Fractal

✩ Διπολική διαταραχή: Ασθένεια πολλών αστέρων

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Είναι διάσημοι, καταξιωμένοι, χαρισματικοί… και πάσχουν από διπολική διαταραχή! μια ψυχική ασθένεια που θα τους κυνηγά πάντα .

Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή, με διπολική διαταραχή έχουν διαγνωστεί πολλοί διάσημοι και χαρισματικοί του τωρινού αλλά και του περασμένου αιώνα. Η Βίβιαν Λή, η Μέριλιν Μονρόε, ο Μπετόβεν, ο Χέμινγουει, ο Κάρολος Ντίκενς, η Καθριν ζέτα Τζονς, η Βιρτζίνια Γουλφ, είναι μερικοί από την τεράστια λίστα των καλλιτεχνών, της πολιτικής, και γενικά των ανθρώπων της τέχνης, που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Άνθρωποι φαινομενικά εξωστρεφείς, λαμπεροί και δημιουργικοί με απίστευτες δεξιότητες πού ωστόσο από ότι φαίνεται είναι οι πιο επιρρεπείς.

 

 

 

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια ψυχική ασθένεια που προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση. Για όσους ζουν με διπολική διαταραχή, αυτό μπορεί να σημαίνει δραστικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, συναισθημάτων, προτύπων ύπνου και συμπεριφοράς. Οι εναλλαγές της διάθεσης που κυμαίνονται από ακραία υψηλά (μανία) έως εξαιρετικά χαμηλά (κατάθλιψη) είναι το κύριο σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής, καθώς, μέσα σε αυτά τα δύο άκρα, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια.

· Η μανία συνήθως περιλαμβάνει ασυνήθιστα αυξημένα επίπεδα ενέργειας, ευφορία, ευερεθιστότητα, ανησυχία, αιχμηρές σκέψεις, παρορμητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

· Η κατάθλιψη από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει συναισθήματα λύπης, απελπισίας, κενού, ενοχής, αναξιότητας και απομόνωσης. Επιπλέον, τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά έχουν δυσκολία στον ύπνο και αλλαγές στην όρεξη.

· Οι επιπτώσεις αυτών των διακυμάνσεων μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές για τις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα η διπολική διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, παρόλο που συχνά αναπτύσσεται μεταξύ του 15ου και 19ου έτους και σπάνια αναπτύσσεται μετά το 40ο έτος.

 

 

Υπάρχει θεραπεία για τη διπολική διαταραχή;

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 45.000.000 άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή, ενώ υπολογίζεται πως σε κάθε χώρα πάσχει το 0,3-1,2% του πληθυσμού. Οι επιπτώσεις αυτής της ψυχικής ασθένειας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μπορεί να είναι καταστροφικές για όσους υποφέρουν από αυτήν. Είναι λοιπόν σημαντικό- λένε οι επιστήμονες -να κατανοήσουμε ότι αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να “θεραπευθεί” με την παραδοσιακή έννοια της λέξης – αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων. Όταν μιλάμε για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, μιλάμε περισσότερο για τη

διαχείριση των συμπτωμάτων παρά για την εύρεση μιας απόλυτης θεραπείας, επισημαίνουν από τον Π.ΟΥ. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεραπείες διαθέσιμες ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις. Γενικά, αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τακτική άσκηση και η κατανάλωση υγιεινών τροφών, ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική, φάρμακα όπως σταθεροποιητές διάθεσης ή αντιψυχωσικά) ή στρατηγικές όπως η εκμάθηση για το πώς να αντιμετωπίζεται καλύτερα το άγχος.

 

 

Info

 

Στον μακρύ κατάλογο των ασθενών με διπολική διαταραχή, ανήκουν μεταξύ άλλων:

 

* Η Βιρτζίνια Γουλφ- μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος

* Η Μέριλιν Μονρόε – ηθοποιός

*Ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν – μουσικοσυνθέτης

* Ο Έντβαρντ Μουνκ – ζωγράφος

* Ο Mιχαήλ Άγγελος – ζωγράφος

*Ο Bίνσεντ Βαν Γκογκ – ζωγράφος

*Ο Έρνεστ Χέμινγουει – συγγραφέας

*Η Βίβιαν Λή – ηθοποιός

* Ο Φράνσις Φόρντ Κόπολα – σκηνοθέτης

* Ο Τσάρλς (Κάρολος) Ντίκενς – συγγραφέας

* Ο Ισαάκ Νιούτον/Νέυτων – Φυσικός

 

 

Ξέρετε ότι

* Οι διπολικοί στην περίοδο που παθαίνουν μανιακό επεισόδιο νιώθουν αβοήθητοι και διακατέχονται από δυσάρεστο συναίσθημα.

* Στην περίπτωση του βαν Γκογκ αυτό επιβεβαιώνεται και μάλιστα σήμερα η μελέτη των επιστολών του προς τον αδερφό του Τεό το αποδεικνύει. Ο ίδιος δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κάτι που έπαιξε ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ο υποσιτισμός και η κατάχρηση του αλκοόλ, που τον οδήγησε στο να κόψει το αυτί του, όπως υποστήριξαν οι καθηγητές που εκπόνησαν τη μελέτη.

*Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας, Eρνεστ Χέμινγουει ήταν σε όλη τη ζωή του επιρρεπής σε μανιο-καταθλιπτική συμπεριφορά, ένα οικογενειακό χαρακτηριστικό που είχαν οι γονείς του, ο γιος και η εγγονή του. Παρά τη μοναδική του προσωπικότητα και έργα όπως «Χαιρετισμός στα Όπλα» και «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», ο Χέμινγουει παρουσίαζε κρίσεις κατάθλιψης και παράνοιας. Παθιασμένος με το θάνατο, τελικά αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι το 1961.

* Η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν επιρρεπής σε νευρικούς κλονισμούς στα 20 της χρόνια, κάτι για το οποίο πίστευαν πως είχε προέλθει από το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης της στην παιδική της ηλικία. Αφού ολοκλήρωσε το τελευταίο μυθιστόρημα της, έπεσε σε σοβαρή κατάθλιψη. Η απώλεια του σπιτιού της στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επιδείνωσε την κατάστασή της. Το 1941 γέμισε τις τσέπες της με πέτρες και πνίγηκε σε ένα ποτάμι κοντά στο σπίτι της.

* H Βίβιαν Λη, έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία για το ρόλο της Σκάρλετ Οχάρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Σύζυγος του πολυβραβευμένου ηθοποιού Λώρενς Ολιβιέ η Λη είχε τη φήμη της δύσκολης συνεργάτιδας στις ταινίες. Η Λη κέρδισε το Βραβείο Τόνυ Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Μιούζικαλ το 1963 για την εμφάνισή της στην παράσταση Τόβαριτς στο Μπρόντγουεϊ, που ήταν το κύκνειο άσμα της. Η διπολική διαταραχή της παρουσιάστηκε σε νεαρή ηλικία.

 

Βιρτζίνια Γουλφ

 

*Να θυμάστε:

*Τα άτομα που έχουν μέλη της οικογένειας που πάσχουν από διπολική διαταραχή μπορεί να την αναπτύξουν λόγω γενετικών παραγόντων που υπάρχουν στις οικογένειές τους. Με άλλα λόγια, τα κληρονομικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένα άτομα να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη της πάθησης, από άλλα.

*Ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου είναι απαραίτητος, καθώς η διπολική διαταραχή απαιτεί θεραπεία για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων της.

* Η διάγνωση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε είδος θεραπείας

*Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια επιλογή για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου επαγγελματία ιατρού, καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι μοναδικές.

 

Να θυμάστε ακόμα:

* Oι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μια σημαντική πτυχή της θεραπείας αυτής της πάθησης. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσης και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

* Εκτός από τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από συμπληρωματικές θεραπείες όπως ο βελονισμός ή τα φυτικά φάρμακα.

* Άλλοι βρίσκουν άνεση σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική ή η αναπαραγωγή μουσικής, ενώ άλλοι προτιμούν πνευματικές πρακτικές όπως η προσευχή ή οι ασκήσεις επίγνωσης.

* Η τακτική άσκηση με γιόγκα ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει θετικά ανθρώπους που πάσχουν από διπολική διαταραχή, αναφέρει νέα έρευνα.

 

Προσοχή: Το άτομο με διπολική διαταραχή είναι καλύτερα να συμβουλευτεί το γιατρό πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top