Fractal

☆ «Η ζωγραφιά του Θεού» του Ιάκωβου Μυλωνά

Γράφει η Χρύσα Νικολάκη //

 

 

 

«Η ζωγραφιά του Θεού» του Ιάκωβου Μυλωνά

 

Άραγε μπορεί η ζωγραφιά του Θεού να αποτυπωθεί πάνω σε έναν άνθρωπο που όλη του τη ζωή στέκει πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι;

Η απάντηση είναι πως ναι, μπορεί να αποτυπωθεί . Ειδικά αυτός ο άνθρωπος μπορεί να γίνει το θαύμα στα μάτια του Θεού αλλά κυρίως των συνανθρώπων του ειδικά όταν είναι γεμάτος, πλημμυρισμένος με αγάπη. Όταν το πνεύμα του φτάσει στην κορύφωση που δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει το σώμα του. Πραγματικά, είναι σπάνιες εκείνες οι φορές που μέσα σε μία κινηματογραφική αίθουσα αισθάνθηκα την κάθαρση. Ο Γιάννης Καλογερόπουλος στο έργο που σκηνοθετεί μας παραδίδει μια απολαυστική ταινία γεμάτη χιούμορ, ανθρωπισμό και συγκίνηση.

 

 

Στο κατάμεστο κινηματογράφο Ιdeal είδαμε μία ελληνική παραγωγή σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλογερόπουλου και σενάριο Ιάκωβου Μυλωνά, με ένα υπέροχο καστ ηθοποιών, που πέτυχαν τη ζύμωση της συνεργασίας και της ερμηνευτικής μαγείας. O φωτογραφικός φακός του Γιάννη Καλογερόπουλου πετυχαίνει να πιάσει το σφυγμό του πόνου και της ζωής, αλλά και του έρωτα. Εντυπωσιακές οι σκηνές στην παραλία, ιδιαίτερα το τρυφερό ενσταντανέ στον ναυαγοσωστικό πύργο ανάμεσα στην όμορφη Στεφανία Γκουρνέλου και στον ρομαντικό Ιάκωβο Μυλωνά.

Οι πρωταγωνιστές μας έκαναν να γελάσουμε με την καρδιά μας με τις έξυπνες ατάκες και με τον έντονο αυτοσαρκασμό τους. Η Μαίρη Ανανιάδου στην αρχή πραγματικά δραματική. Η Στεφανία Γκουρνέλου εξαιρετικά απολαυστική στο ρόλο της ψυχολόγου-αγαπημένης, η Εύη Καραδήμα απόλυτα πειστική ως κακιά, η Ευτυχία Μελή ένας αληθινός άγγελος επί γης. Όσο για την Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και δυναμισμού, μαθαίνοντας μας εκ νέου το «Άξιος Εστίν» της ζωής. Αντίστοιχο ισοδύναμο της ο Ιάκωβος Μυλωνάς μας δίνει να πιούμε το νέκταρ της άδολης αληθινής αγάπης.

Η ταινία του Ιάκωβου Μυλωνά, Γιάννη Καλογερόπουλου και Γιάννη Κουτσομύτη (συμπαραγωγή) από το 2018 επιθυμεί να βρει τη θέση που της αξίζει, και έφτασε ο καιρός, 5 χρόνια μετά να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρεμιέρα ήταν μεγάλη. Αυτό συνέβη επειδή πολύ απλά ο δημιουργός της(σενάριο Ιάκωβος Μυλωνάς) υιοθετεί και τοποθετεί στο κέντρο της αφήγησης μα και της καρδιάς του την ηρωίδα που είναι καθηλωμένη στο αναπηρικό καροτσάκι, τη Θεοδώρα (Χριστίνα-Νανά Τζαβάρα). Δεν είναι τυχαίο ότι στο έργο, το κορίτσι αυτό αποτυπώνεται ως η αδερφή του. Εξάλλου και στην πραγματική του ζωή θα μπορούσε να είναι η πνευματική του αδερφή, ένας άνθρωπος που έχει δεθεί μαζί του προ πολλού και στο θεατρικό σανίδι. Ωραίοι ερμηνευτικά στους ρόλους τους και ο Σπύρος Μπιμπίλιας και ο Χρήστος Μπίλιας, όπως και η θεατρική ομάδα του Ιάκωβου Μυλωνά. Ξεχώρισα ανάμεσα τους και την ηθοποιό Βαρβάρα Αγουρίδα[1].

 

Έπαιξαν επίσης εξαιρετικά οι: Μαρία Τσολάνα, Χορός/Χορογραφία: Κωνσταντίνα Μπάρδα, Ομάδα χορού Μαριάνθη Παραμύθη, Μυρτώ Τζαβάρα, Έλντα Γκάσιου, Εβίτα Γκάσιου, Έφη Σπανού, Ομάδα παραλίας Στέφανος Κόλλας, Νατάσσα Ζαχαρίου, Μαίρη Βύρη, Χαρά Πετρακόγιαννη, Αθηνά Βέη, Μαριάννα Ερημάκη, Λίτσα Καπάτου,  Γιάννης Καμπιώτης, Ισμήνη Τράκα, Γιάννης Ηλιόπουλος, Κούλα Ιερωνυμάκη, Ομάδα θεάτρου Παρή Γιακμοκλίδου, Κέλλυ Γιακμοκλίδου, Χριστίνα Ζαχαριάδη, Δημήτρης Παπαργύρης, Έφη Τάσκωφ Ομάδα ιδρύματος Γιώργος Μπιρπανάγος.

Αλήθεια μπορεί τα πάντα να σώσει η αγάπη; Η αλήθεια είναι πώς όλα τα μπορεί η αγάπη. Κυρίως να ξεσκεπάζει το προσωπείο από το ψέμα και να φανερώνει το αληθινό πρόσωπο. Τι γίνεται όμως όταν οι ατομικές φιλοδοξίες  διαβρώσουν τον άνθρωπο; Το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή την περίπτωση είναι η απόλυτη παράνοια, όπως εδώ. Στο πρόσωπο της χορεύτριας (Εύη Καραδήμα) βλέπουμε την αλλοτρίωση του εγώ. Η αντι-ηρωίδα εδώ, φιλόδοξη και μνησίκακη, έχει πλέξει μέσα στο μυαλό της μία απίστευτη φαντασίωση, η οποία την οδηγεί στο απόλυτο χάος, στην απόλυτη παράνοια. Αντίθετα ο ήρωας μας(Ιάκωβος Μυλωνάς) αυτός που θυσίασε τη ζωή του – σαν άλλος Μεσσίας- αλλά και την προσωπική του βολή για κάποιον άλλον συνάνθρωπό του, στην προκειμένη περίπτωση για την αδερφή του (Νανα Τζαβάρα), κερδίζει στο τέλος αυτό που πραγματικά αξίζει. Την αγάπη. Αφού αυτή επιστρέφει στο διπλάσιο. Παύει να ζει στη σκιά, κερδίζει με την αξία του την αναγνώριση που του πρέπει.

Το σενάριο επικεντρώνεται στην αποδοχή της διαφορετικότητας , και μέσα από αυτό έξυπνα αναδύονται πολλά υπαρξιακά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο παραπληγικός που περνά τη ζωή του πάνω σε ένα καροτσάκι παραμελείται από τους άλλους και όχι μόνο παραμελείται από το κοινωνικό σύνολο αλλά υποτιμάται το πρόσωπό του. Το κακό αντιμάχεται το καλό μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και κερδίζει η αγάπη. Ο Δημήτρης(Ιάκωβος Μυλωνάς) με την τόλμη και τη γενναιότητα του αλλά κυρίως με τη φροντίδα του γίνεται ισάγγελος και δίνει στην Θεοδώρα (Χριστίνα Τζαβάρα) τα φτερά που της λείπουν. Εκείνη πάλι επιστρέφει αυτή την αγάπη με το πνεύμα και την καλοσύνη της στο έπακρο. Το χιούμορ γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ πόνου και αλήθειας.

Ο Ιάκωβος Μυλωνάς ξέρει ότι το χιούμορ είναι ο καταλύτης του δράματος. Μέσα στις τόσες δυσκολίες που υπάρχουν στη ζωή μας μόνο το χιούμορ μπορεί να απαλύνει τη σκληρή πραγματικότητα. Η Χριστίνα, Νανά Τζαβάρα μετατρέπεται σε έναν ολόλευκο κύκνο που με τα φτερά της αγάπης πετά πάνω από τα εμπόδια της κακίας και της κοινωνικής απομόνωσης. Έξυπνο σκηνοθετικό τέχνασμα του Γιάννη Καλογερόπουλου, ο χορός ανάμεσα στις μπαλαρίνες, της σκιάς και του φωτός με νικητή την προσπάθεια, τον αγώνα απόταξης των δεσμών της υποταγής. Ο συγγραφέας μας βάζει σε έναν παραλληλισμό να αναγνωρίσουμε την αξία της ζωής. Να υπερασπιστούμε και να αγκαλιάσουμε το δίκιο. Μέσω αυτού γινόμαστε οι ίδιοι δικαστές – θεατές του άδικου και παράλογου, της ματαιοδοξίας και της φιλοδοξίας, του απάνθρωπου, κτηνώδους εγωισμού. Η Θεοδώρα σμιλεύει μέσα μας την αγάπη και μας την προσφέρει, ως αντίδωρο, για την υπέρτατη αξία της ζωής.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Παραγωγή, UNREALITY Pictures
  • Σκηνοθεσία, Γιάννης Καλογερόπουλος
  • Σενάριο, Ιάκωβος Μυλωνάς
  • Διευθυντής φωτογραφίας, Γιάννης Καλογερόπουλος
  • Συμπαραγωγή, Γιάννης Κουτσομύτης, Γιάννης Kαλογερόπουλος, Ιάκωβος Μυλωνάς,
  • Ηθοποιοί, Ιάκωβος Μυλωνάς, Νανά Τζαβάρα, Έυη Καραδήμα, Στεφανία Γκουρνέλου, Σπύρος Μπιμπίλιας, Χρήστος Μπίλιας, Ευτυχία Μελή, Μαίρη Ανανιάδου,
  • Νανά Τζαβάρα… Λαχτάρα για Τέχνη και Ζωή!
  • Έπαιξαν επίσης, Μαρία Τσολάνα, Χορός/Χορογραφία: Κωνσταντίνα Μπάρδα, Ομάδα χορού Μαριάνθη Παραμύθη, Μυρτώ Τζαβάρα, Έλντα Γκάσιου, Εβίτα Γκάσιου, Έφη Σπανου, Ομάδα παραλίας Στέφανος Κόλλας, Νατάσσα Ζαχαρίου, Μαίρη Βύρη, Χαρά Πετρακόγιαννη, Αθηνά Βέη, Μαριάννα Ερημάκη, Λίτσα Καπάτου, Βαρβάρα Αγουρίδα, Γιάννης Καμπιώτης, Ισμήνη Τράκα, Γιάννης Ηλιόπουλος, Κούλα Ιερωνυμάκη, Ομάδα θεάτρου Παρή Γιακμοκλίδου, Κέλλυ Γιακμοκλίδου, Χριστίνα Ζαχαριάδη, Δημήτρης Παπαργύρης, Έφη Τάσκωφ Ομάδα ιδρύματος Γιώργος Μπιρπανάγος
  • Υποστήριξη Παραγωγής, Κωνσταντίνος Κοντίτσης, Καλογεροπούλου Κωνσταντίνα, Γιώργος Μπιρπανάγος, Μαργαρίτα, Καλογεροπούλου, Κατερίνα Καφτάνη, Γιώργος Γιοβάνος, Σακης Κουτρουμπέλης, Κωνσταντινος Μαυρίδης, Μακιγιάζ Μπαμπη Μαργαρίτα.
  • Post Video/ Audio, Γιαννης Καλογερόπουλος, Kenny Πολυζώη, Αλέξανδρος Σπάθης
  • Systems support, Γιώργος Γιοβάνος, Γιώργος Βλαχόπουλος, Ακης Βολιώτης, AmyDV

 

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

 

[1] (Περιμένοντας το Ζορό, του Γιάννη Φιλιππάκη, θέατρο Διάχρονο)

 

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top