Fractal

Γιατί μερικές Κινέζες αναζητούν αγάπη στη Δύση;

Γράφει ο Απόστολος Ζιώγας // *

 

Εσύ /μια βλέπεις εμένα/ μια βλέπεις τα σύννεφα /

Νομίζω,/ όταν βλέπεις εμένα είσαι πολύ μακριά/

όταν βλέπεις τα σύννεφα είσαι πολύ κοντά

Γκου Τσενγκ (1956- 1993)

 

 

 

Εμπορικά γραφεία γνωριμιών διευκολύνουν τις ανταλλαγές email και τους γάμους μεταξύ γυναικών από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Κίνα, η Κολομβία, και ανδρών από οικονομικά προηγμένες δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία. Πρόκειται για μια παγκόσμια επιχείρηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά την οικονομική και πολιτιστική άνοδο της Κίνας, πολλές γυναίκες – ειδικά εκείνες που είναι οικονομικά ευκατάστατες – εξακολουθούν να αναζητούν στη Δύση, αγάπη και συντροφικότητα.

Παρά την εκπληκτική ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κίνα – όπου οι άγαμοι άνδρες υπερτερούν των γυναικών κατά περισσότερα από 30 εκατομμύρια – οι μεσήλικες διαζευγμένες γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Υπάρχει η στερεότυπη αναπαράσταση των δυτικών μέσων ενημέρωσης για νύφες κατά παραγγελία μέσω ταχυδρομείου, δηλαδή νεαρές γυναίκες που παντρεύονται μεγαλύτερους δυτικούς άνδρες για να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Αυτή η δυναμική επιμένει. Αλλά αντίθετα με αυτό το στερεότυπο, η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν εγγραφεί στα γραφεία γνωριμιών είναι μεσήλικες και χωρισμένες. Αναφέρουν τις διακρίσεις λόγω ηλικίας στην Κίνα ως τον πρωταρχικό λόγο για να αναζητήσουν άντρες από τη Δύση.

Αν και δεν είναι μυστικό πως οι διαζευγμένοι ή χήροι άντρες σε πολλές χώρες ξαναπαντρεύονται νεότερες γυναίκες, η πίεση να το κάνουν είναι ιδιαίτερα έντονη στην Κίνα, όπου οι γυναίκες ηλικίας έως και 27 ετών στιγματίζονται ως «υπολείμματα». Επιπρόσθετα, οι γυναίκες με παιδιά από προηγούμενους γάμους – ειδικά εκείνες με γιους αντί για κόρες – αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερες προκλήσεις στην τοπική αγορά γάμου. Οι Κινέζες το αποδίδουν στους κοινωνικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους, οι νέοι άνδρες πρέπει να έχουν ένα σπίτι ή να δώσουν μια προκαταβολή πριν δεσμευτούν. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς αναμένεται να βοηθήσουν οικονομικά τους γιους τους με στεγαστικά δάνεια και πολλοί άγαμοι άνδρες δεν θέλουν να αναλάβουν αυτήν την οικονομική ευθύνη όταν παντρεύονται μια γυναίκα με έναν γιο. Η απιστία συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών για τις γυναίκες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας μετά το 1978, οι οποίες δημιούργησαν μια νέα καπιταλιστική ανώτερη τάξη. Πολλοί νεόπλουτοι άνδρες –ακόμα και αυτοί που ήταν ήδη παντρεμένοι– άρχισαν να αναζητούν νεότερες, πιο σεξουαλικές γυναίκες. Ορισμένοι μάλιστα λένε πως οι άντρες είναι σαν τις τσαγιέρες, κάθε τσαγιέρα πρέπει να συνδυάζεται με πολλά φλιτζάνια τσαγιού.

Δεν είναι μόνο η νεόπλουτη τάξη των ανδρών της Κίνας που άρχισαν να αναζητούν το ειδύλλιο έξω από τους γάμους τους. Οι γυναίκες λένε για τους συζύγους που έχουν χάσει τη δουλειά τους και στη συνέχεια στρέφονται στο ποτό, τον τζόγο και την απιστία για να αντιμετωπίσουν τις νέες οικονομικές τους δυσκολίες. Ενώ πολλές γυναίκες πελάτισσες αναζητούν άντρες από τη Δύση ως τονωτικό ενάντια στην απιστία των Κινέζων ανδρών, αυτό δεν ανησυχεί καθόλου τις γυναίκες που είναι ερωμένες πλούσιων επιχειρηματιών. Δηλαδή κάποιες γυναίκες προτιμούν τη συντροφιά πλουσίων ανδρών με πολλαπλούς συντρόφους από πιστούς αλλά λιγότερο ευημερούντες. Καθώς αυτές οι ερωμένες γερνούν, ωστόσο οι εύποροι φύλακές τους τις εγκαταλείπουν για νεότερες γυναίκες. Αλλά δεν είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν με άντρες χαμηλότερου επιπέδου, λιγότερο επιτυχημένους στην Κίνα. Μετά από χρόνια απουσίας του εργατικού δυναμικού, οι πλούσιες καταναλωτικές τους συνήθειες είναι σε αντίθεση με τις εξασθενημένες προοπτικές τους στην αγορά εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στραφούν στη μετανάστευση γάμου ως επιλογή διαφυγής.

Επομένως είναι δεδομένες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεσήλικες γυναίκες χωρίς πτυχία κολεγίου. Πολλές από αυτές έχουν απολυθεί από κρατικά εργοστάσια τη δεκαετία του 1990, όταν πάνω από 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Αυτές οι γυναίκες προσπάθησαν να βρουν νέα δουλειά στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην πρόσληψη νέων, εμφανίσιμων γυναικών. Στον αναπτυσσόμενο τομέα υπηρεσιών της Κίνας, οι νέοι υποψήφιοι προτιμώνται από τους μεγαλύτερους. Εντωμεταξύ, οι λιγότερο ελκυστικές γυναίκες συχνά εργάζονται σε λιγότερο επιθυμητές θέσεις ˙ χωρίς πρόσβαση σε ασφάλιση υγείας, συνταξιοδοτικά επιδόματα ή άλλα προγράμματα ως δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, πολλές από αυτές τις γυναίκες θέλουν απελπισμένα να εγκαταλείψουν την Κίνα. Επίσης, πολλές ανύπαντρες μητέρες που αγωνίζονται παντρεύονται Δυτικούς άνδρες, ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Δεδομένων των ανισοτήτων φύλου, ηλικίας και τάξης που συνεχίζουν να μαστίζουν τη σύγχρονη Κίνα, οι ανύπαντρες Κινέζες μπορούν να βρουν τον εαυτό τους να επιλέγει – έστω προς τη Δύση!

 

 

*Ο Απόστολος Ζιώγας είναι βιολόγος

 

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top