Fractal

Τα «Φαντάσματα στην Κερύνεια»

 

AFISSA THEODOSIOUΟ Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Φαντάσματα στην Κερύνεια», που πρώτος αποκάλυψε την κατασκοπευτική διάσταση της χολυγουντιανής παραγωγής «Santa Barbara», με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Σέλερ, σε e-mail του προς το Fractal αναφέρει ανάμεσα στ΄ άλλα:

 

«…Είναι μια ιστορία που με έχει ταλαιπωρήσει (και πικράνει πολύ) και προσπαθώ να ξεχάσω αλλά η ίδια η ιστορία την ξαναφέρνει στην επιφάνεια.

Ίσως να μην γνωρίζετε ότι η πρότασή μου για χρηματοδότηση απορρίφθηκε δυο φορές από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Από Κυπρο δεν υπήρξε κανέναν ενδιαφέρον. Αυτό που υπάρχει ως ταινία είναι ένα μοντάζ που έκανα στο υλικό που κατάφερα, με δικά μου μέσα, να συγκεντρώσω. Η απόρριψη της πρότασης από το Κέντρο Κινηματογραφου στηρίζονταν στο γεγονός ότι όλη αυτή η ιστορία είναι παραμύθι. Σας μεταφέρω τις απόψεις δυο μελών της επιτροπής κρίσεων του ΕΚΚ. Θα αναγνωρίσετε πρόσωπα:

-Πέτρος Τατσόπουλος. Η πρόταση στηρίζεται σε μια από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την κυπριακή τραγωδία. Εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικά θέμα (και εισέτι ανοιχτό) για να «υιοθετήσει» αυτή τη θεωρία το ΕΚΚ. Ελλείψει μάλιστα οιονδήποτε τεκμηρίων καταντάει εγκληματικά επιπόλαιο.

-Γιώργος Κρασσακόπουλος. Μια ιστορία που μοιάζει περισσότερο κατασκευασμένη παρά ικανή να αποδειχθεί. Θα έδινε ενδεχομένως ένα ενδιαφέρον σενάριο μυθοπλασίας.

Πρέπει να πούμε ότι το ΕΚΚ λειτουργεί πιο πολύ σαν μηχανισμός λογοκρισίας. Συστηματικά απορρίπτουν όλα τα θέματα που αγγίζουν τη σύγχρονη ιστορία, ειδικά αν είναι από άτομα που δεν εμπιστεύονται.

Σχετικά με τη δική μου ταινία έμαθα ότι αποτελεί στοιχείο του Φακέλλου της Κύπρου και αυτό αποτελεί μια καθυστερημένη αναγνώριση της ημιτελούς προσπάθειας. Και μια ικανοποίηση.»

Νίκος Θεοδοσίου (http://theodosiou.wordpress.com)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top