Fractal

Ο βίος κι η πολιτεία του Ιπποκράτη

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

Μαρίλεια Γιαλούρη «Ιπποκράτης», εκδόσεις 24 γράμματα

 

Το ιστορικό μυθιστόρημα Ιπποκράτης (εκδόσεις 24 γράμματα) της Μαριλείας Γιαλούρη είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο, που έχει ως θέμα του τα έργα και τις ημέρες του μεγάλου θεραπευτή της αρχαιότητας. Ως προσωπικότητα −με το έργο του− έχει προσφέρει τα μέγιστα στην επιστήμη της ιατρικής, και όχι μόνο. Ενδεικτικά, του έχουν αποδοθεί πάνω από 60 έργα, οι μέθοδοί του εφαρμόζονταν μέχρι και τον Μεσαίωνα και είναι πασίδηλο και αναπόδραστα αυταπόδεικτο πως η σύγχρονη ιατρική στήριξε τις βάσεις της στη φιλοσοφική −κι όχι μόνο− προσέγγιση του Ιπποκράτη.

Η συγγραφέας επιλέγει να ξετυλίξει τον μύθο καταφεύγοντας στην τριτοπρόσωπη αφήγηση, με τον παντογνώστη αφηγητή να μας ξεναγεί στους τόπους όπου περιδιάβηκε, δίδαξε και εφάρμοσε ο Ιπποκράτης την ιατρική τέχνη. Χρησιμοποιώντας τη γραμμικότητα έτσι ώστε ο αναγνώστης να βαδίσει με ασφάλεια −χωρίς τη μη χρειαζούμενη ιστορική αναδρομή− στα χνάρια του μεγάλου θεραπευτή.

Η «διαδρομή» του βιβλίου χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία μέρη. Η ζωή και το έργο του Ιπποκράτη στη γενέθλια γη, την Κω. Τα ταξίδια για τον εμπλουτισμό της γνώσης και των εμπειριών, από το μαντείο των Δελφών μέχρι το βασίλειο της Μακεδονίας. Τέλος, η καθιέρωσή του και η μεστή πορεία του στη φιλόξενη γη της Θεσσαλίας. Σε κάθε κεφάλαιο παρουσιάζεται μια διαφορετική πτυχή του δασκάλου−ιατρού−φιλοσόφου Ιπποκράτη, εντός των πλαισίων του αρχαϊκού κόσμου.

Η Μαριλεία Γιαλούρη, έχοντας κάνει την απαραίτητη έρευνα, πλέκοντας τον μύθο με ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, μας παρουσιάζει την προσωπικότητα του Ιπποκράτη, τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές του σχέσεις. Τις συνομιλίες του με τον μεγάλο σοφιστή Γοργία, τον ιστορικό Θουκυδίδη, τον ρήτορα Ισοκράτη, τον φιλόσοφο Πλάτωνα.

 

Μαρίλεια Γιαλούρη

 

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος παρουσιάζονται τα μεγάλα ιστορικά −ταραχώδη εν πολλοίς− γεγονότα που καθόρισαν τον τότε κόσμο, αλλά ενδεχομένως −χωρίς υπερβολή− και τον σύγχρονο κόσμο μας.

Η σπουδαιότητα του έργου του και του προσώπου του εμφανίζεται από το πρώτο κιόλας παράγγελμα των «Αφορισμών»:

Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top