Fractal

Η Μανταλένα Μαρία Διαμαντή στο εργαστήρι του συγγραφέα

 

 

«7 λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου», εκδ. Α.Α.Λιβάνη

 

Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, στη γλυκιά εποχή της εφηβείας μου, τότε που άνοιγα τα φτερά μου, θα ήθελα να είχα συγκεντρωμένη στα χέρια μου όλη τη σοφία του κόσμου… Έναν οδηγό ζωής που, με το δικό του μαγικό τρόπο, θα με ενθάρρυνε με λόγια που έχουν γεννηθεί μέσα από ανθρώπινες εμπειρίες… Από στιγμές ευτυχίας, αγάπης, έρωτα, αλλά και θλίψης ή ακόμα και προδοσίας.

Σήμερα, που έχω μεγαλώσει πια κι έχω την ευθύνη δυο μικρών πλασμάτων -του γιου μου και της κόρης μου-, σκέφτομαι πως αυτό που δεν είχα τότε εγώ θα ήθελα να τους προσφέρω… Ένα βιβλίο στο οποίο θα μπορούν να ανατρέξουν σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής τους, καθώς αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που ο καθένας μας έχει και θα συνεχίσει να έχει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όσες αλλαγές και να φέρει η εξέλιξη της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Γιατί τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι αυτά που κυριαρχούν στις ζωές όλων μας. Μεγάλων ή μικρών, πλούσιων ή φτωχών, μορφωμένων ή μη.

Μέσα από ενθαρρυντικά σχόλια αναγνωστών μου, γεννήθηκε η ιδέα ενός βιβλίου που θα είναι αφιερωμένο σε εφτά λέξεις που έχουν σημαδέψει τη δική μου καρδιά αλλά, νομίζω, μας αγγίζουν όλους.

Έρωτας, Αγάπη, Προδοσία, Θλίψη, Μητρότητα, Ελπίδα, Ευτυχία. Μελετώντας σπουδαία λόγια μεγάλων προσωπικοτήτων -παλιότερων και νεότερων (Νίκος Καζαντζάκης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Fyodor Dostoyevsky, Ernest Hemingway, Rainer Maria Rilke, Paulo Coelho, Antoine de Saint-Exupéry κ.ά.)- κι εμπνευσμένη από αυτά, έγραψα δικές μου σκέψεις , από τις εμπειρίες της δικής μου ζωής, που ίσως συνδέουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις παραπάνω λέξεις με τις ζωές των αναγνωστών. Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν γιατί η Μητρότητα να απασχολεί και τους άνδρες. Και όμως τους αγγίζει είτε με την μορφή της μητέρας που μας έφερε στον κόσμο, είτε με την μορφή της συζύγου, της αδελφής ή της φίλης.

 

 

Ποια θεωρώ την πιο σημαντική λέξη; Nομίζω ότι όσο και να προσπαθήσω δεν θα καταφέρω να επιλέξω καθώς είναι αλληλένδετες. Αν μια από αυτές δεν έχει «σημαδέψει» με το δικό της τρόπο τη ζωή μας, ίσως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις άλλες.

Γιατί εφτά; Γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ξεχώριζα αυτόν τον αριθμό κι ας μην γνώριζα ότι είναι ιερός και συμβολικός. Στη πορεία έμαθα… Εφτά οι μέρες της Δημιουργίας, την 7η ημέρα έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο, ο αριθμός 7 χρησιμοποιείται δέκα φορές στην Παλαιά Διαθήκη, 7 τα ιερά μυστήρια, 7 και οι αρετές. Οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν τον αριθμό 7 ως εικόνα και πρότυπο της τάξης και της αρμονίας στη φύση. Ήταν ο αριθμός που περιλάμβανε δύο φορές τον ιερό αριθμό τρία – σύμβολο της θείας τριάδας σε όλους τους λαούς, χριστιανικού και παγανιστικούς), στην οποία προστίθεται η θεία μονάδα. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν 7 σοφοί, οι ελεύθερες τέχνες στην αρχαιότητα ήταν 7, τα χρώματα του φάσματος του ουράνιου τόξου είναι 7 και οι παραπάνω είναι μόνο ορισμένες από τις αναφορές για τον ιερό αριθμό 7, ο οποίος από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα «σημαδεύει» τη ζωή μας. Όσο για το δικό μου τυχερό 7, ήταν η μέρα του μήνα που έφερα στον κόσμο το πρώτο μου παιδί, το γιο μου…

Ακόμα και αν κάποια από τα εφτά οικουμενικά μεγέθη της ζωής μάς έχουν προβληματίσει ή πληγώσει, μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία. Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο, ίσως, το καταφέρει αυτό.

 

 

Προτροπή μου είναι: Να κρατάμε το κεφάλι ψηλά στις αποτυχίες και τις δυσκολίες και να μην ξεχνάμε ότι “ποτέ δεν είναι αργά”.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top