Fractal

Θέλει αρετή και τόλμη… η γραφή!

Γράφει ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου // *

 

“Αγαπητή εξαδέρφη” του Κωστή Σχιζάκη, Εκδόσεις 24 Γράμματα

 

Ο Κωστής Σχιζάκης συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικά τα τελευταία χρόνια. Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων έχει στο ενεργητικό του ένα (1) βιβλίο με διηγήματα το «Αυτά…» εκδ. Επτάλοφος (2018),  και τέσσερα (4) μυθιστορήματα, «Ο φταίχτης» γραμμένο από κοινού με την κα Μαθιουδάκη Εύα, από τις εκδόσεις Καστανιώτης 2019, και «Το παλαιοπωλείο», (2020), το « Αχ ΣούζηQ» (2022) και τελευταίο το « Αγαπητή εξαδέρφη» μόλις πριν από ένα μήνα το Φεβρουάριο του 2023, όλα από τις εκδόσεις 24 Γράμματα,.

Παρακολουθώντας την εκδοτική παρουσία των τελευταίων χρόνων θεωρώ ότι είναι ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της χώρας μας,  χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη λογοτεχνική ποιότητα των βιβλίων του.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι την ίδια αυτή περίοδο έχουν δει το φως και δυο σημαντικά έργα που αφορούν το εικαστικό τοπίο του νησιού μας. Ο Ηρακλειώτης, Κωστής Σχιζάκης, ιδρυτής του (Μ.Ε.Τ.Η) εξέδωσε τον εξαιρετικό κατάλογο των έργων του, «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- Έργα  της Συλλογής Κ. Σχιζάκη» το 2022, καθώς και τα πρακτικά του συνεδρίου«Το Εικαστικό Παρελθόν της Κρήτης» (2023).Δυο σημαντικοί τόμοι που φωτίζουν πτυχές του εικαστικού τοπίου του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Το «Αγαπητή εξαδέρφη» έχει ήδη αρχίσει να διαγράφει τη δική του πορεία  στη λογοτεχνία.

Ο Κωστής Σχιζάκης καταπιάστηκε με ένα αρκετά τολμηρό θέμα που πολλοί συγγραφείς,πιστεύω ότι δυσκολεύονται να αγγίξουν.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Κοσμάς, που όλοι τον προσφωνούν Κόζιμο,ένα όνομα το οποίο «παίρνει»μετά από μια περιπέτεια της υγείας του, ένα πρόβλημα, σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη της ιστορίας, τοοποίοθα τον ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή του. Μ’ αυτό το όνομα είναι γνωστός στην  πόλη που γεννήθηκε, στο Ηράκλειο, αλλά και στην επαγγελματική του πορεία ως καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΠανεπιστήμιουΚρήτης..

Η οικογένειά του ζει στο Ηράκλειο. Δίπλα στο σπίτι του μένουν οι δυο αδερφές του πατέρα του, ηΚούλαμε τις δυο κόρες της, και η ανύπανδρη Φωτεινή.

Το βιβλίο ακολουθεί δυο άξονες.

Ο πρώτοςαφορά τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο και ο άλλος με τη ζωή του στο Ηράκλειο, όπου και ζει με την μητέρα τους και τους συγγενείς του.

Ο Κόζιμο πηγαινοέρχεται στο Ρέθυμνο για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Ωραίος, ως φαίνεται από τις περιγραφές του συγγραφέα,  και ελεύθερος δεν δυσκολεύεται να συνάψει σχέσεις με το ωραίο φύλλο, πρώτα με μια παντρεμένη καθηγήτρια του πανεπιστημίου κι αργότερα με μια όμορφη αποφοιτήσασα,φοιτήτρια της πρώτης.Η παράλληλη αυτή σχέση του θα του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με τις δυογυναίκες.

Ο Σχιζάκης περιγράφοντας τη ζωή του Κόζιμουστο Πανεπιστήμιο θα γράψει ένα σημαντικό διάλογο με την φοιτήτρια- ερωμένη του,όταν αυτή θα παρουσιάσει την μεταπτυχιακή της εργασίασε καθηγητές-εξεταστές για τον «Ερωτόκριτο», κριτικάροντας αυστηρά τα κενά της παρουσίασήςτης προκαλώντας τη μήνη εναντίον του και των δυο ερωτικών συντρόφων του.

Ο δεύτερος άξονας της ιστορίας μας, είναι η ζωή του Κόζιμου στην πόλη που γεννήθηκε, το Ηράκλειο,και τους φίλους του καθώς και τη σχέση του με την οικογένειά του και τους συγγενείς του.

Η περιγραφή του Ηρακλείου, η σχέση του με τους  αγαπημένους συγγενείς, καθώς και της ζωής του με τους φίλους του δείχνουν ένα άνθρωπο καλλιεργημένο με ευρεία γνώσητης μακραίωνης ιστορίας της πόλης του, ο οποίος τυχαίνει μεγάλης  εκτίμησης. Οι συζητήσεις τους για την πόλη, την πορεία της στην ιστορία,  τα θετικά όσο και οι αδυναμίες της είναι βαθιά τεκμηριωμένες.

 

Κωστής Σχιζάκης

 

Στις συνάξεις της οικογένειας, στις χαρές και στις λύπες τους,  διαπιστώνει ο αναγνώστης μια υποδόρια σχέση να αναπτύσσεται εκ μέρους της μικρής ξαδέρφης του, της Λιάνας, προς τον Κόζιμο η οποία ξέφευγε από τη «φυσιολογική σχέση» δυο ξαδέλφων. Η Λιάνα μεγαλώνοντας μαζί με τον Κόζιμο, όσο περνούν τα χρόνια είναι παράφορα ερωτευμένη μαζί του, τον πλησιάζει, τον παρατηρεί και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες προσπαθεί να γίνει η σκιά του, διαβάλλοντας  και διαλύοντας τις σχέσεις του με τις γυναίκες που ο ίδιος ερωτεύονταν ή τον ερωτεύονταν, χωρίς αυτός να γνωρίζει τις κινήσεις της.

Στην πρώτη γραφή του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας είχε επιλέξει ένα διαφορετικό τέλος από αυτό που τελικά επιλέγει στη σημερινή του μορφή. Ο Κωστής ο Σχιζάκης όντας ένα ηθικό στοιχείο, δεν θα επέτρεπε να ευοδωθεί και να συνεχιστεί μια ανίερη σχέση που αντίκειται στην ηθική του.

«Φοβήθηκε» ως φαίνεται τη Νέμεση, την αρχαιότατη θεότητα που προσωποποιούσε μαζί με τις άλλες (τη Θέμιδα, την Ειμαρμένη) την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας του κόσμου, όταν αυτή διασαλευόταν, τιμωρώντας την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων, έχοντας ως σύμβολά της τον πήχη και το χαλινάρι.

Η «Αγαπητήξαδέρφη», είναι ένα δεμένο και στιβαρό μυθιστόρημα, με πρόσωπα και χαρακτήρες ολοκληρωμένους με ροή στην εξέλιξή του που αξίζει να διαβαστεί και φυσικά όπως κάθε έργο, υλικό ή πνευματικό, να αξιολογηθεί.

 

 

* Ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου είναι Συγγραφέας

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top