Fractal

☆ Καλλιτέχνης φωτογράφος μέσα από 3 βήματα

Γράφει η Χριστίνα Χανιώτου // *

 

 

 

Για μένα καλλιτέχνης δεν είναι εκείνος ή εκείνη που προσπαθεί να πρωτοτυπήσει και ούτε να ανταγωνιστεί τους υπολοίπους. Γενικότερα, η καλλιτεχνική πορεία δεν αφορά την προσπάθεια για κάτι. Η τέχνη είναι χάσιμο. Χάνομαι για να με βρω, σχεδόν εξαφανίζομαι μέσα σε μια κατάσταση. Έχει να κάνει με εκείνον τον ευαίσθητο τύπο ανθρώπου που δε βρίσκει άλλον τρόπο να μιλήσει παρά μόνο μέσα από την τέχνη του. Είναι πάντα κάτι προσωπικό που αργότερα μεταμορφώνεται σε κοινωνικό. Παρακάτω, αναλύω τρεις τρόπους που μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με την καλλιτεχνική του φύση.

 

 

 

 

 

1. Μοναχικότητα

Η φωτογραφία στις λεγόμενες «φωτοβόλτες» είναι μία πολύ ευχάριστη δραστηριότητα, όπως οποιαδήποτε εμπειρία γίνεται μοίρασμα μεταξύ των ανθρώπων. Ο καλλιτεχνικός όμως δρόμος ξεκινά πάντα από τη μοναχικότητα, η οποία λειτουργεί ως το βασικό όχημα της εκφραστικότητας. Αυτή η εξάσκηση λειτουργεί ως φωτογραφικός διαλογισμός και επιτρέπει την πνευματική συσχέτιση με το περιβάλλον χωρίς αντιπερισπασμούς.

Ο φωτογράφος επίσης αποκτά πρόσβαση στην εσωτερική του πραγματικότητα και το αντικείμενο που απαθανατίζει γίνεται μοχλός ενός αφηρημένου νοητικού κόσμου. Παρών και απών, κυρίαρχος και της σιωπής. Γιατί η φωτογραφία δεν έχει ήχο: σιωπή και μοναχικότητα αποτελούν τα δομικά γνωρίσματα του χαρακτήρα της. Πρόκειται για μία πνευματική απόσυρση με σκοπό την απελευθέρωση -έστω και προσωρινή- από τις ρεαλιστικές διαστάσεις. Ο ερημίτης έχει μεγαλύτερη «συνέπεια» στο προσωπικό του αφήγημα.

 

 

 

 

 

2. Προσοχή στις λεγόμενες «αυθεντίες»

Ακούω συχνά γνωστούς φωτογράφους να μιλούν υποτιμητικά για τις νέες γενιές καλλιτεχνών. Φυσικά, η άκριτη υιοθέτηση τεχνικών ήταν πάντα υπό επίβλεψη. Όταν όμως ακούμε ή διαβάζουμε την πλήρη απαξίωση του καινούργιου, πατάμε mute για πολύ σημαντικούς λόγους. Ένας άνθρωπος που ταμπουρώνεται πίσω από στέρεες αντιλήψεις και αδυνατεί να απορροφήσει εποικοδομητικά μια πληροφορία, έχει πέσει σε βαθύ καλλιτεχνικό τέλμα.  Ή δεν ήταν  ποτέ καλλιτέχνης. Με άλλα λόγια, δεν αποτελεί πια εμπνευστή της έκφρασης, παρά μόνο δάσκαλο για τεχνικά ζητήματα και μέχρι εκεί.

Οι νέες τοποθετήσεις στην τέχνη έρχονται όχι μόνο για να αξιολογηθούν οι ίδιες, αλλά κυρίως για να επανεξετάσουμε τις παλαιότερες. Ένας 20άρης ή 25άρης καλλιτέχνης εκφράζει προτάσεις αντίστοιχες του παλμού της εποχής του. Και όποιος δεν το βλέπει αυτό, πιο πολύ εμποδίζει παρά συντελεί στην ευρύτερη καλλιτεχνική ανάπτυξη μιας κοινωνίας.

 

 

 

 

 

3. Η τέχνη της αυτοεκτίμησης

Είναι ένα μεγάλο λάθος να περιμένουμε την αναγνωρισιμότητα ή την αποδοχή των πάντων. Μια φωτογραφία μας είναι αδύνατον να αρέσει σε όλους! Ούτε καν στην πλειοψηφία. Θα πω ευτυχώς όμως γιατί μια φωτογραφία είναι ένα statement. Όντας καλλιτέχνης σταματάς να αρέσεις εξορισμού σε όλους, αφού εκφράζεις τον δικό σου τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απλά μια κουβέντα που έκανες στη χθεσινή σου έξοδο και ίσως ξεχαστεί. Είναι ένα έργο, το οποίο είναι η οπτικοποιημένη εκδοχή των αντιλήψεών σου.

Η αυτοεκτίμηση αποτελεί καθαρά ιδιωτική υπόθεση, δεν αφορά κανέναν παρά μόνο εσένα. Θα συνδεθεί περισσότερο με την προσωπική μας εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου. Τι συνειδητοποιήσαμε, τι ξεπεράσαμε, τι έλαβε μορφή και τι όχι ακόμα. Ο καλλιτέχνης κάνει ενδοσκόπηση, όχι σύγκριση. Αλίμονο αν έπρεπε να συγκριθούμε με χιλιάδες φωτογράφους, θα ήταν τουλάχιστον ανόητο. Για μένα πιο σημαντικό είναι, αν είμαστε εντός εποχής και δεν εννοώ κατ’ ανάγκην ως ριζοσπαστικοί ή edgy. Μπορούμε να είμαστε κλασικοί ακόμα και σε σύγχρονο πλαίσιο. Πώς; Όταν βρισκόμαστε πάνω από όλα σε θέση να συνομιλούμε με τα νέα δεδομένα. Η ζύμωση αυτή και ο προβληματισμός θα αποτυπωθεί σίγουρα στις καλλιτεχνικές μας απόπειρες.

 

 

 

 

 

* Η Χριστίνα Χανιώτου γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα, σπούδασε κλασική φιλολογία και μεταξύ άλλων αρθρογραφεί περί φωτογραφίας. Στην πορεία μαγεύτηκε από το αναλογικό φιλμ και την αγνή φιλοσοφία που αυτό κρύβει. Ειδικεύεται στη φωτογραφία πορτραίτου. Δείγμα δουλειά της μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό Dreama Project.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top