ παράλληλα δούλευε σε εταιρεία με ρούχα. Αυτό την οδήγησε να γνωριστεί ακόμα ποιο καλά με την μεγάλη της αγάπη το ρούχο. Έκανε την πρακτική της στην ειδικότητα της, όμως πλέον είχε καταλάβει πως δεν της έφτανε μόνο αυτό. Σπούδασε σχέδιο μόδας, styling και πατρόν. Χάρη στην σχολή της, αλλά και περιστάσεων μετέπειτα, είχε την τύχη-τιμή να δουλέψει σε επίδειξη του Κ. Ζούλια, στα backstage με διάφορους σχεδιαστές στο Athens exclusive, να σχεδιάσει στολές για ομάδα cheerleader, να δημιουργήσει ένα νυφικό για την ταινία του Κ. Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», ενώ τον γνώρισε προσωπικά και δούλεψε μαζί του για λίγο πίσω από τις κάμερες.

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top