Fractal

Βιβλία Γνώσης και Στοχασμού

Του Νίκου Τσούλια //

 

 

 

Σε μια εποχή που οι πληροφορίες καθίστανται ο βασικός παράγοντας τον εξελίξεων, άνθρωπος δεν ανοίγει τα κεφάλαια αυτών των πληροφοριών και πολύ περισσότερο τον πυρήνα της Γνώσης των, για να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει, για να μπορεί να έχει ερμηνευτικά σχήματα κατανόησης του κόσμου, για να μπορεί να διαμορφώσει τη ζωή του με όσο το δυνατόν δικά του υλικά. Ναι, καλωσορίζουμε τις νέες εποχές της ψηφιακότητας, αλλά απαιτείται ισχυρή κριτική σκέψη και άποψη περί του γίγνεσθαι.

 

 

Ο άνθρωπος δεν ξέρει καν πόσο τον επηρεάζουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει σε αυτά με έναν τρόπο σχεδόν ολοκληρωτικό αλλά και αφελή. Δεν ξέρει ότι αυτή η λειτουργία του στο διαδίκτυο – που είναι στην επιφάνεια των πραγμάτων και την απολαμβάνει – τι πλούτο αποδίδει στις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, αλλά και πόσα προσωπικά δεδομένα του είναι πλέον εσαεί προσβάσιμα σε διάφορους επιχειρηματικούς θεσμούς, σε ποικίλες οργανώσεις, κρατικές και ιδιωτικές, ακόμα και σε ισχυρούς παίκτες της τεχνολογίας του διαδικτύου.

Υπάρχει λύση. Για άλλη μια φορά τα έντυπα βιβλία δεν είναι μόνο αναντικατάστατα, αλλά είναι αυτά που μπορούν να συνεργήσουν στη διαμόρφωση εκείνων των γνώσεων και αντιλήψεων, που θα κάνουν τους ανθρώπους πραγματικούς κοινωνούς των εξελίξεων αλλά και δημιουργούς του δικού τους τρόπου ζωής.

Προτείνω λοιπόν δύο πολύ βασικά βιβλία που ανοίγουν δρόμους συζήτησης περί του μέλλοντος.

 

 

 

Οι βιομηχανίες του μέλλοντος, Α. Ross (2017), εκδόσεις: Ίκαρος, σελίδες 510

 

O Αlec Ross ήταν σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον επί προεδρίας του Ομπάμα στις ΗΠΑ. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους γνώστες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, σε παγκόσμια κλίμακα. Παρουσιάζει τεκμηριωμένα στοιχεία. Δίνει έγκυρες πληροφορίες. Δεν δογματίζει. Φωτίζει και τα θετικά και τα αρνητικά σημεία των βιομηχανιών του μέλλοντος.

 

Ο συγγραφέας θέτει προ οφθαλμών τη μεγαλύτερη δυνατή εικόνα της συζήτησης για τα κρίσιμα θέματα της εποχής μας. Συνθέτει την επιστήμη και την τεχνολογία, την πολιτική και την κοινωνία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό σε έναν ενιαίο καμβά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε σφαιρικά και αποτελεσματικά τους ανέμους και τα μηνύματα των καιρών.

Θέτει μάλιστα και το κύριο διακύβευμα, που τίθεται εκ των πραγμάτων, στον για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου παγκόσμιο διάλογο. «Οι βιομηχανίες του μέλλοντος αφενός θα δημιουργηθούν εντός της τρέχουσας γεωπολιτικές διάρθρωσης και αφετέρου θα την μετασχηματίσουν. Κατά τον 20ο αιώνα, η κυρίαρχη διαφορά μεταξύ πολιτικών συστημάτων και αγορών αφορούσε το δίπολο αριστεράς – δεξιάς. Κατά τον 21ο αιώνα, η κυρίαρχη διαφορά προκύπτει μεταξύ όσων εφαρμόζουν ανοιχτά και όσο εφαρμόζουν κλειστά πολιτικά και οικονομικά μοντέλα».

 

 

 

Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης,  Γ. Χατζηβασιλείου (2023), Εκδόσεις: Διόπτρα, σελίδες 420

 

Ένα ταξίδι στο μέλλον

Πρόκειται για βιβλίο – έκπληξη! Συνοπτικό, ζουμερό, στοχαστικό, γοητευτικό. Είναι βιβλίο, που σε παρακινεί να γνωρίσεις τον συγγραφέα, για να συζητήσεις τόσα και τόσα κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα που έχει θέσει. Ο λόγος του είναι ζωντανός και ορμητικός. Η βαθιά γνώση του στη Φιλοσοφία του δίνει τη δυνατότητα να θέτει τα θεμελιώδη και τα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου και της ιστορίας μέσα στο σύμπαν της ψηφιακότητας.

Ιεραρχεί τις νέες τεχνολογίες και θέτει τον πιο προωθημένο προβληματισμό του και την πιο καθοριστική πλευρά της ανάλυσής του στο υβριδικό μόρφωμα, στην επαναστατική συνάντηση του διαδικτύου, της γενετικής μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Η θεώρησή του για την τεχνητή νοημοσύνη – σε συνάρτηση με τον ορθολογισμό – είναι εκπληκτική.

«Ονομάζεται φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ταξίδι στο μέλλον γιατί αναγνωρίζει την τεχνική νοημοσύνη ως την πιο σημαντική τεχνολογία που έχουμε σμιλεύσει. Αυτή θα υπεισέλθει παντού και θα μεγεθύνει όλες τις άλλες τεχνολογικές μας δυνάμεις, όπως την γενετική τεχνολογία και το διαδίκτυο».

Ο ίδιος ορίζει το όμορφο παιχνίδι – αλλά και πάντα άγνωστο και επικίνδυνο –, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας τίθεται το πιο δραματικό ερώτημα. Θα ξεπεραστεί ο Homo Sapiens από έναν μετα-άνθρωπο, βιολογικού και ψηφιακού μείγματος;

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top