Fractal

☆ Γυναικείες κουβέντες | Εμμηνόπαυση; Μη την φοβάσαι.

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

 

Μπήκατε στην φάση της εμμηνόπαυσης; Μάθετε λοιπόν για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας, αλλά και ποιες ουσιαστικές κινήσεις, πρέπει να κάνετε, ώστε να περάσετε στις βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που ακολουθούν, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα .

Ακόμα και αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι ανωμαλίες που παρουσιάζετε στην περίοδο τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με τις ξαφνικές εξάψεις (αίσθηση ζεστού και κρύου) τα φουντώματα, τις νυκτερινές εφιδρώσεις, αλλά και τις απότομες μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας, δείχνουν ότι έχετε μπει στη διαδικασία της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, δεν έρχεται από τη µια μέρα στην άλλη. «Η χρονική  περίοδος μέχρι την εμμηνόπαυση (δηλαδή την οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών), που ονομάζεται και “αλλαγή της ζωής στη γυναίκα”, ξεκινά με την “κλιμακτήριο”, επισημαίνουν οι ειδικοί της Eλληνικής Eταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, οι οποίοι σας λύνουν αρκετές από τις απορίες σας.  

 

 

 

Τι είναι κλιμακτήριος που προηγείται;

Η κλιμακτήριος ή αλλιώς προεμμηνόπαυση, η οποία αρχίζει 4-5 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από την προοδευτική ελάττωση της λειτουργίας των ωοθηκών, είναι η περίοδος μετάβασης από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Ουσιαστικά, στην κλιμακτήριο, ξεκινούν οι διαταραχές κύκλου, που στην αρχή γίνονται μικρότεροι, παραδείγματος χάρη από 28 ημέρες μπορεί ο κύκλος να μικρύνει στις 24-26 ημέρες, αργότερα γίνονται αραιότεροι (π.χ. κάθε 2-3 μήνες), μέχρι να σταματήσουν τελείως.

 

Τι χαρακτηρίζει την εμμηνόπαυση που ακολουθεί;

H εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από την πλήρη διακοπή της εμμηνορυσίας και σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής. Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται επίσης, από διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών, που σημαίνει και μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο αίμα της γυναίκας. Για να θεωρηθεί ότι μια γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να υπάρχει διακοπή της περιόδου για διάστημα 12 μηνών, χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανής φυσιολογική ή παθολογική αιτία που να ευθύνεται για αυτό.

 

 

 

 

Ποια είναι η φυσιολογική ηλικία της εμμηνόπαυσης;  

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 48-51 έτη, ενώ 1-2% των γυναικών εμφανίζουν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών και 5% μετά την ηλικία των 55 ετών. Στην περίπτωση που η εμμηνόπαυση εμφανισθεί πριν από τα 40, ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση και είναι συνήθως κληρονομική. Επίσης συχνά, σε γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες και ακτινοβολία, η εμμηνόπαυση  ξεκινάει πιο νωρίς, πριν την ηλικία των 48 ετών.

 

Ποια είναι η κλασική αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης;

Είναι η ορμονοθεραπεία, που γίνεται με δισκία (από το στόμα), διαδερμικά αυτοκόλλητα ή κολπικά ένθετα, η οποία στοχεύει να υποκαταστήσει στον οργανισμό τα οιστρογόνα, που παύουν να παράγονται στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Επίσης, για τις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν την ορμονοθεραπεία, η επιστήμη προσφέρει  σήμερα και εναλλακτικές λύσεις (π.χ. φυσικά σκευάσματα που η χρήση τους απαλύνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης). Η συνεργασία ωστόσο με το γυναικολόγο είναι απαραίτητη για κάθε είδους θεραπεία.

 

 

 

 

Πρέπει να υποβάλλεται σε κάποιο έλεγχο η γυναίκα στην εμμηνόπαυση;

Είναι απαραίτητη η λεπτομερής καταγραφή κάποιων ατομικών της στοιχείων, ώστε η αξιολόγησή τους να οδηγήσει στην εξατομικευμένη προληπτική αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση. Επιπλέον, κάθε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν:

  • Μέτρηση της οστικής πυκνότητας (για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων και την ανάγκη για λήψη θεραπείας).
  • Μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου ( που πρέπει να γίνονται μία φορά το χρόνο).
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών, επίσης μία φορά το χρόνο (κυρίως για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών).
  • Έλεγχο για τις τιμές του σακχάρου και των λιπιδίων (που τείνουν να ανεβαίνουν στην εμμηνόπαυση). Η αρτηριακή πίεση πρέπει, επίσης, να ελέγχεται τακτικά, ειδικά αν συνυπάρχει ένας ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα η καθιστική ζωή.

 

Προσοχή και στη διατροφή 

Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο μεγαλώνουν σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της ταχείας οστικής απώλειας που συντελείται στον γυναικείο σκελετό, εξαιτίας των ορμονικών διαταραχών. Καταναλώνετε λοιπόν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα λι­πα­ρά ψάρια (κυρίως σαρδέλες και σολομό), αλλά και τα ψάρια που τρώγονται με το σκελετό τους, όπως η αθερίνα και η μαρίδα, που είναι πλούσια σε βιτα­μίνη D και βοηθά στην απορρόφηση του ασβε­στίου.

 

INFO

  • H άσκηση ωφελεί ιδιαίτερα τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επειδή βελτιώνει το μυϊκό και το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά στη διατήρηση του βάρους και αποτρέπει την έντονη οστική απώλεια που παρατηρείται κυρίως τα 5-6 πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης.
  • Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία (και) της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, καθώς, εκτός των άλλων δεινών που προκαλεί, φαίνεται να αποτελεί «εμπόδιο» στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Γενικά, η εμμηνόπαυση ξεκινάει νωρίτερα σε όσες γυναίκες καπνίζουν και σε όσες έχουν εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες και ακτινοβολία, ενώ η εμμηνόπαυση πριν από τα 40 (πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια) είναι συνήθως κληρονομική και συμβαίνει στο 1-2% των γυναικών. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις «είναι στο χέρι σας να περάσετε στο νέο αυτό μεταβατικό στάδιο της ζωής σας χωρίς ουσιαστικά προβλήματα».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top