Fractal

Ευφυείς γυναίκες της λαογραφίας – Χαρίκλεια Δημητρακούδη (Αρναία) & Marie de Garis (Guernsey)

Γράφει η Μαριάννα Πλιάκου //

 

 

Χαρίκλεια Δημητρακούδη

 

 

Χαρίκλεια Δημητρακούδη (1903-2003) & Marie de Garis (1910-2010).

Η πρώτη, κορυφαία καλλιτέχνης, υφάντρα της Χαλκιδικής, η συλλογή της οποίας “δημιούργησε” το  πανέμορφο Μουσείο Υφαντικής Αρναίας. Η δεύτερη, συγγραφέας του “Dictiounnaire Anglais-Guernesiais” (1967) & “Folklore of Guernsey” (1975). Γυναίκες με αγάπη για τον τόπο και τη λαογραφία, ικανές τόσο  να αναγνωρίσουν την αξία της συστηματοποιημένης καταγραφής της λαϊκής τέχνης, γλώσσας και  παράδοσης, όσο και να την αναλάβουν.

Η Χαρίκλεια Δημητρακούδη είχε συζητήσει, ανάμεσα σε άλλα, την ύφανση από τη γυναίκα της Αρναίας , όχι μόνο ως προίκα για το σπίτι, αλλά και για να «θρέψει» την οικογένειά της. Η οικεία οικονομική αναγκαιότητα, οδηγεί σε νέες προοπτικές, στη συγκεκριμένη περίπτωση θετικές κοινωνικά (καθώς έδωσε ανεξαρτησία στη γυναίκα)  και καλλιτεχνικά («καλλιγραφικά» υφαντά Αρναίας).  Και, μαζί, φανερώνει την πολυμήχανη, δυναμική και δημιουργική φύση της γυναίκας τα χρόνια εκείνα. Αλλά το μεγαλύτερο έργο της (πέρα από τα δικά της ξεχωριστά υφαντά), η καταγραφή, συλλογή και προβολή της υφαντικής τέχνης της περιοχής. Αργαλειός, ρόκες, νήματα, βαφές και οι συνταγές τους – η υφάντρα, με βλέμμα στο μέλλον, καταλάβαινε την αξία τους για την ταυτότητα του μέρους και  μας τα παρέδωσε.

 

Marie de Garis

 

Η Marie de Garis, αντίστοιχα, σε μία εποχή χωρίς υπολογιστές και με ελάχιστα μέσα, δημιούργησε το λεξικό της διαλέκτου του Guernsey (Guernsesiais – πατουά βασισμένη στη γαλλική γλώσσα), προσπαθώντας να τη διασώσει από την παρακμή και την εξάλειψη,    αναγνωρίζοντας την αξία της για την παράδοση του νησιού. Ολοκλήρωσε το έργο της με την καταγραφή της τελευταίας, στο σπουδαίο βιβλίο της για το τοπικό φολκλόρ. Η εισαγωγική παράγραφος του βιβλίου, δίνει το στίγμα της σκέψης της: «Το Φολκλόρ περιγράφεται ως ‘’ιστορία όσων διασώθηκαν’’, ‘’μουσείο ανθρώπινων σκέψεων’’, ‘‘λόγια και πεποιθήσεις των προγόνων’’, ‘’ένα σωρό βλακείες’’ και άλλες σχετικές εκφράσεις. Κι όμως, το Φολκλόρ, η λαϊκή σοφία και παράδοση των ανθρώπων, είναι  τόσο κομμάτι του παρόντος όσο και του παρελθόντος.»

Γυναίκες με ευφυία δύναμης και δύναμη ευφυίας, με προνοητικότητα και γενναιόδωρη φροντίδα για τον τόπο, οι  νοητές γραμμές της σκέψης τους τέμνονται στην ανθρωπιά και τον ανθρωπισμό του έργου τους, που ενημερώνει και πλουτίζει το δικό μας παρόν. Μαζί, προσωπικότητες  που ανανέωσαν με τις πορείες τους τη θέση της γυναίκας, ανοίγοντας δρόμους και δημιουργώντας θετικά προηγούμενα. Γι’ αυτό και αξίζει το ζωτικό τους έργο να το κρατήσουμε ζωντανό και να μην επιτρέψουμε τη συρρίκνωσή του σε σύντομη ιστορική καταγραφή.

 

Μαριάννα Πλιάκου

Guernsey, Οκτώβριος 2021

 

(Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Στέλιο Γεωρ. Ρήγα για τη βοήθειά του ως προς τα στοιχεία γέννησης/θανάτου  και το φωτογραφικό υλικό της αείμνηστης Χαρίκλειας Δημητρακούδη.)

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top