Fractal

☆ Καρκίνος του μαστού; Μην τον φοβάσαι   

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Στην εποχή μας, ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που μπορεί να νικηθεί. Διαβάστε πως θα να απομακρύνετε τον κίνδυνο εμφάνισης του, αλλά και για τα  δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια, για τις γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου ο καρκίνος του Μαστού (ΚΜ) είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες και αναλογεί σε περισσότερους από το ¼ όλων των καρκίνων. Στην χώρα μας, χιλιάδες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την διάγνωση καρκίνου στο μαστό, η οποία μπορεί να είναι σε πρώιμο στάδιο ή τοπικά προχωρημένο ή ακόμα και μεταστατικό. Ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο έχει εξαιρετική πρόγνωση. Και βέβαια, η εξέλιξη της χειρουργικής, της παθολογικής αλλά και της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, καθιστά δυνητικά την νόσο ιάσιμη, εφόσον διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο.

 

 

 

 

Ποιος ο ρόλος της ηλικίας στην διάγνωση και την αποθεραπεία;

Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής τη δρα Αϊλίν Μόργκαν της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που παρουσιάστηκε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο Advanced Breast Cancer Sixth International Consensus Conference: «Η ηλικία των γυναικών, κατά την διάγνωση του καρκίνου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τόσο την αποθεραπεία όσο και την επιβίωση. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Αν μια γυναίκα έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό και είναι μεταξύ 25-40 ετών, πρέπει  να συμβουλευτεί εγκαίρως τον μαστολόγο της. Ο καρκίνος του μαστού εκδηλώνεται και σε νεότερες ηλικίες. Η αυτοψηλάφηση ενός ογκιδίου στο μαστό μιας νέας γυναίκας δεν θεωρείται απαραίτητα μόνο ως ένας καλοήθης όγκος. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι μαστοί είναι πυκνότεροι σε μικρότερες ηλικίες λόγω πλούσιου αδενικού στοιχείου και κατ’ αυτό τον τρόπο η μαστογραφία μπορεί να μην είναι διαγνωστική και αντίστοιχα η ταυτοποίηση ενός μικρού ογκίδιου με υπέρηχο μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη. Επιπλέον οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάτω των 35 ετών αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εξάπλωσής του».

 

Ποια είναι τα σύγχρονα «όπλα» της επιστήμης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου;

Εκτός από τη μαστογραφία, που εξακολουθεί να είναι η βασική εξέταση έγκαιρης διάγνωσης, τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τα μηχανήματα υπερήχων. Η δυνατότητα μελέτης της αγγείωσης των αλλοιώσεων του μαστού, η χρήση της ελαστογραφίας, οι τρισδιάστατες εικόνες που δίνουν οι νέοι 3D υπέρηχοι, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διάγνωση. Σημαντική επίσης είναι η βοήθεια της Μαγνητικής Μαστογραφίας, η οποία εφαρμόζεται με συγκεκριμένες ενδείξεις. Υπάρχουν ακόμα οι νέοι ψηφιακοί μαστογράφοι, που μπορούν να έχουν υψηλή ευκρίνεια και στους δύσκολους, πυκνούς μαστούς.

 

Αυτά που πρέπει να θυμούνται όλες οι γυναίκες   

* Μία γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που συγκεντρώνει και τέτοιοι είναι: η ηλικία (όσο μεγαλώνει αυξάνεται η πιθανότητα), το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή με καρκίνο μαστού), η διάρκεια των ετών της περιόδου (πρώιμη εμμηναρχή – καθυστερημένη εμμηνόπαυση), η ατεκνία ή η καθυστερημένη πρώτη κύηση, η παχυσαρκία, η μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.

* Σε ότι αφορά την ηλικία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού παρατηρείται μεταξύ 40 – 55 ετών και αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη ηλικία, θα πρέπει όλες οι γυναίκες να προχωρήσουν σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο μαζί με κλινική εξέταση και ό,τι άλλο κρίνει ο γιατρός τους. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει επίσης να θεωρεί ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο μόλις παύσει η περίοδός της, γιατί κινδυνεύει εξίσου με τις υπόλοιπες. Άρα η πρόληψη είναι σημαντική σε όλες τις ηλικίες.

* Σε γυναίκες με επιβαρυμένο ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται περίπου 15 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας της. Εάν δηλαδή η μητέρα παρουσίασε καρκίνο στο μαστό της στα 50 της χρόνια, η κόρη καλό είναι να αρχίζει τον μαστογραφικό έλεγχο στα 35. Στη συνέχεια, η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

 

 

 

 

Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια για τις γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού

(17 Ιανουαρίου 2022 έως 15 Μαΐου 2022)

 

Το πρόγραμμα της Novartis Hellas «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!», για τις γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) και με την υποστήριξη των Συλλόγων «Άλμα Ζωής» συνεχίζεται και φέτος σε ψηφιακή μορφή. Μηδενίζοντας τις γεωγραφικές αποστάσεις, δίνεται η δυνατότητα στις ενδιαφερόμενες να παρακολουθήσουν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πάντα από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Όπως και στους προηγούμενους επιτυχημένους κύκλους, τα βιωματικά εργαστήρια εκφραστικών τεχνών λειτουργούν υποστηρικτικά, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης της ασθενούς. Χρησιμοποιούν ως βασικά τους εργαλεία τη μουσική, το χορό, τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο και βοηθούν στην αυτοέκφραση και στη φροντίδα του πνεύματος και της ψυχής.

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι ΔΩΡΕΑΝ και ΑΝΩΝΥΜΗ, αλλά απαιτείται η ηλεκτρονική εγγραφή. Από τις 17 Ιανουάριου 2022 έως τις 15 Μαΐου 2022, οι ενδιαφερόμενες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εργαστήρια θεραπείας Gestalt με τη χρήση μουσικής, θεραπείας Gestalt μέσω της θεατρικής πρακτικής, χοροκινητικής θεραπείας – Yoga therapy και εικαστικής θεραπείας, και να παρακολουθούν ηλεκτρονικά, μία φορά την εβδομάδα και για διάστημα δέκα εβδομάδων, το εργαστήριο της επιλογής τους.

Ημέρες και ώρες εργαστηρίων

Δείτε αναλυτικά τις ημέρες και ώρες των εργαστηρίων για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο της επιλογής σας:

Εργαστήριο θεραπείας Gestalt με χρήση μουσικής

  • Κάθε Δευτέρα 19:00 – 21:00, έναρξη 31/01/2022
  • Κάθε Τετάρτη 15:00 – 17:00, έναρξη 02/02/2022
  • Κάθε Παρασκευή 15:00 – 17:00, έναρξη 28/01/2022

Εργαστήριο θεραπείας Gestalt μέσω της θεατρικής πρακτικής

  • Κάθε Πέμπτη 18:00 – 20:00, έναρξη 10/02/2022
  • Κάθε Πέμπτη 20:30 – 22:30, έναρξη 10/02/2022
  • Κάθε Παρασκευή 18:00 – 20:00, έναρξη 04/02/2022

Εργαστήριο Εικαστικής Θεραπείας

  • Κάθε Δευτέρα 20:00 – 22:00, έναρξη 17/01/2022
  • Κάθε Παρασκευή 20:00 – 22:00, έναρξη 28/01/2022
  • Κάθε Σάββατο 11:00 – 13:00, έναρξη 05/02/2022

Εργαστήριο Χοροκινητικής Θεραπείας – Υoga therapy

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την ολιστική υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Ενδεικτικά, στον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, υπήρξαν πάνω από 2.700 εγγραφές, από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από το εξωτερικό, φτάνοντας συνολικά τις 262 ώρες παρακολούθησης. Η πρόκληση που έφερε η πανδημία, αποτέλεσε ευκαιρία, ώστε το πρόγραμμα να ανανεωθεί και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Στόχος είναι μέσα από τη συμμετοχή στα ψηφιακά, πλέον, βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια, κάθε γυναίκα να αποκτήσει το δικό της ηλεκτρονικό «παράθυρο» στον κόσμο: να μοιραστεί τις εμπειρίες της και να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top