Fractal

✩ Editorial: «H σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της ανάστασης»

 

 

 

Ζωγράφος του μήνα: Hiroo (Hirō) Isono

Ο Hiroo (Hirō) Isono ήταν Ιάπωνας ζωγράφος και εικονογράφος, γεννήθηκε το 1945 και πέθανε τον Μάιο του 2013. Γνωστός για τις περίπλοκες και φανταστικές σκηνές του με τροπικές ζούγκλες και ζώα. Ταξίδεψε πολύ στον Νότιο Ειρηνικό, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Είναι γνωστός στους κύκλους του gaming για τη δουλειά του στη σειρά παιχνιδιών Mana, συμπεριλαμβανομένων των Secret of Mana και Heroes of Mana.

 

 

 

Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της ανάστασης.

 

«…Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του Aνθρώπου σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει το Γολγοθά του. Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζονται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορφή του Γολγοθά -θέλω να πω στην κορφή του χρέους τους- να σταυρωθούν, ν’ αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της ανάστασης. ‘Αλλον δεν έχει. ….» Ν.Καζαντζάκης

Και ειδικά αυτήν εδώ την εποχή και να το ξέρετε, πολλοί δίπλα μας ακριβώς μπορεί να ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους….

Με την επίγνωση στο κέντρο της συνείδησης, βαδίζοντας με όλον τον προσήκοντα σεβασμό στις Άγιες αυτές ημέρες, το fractal ανεβαίνει με όλη την αγωνία του ανθρώπου και του κόσμου.

Ο Άγγελος Χαριάτης γράφει για το καινούργιο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Ο Θεός φταίει που έκανε τον κόσμο τόσο ωραίο». Στον πυρήνα του 259 αλληγορίες, από το λογοτεχνικό σύμπαν του Καζαντζάκη, αλλά το έχουμε ξαναπεί, ο Ραπτόπουλος είναι τολμηρός και γενναίος συγγραφέας.

Η Γεωργία Χάρδα στα Παρακείμενά της αλλά και ο Κωνσταντίνος Μούσσας γράφουν για το καινούργιο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Τα λέμε τον Αύγουστο- Εn Agosto nos vemos». Ο συγγραφέας το είχε αποκηρύξει, κρίνοντας το ακατάλληλο. Ωστόσο κι ο Κάφκα έτσι δεν είχε ζητήσει όλα να καούνε και ο Πεσσόα τα είχε κλείσει στο σεντούκι;

Εμείς κρατάμε την φράση του «Μην προσπαθείς τόσο σκληρά, τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν όταν δεν τα περιμένεις» και το πόσο τον αγαπήσαμε.

Ο Μύρων Ζαχαράκης γράφει για τον Έρμαν Έσσε και τον «Λύκο της στέπας» του. Πολλοί μοναχόλυκοι στο ίδιο τεύχος, και Cormac McCarthy από την Αγγελική Σπηλιοπούλου: «Γιατί η ύπαρξη έχει τη δική της τάξη, και αυτήν κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να τη χωρέσει, αφού και ο ίδιος ο νούς είναι απλώς ένα στοιχείο ανάμεσα στα άλλα.»

Για την Όλγα Τόκαρτσουκ και «Τα βιβλία του Ιακώβ» γράφει ο Νίκος Τσούλιας. Για την Σοφία Νικολαίδου ο Κώστας Αρκουδέας.

Οι δυο συνεντεύξεις είναι με την Άννα Καρακατσούλη και τον Κωνσταντίνο Δομηνίκ, το ποίημα της εβδομάδας η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου.

Τα θεατρικά από Ίψεν έως Καλλιφατίδη.

Οι ευχές και τα πασχαλινά κείμενα πολλά, ο ποιητικός Μοράβια γυμνός κι εξομολογητικός μας υπενθυμίζει την ιερότητα της ποίησης.

Και όλοι μας θα σας ευχηθούμε Καλή Ανάσταση και Φέτος στην Καρδιά σας. Και να θυμάστε όσοι ανεβαίνετε τον δικό σας Γολγοθά, πώς δίχως Σταύρωση και Ανάσταση δεν έχει…

 

 

Με την ίδια αγάπη πάντα,

Ελένη Γκίκα

 

 

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top