Fractal

✩ Τι να προσέξετε πριν και μετά το πασχαλινό τραπέζι

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Μερικά διαιτητικά τρυκ, που θα σας βοηθήσουν να περάσετε από τη νηστεία στα πασχαλινά εδέσματα και μετά, πάλι πίσω, στη ρουτίνα των κανονικών σας γευμάτων, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες από τις διατροφικές καταχρήσεις του Πάσχα.

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως το αρνί στη σούβλα, η μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια και ένα σωρό ακόμα, απολαυστικά φαγητά και γλυκά, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Όμως για να περάσετε από τη νηστεία στα πασχαλινά εδέσματα, χωρίς τις γνωστές στομαχικές διαταραχές, που κατά κανόνα εμφανίζονται τις ημέρες αυτές και οφείλονται στις απότομες διατροφικές αλλαγές, εφαρμόστε τα παρακάτω μικρά μυστικά που συστήνουν οι ειδικοί.

 

 

 

Πριν το γεύμα

 

• Θα σας ωφελήσει πολύ, αν λίγο πριν το πασχαλινό τραπέζι, πιείτε μια κουταλιά ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να δημιουργεί στα τοιχώματα του στομάχου μια λεπτή προστατευτική μεμβράνη, ώστε το οινόπνευμα, η το λίπος να μη μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν σε αυτό. Έτσι, δεν θα σας βλάψουν το ένα ή τα δυο ποτηράκια που θα πιείτε παραπάνω, ούτε το λίγο περισσότερο αρνί.
• Ο χυμός από στυμμένο πορτοκάλι ή κάποια συμπληρώματα βιταμίνης C ισχυροποιούν επίσης τον οργανισμό. Τον κάνουν δηλαδή ανθεκτικότερο στην πρόσληψη του οινοπνεύματος αλλά και στις διάφορες τοξίνες.

 

 

Στη διάρκεια του γεύματος

 

• Αν έχει προηγηθεί εξαντλητική νηστεία, καλό είναι να αποφύγετε τα πολλά λίπη. Προσπαθήστε επίσης, ό,τι φάτε να το φάτε αργά. Μια από τις βασικές αιτίες των πεπτικών διαταραχών, αλλά και της παχυσαρκίας, είναι η συνήθεια να τρώει κανείς βιαστικά. Το αργό λοιπόν μάσημα των τροφών θα βοηθήσει ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία της πέψης.
• Αποφύγετε ακόμα, να ανακατέψετε τα αλκοολούχα ποτά. Ανακατεύοντας τους διάφορους τύπους οινοπνεύματος, κινδυνεύετε να μεθύσετε πιο εύκολα, από ότι αν συνεχίσετε με το κρασί που ξεκινήσατε.
• Στη διάρκεια του φαγητού αν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο λευκό και το κόκκινο κρασί προτιμήστε το δεύτερο, που είναι πιο εύπεπτο. Πάντως αν το κρασί είναι καλής ποιότητας, μπορείτε να πιείτε άφοβα και κάτι παραπάνω, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.
• Κρατηθείτε μακριά από αεριούχα αναψυκτικά. Το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν, συντελεί ώστε το οινόπνευμα να απορροφάται σε ελάχιστο χρόνο από τον οργανισμό.
• Την ώρα του φαγητού, μην μπείτε στον πειρασμό για τσιγάρο. Ο καπνός σε συνδυασμό με τα συστατικά των τροφών, δημιουργεί τοξικές ενώσεις, βλαβερές για την υγεία.
• Αν η ηλικία σας δεν ξεπερνά τα 30 με 35, μπορείτε άφοβα στο πασχαλινό τραπέζι να φάτε μέχρι και τρία αυγά. Ο οργανισμός σας έχει τη δυνατότητα να τα μεταβολίσει. Βέβαια αν υποφέρετε από καρδιά ή έχετε αυξημένη χοληστερίνη, περιοριστείτε στο ένα αυγό ή καλύτερα στο ασπράδι του. Το ασπράδι όχι μόνο δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη, αλλά είναι και πλούσιο σε πρωτεΐνες, που ωφελούν τον οργανισμό.

 

 

 

 

Μετά το γεύμα

 

• Αν γυρίζοντας στο σπίτι νοιώσετε πονοκέφαλο, και δυσκολία στον ύπνο υπομονή. Δεν θα πάρετε ούτε παυσίπονο ούτε υπνωτικό εφόσον έχετε πιει κρασί. Αφού βουρτσίσετε τα δόντια σας, αρκεστείτε σε ένα ή περισσότερα ποτήρια νερό και ξαπλώστε αφήνοντας τη μπαλκονόπορτα του δωματίου μισάνοιχτη.
• Σε περίπτωση δυσπεψίας, ένα ρόφημα από δυόσμο θα βοηθήσει την πέψη.
• Aν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα, την πέψη θα βοηθήσει επίσης η χρήση αλγινικών σκευασμάτων, «που δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση».

 

 

Την επόμενη μέρα

 

• Μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, πιείτε αμέσως ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα προσθέσετε χυμό από λεμόνι. Θα σας τονώσει.
• Για πρωινό, προτιμήστε ένα ποτήρι χυμό ανανά ή γκρεηπ φρούτ και αν εξακολουθεί να σας βασανίζει ο πονοκέφαλος, πάρτε μαζί και μια ασπιρίνη.
• Αν αισθάνεστε φούσκωμα επωφεληθείτε από την αργία, για ένα μικρό περίπατο στην εξοχή.
• Το μεσημέρι μπορείτε να φάτε ότι επιθυμείτε, με μέτρο όμως, φροντίζοντας ταυτόχρονα το γεύμα σας, να πλαισιώνεται από πολλά λαχανικά. Το βράδυ καλό θα είναι να αποφύγετε το ξενύχτι το ποτό και το υπερβολικό φαγητό.

 

 

 

 

Την υπόλοιπη εβδομάδα

Αν τελικά το «ρίξετε πολύ έξω» και φάτε πολλές φορές άτσαλα και περισσότερο από ότι θα θέλατε, θα μπορέσετε να ξαναφέρετε τον οργανισμό σας σε ισορροπία και να απαλλαγείτε από τα ένα- δυο περιττά κιλά που θα σας φορτωθούν, με τον εξής τρόπο:
• Ξεκινάτε την ημέρα σας τρώγοντας μόνο φρούτα. Για να το πετύχετε αυτό, τοποθετείστε εν καλάθι γεμάτο φρούτα, επάνω στο τραπέζι της κουζίνας σας, έτσι ώστε ο κάθε ένας μέσα στην οικογένεια, να παίρνει ένα φρούτο όταν πεινάει, αντί να καταφεύγει στα υπόλοιπα κουλούρια και τσουρέκια των πασχαλινών εορτών. Η αποτοξίνωση κάνει καλό σε όλους.
• Καλό είναι επίσης, να υπάρχει και ένα καλάθι με φρούτα κοντά σας, την ώρα που βλέπετε τηλεόραση (αντί για σοκολάτες, μπισκότα ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε άλλος παχυντικός πειρασμός).
• Το φαγητό των ημερών της αποτοξίνωσης, δεν θα ήταν καλό, να αποτελείται από πολλές σαλάτες, ψάρια και ωμά λαχανικά.

 

 

 

 

ΑΒΓΑ: ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΤΕ ΠΟΛΛΑ ΦΑΤΕ ΛΙΓΑ

Περί αυγών ο λόγος, μια και τις ημέρες του Πάσχα, καταναλώνονται πολύ περισσότερο από ότι τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Είναι γνωστό πως τα αυγά είναι πλούσια πηγή λεκιθίνης και δίνουν την τέλεια ισορροπία σε αμινοξέα στον οργανισμό. Ακόμα περιέχουν απαραίτητες πρωτεΐνες για την ανάπλαση των ιστών και των κυττάρων. Σ’ αυτά αν προστεθούν και οι βιταμίνες Α και Β, όπως και το σίδηρο, θα έλεγε κανείς πως το αυγό- κυρίως βραστό- είναι η τέλεια τροφή. Ωστόσο, τι γίνεται με τη χοληστερίνη;

«Εκτός από τα βραστά κόκκινα αβγά, υπάρχουν και τα «κρυμμένα αυγά» στις κρέμες, στο φρικασέ, στη μαγειρίτσα, στις πάστες, που θα πρέπει και αυτά να τα υπολογίζουμε στην κατανάλωση των ημερών», επισημαίνει η έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και προσθέτει: «Κανονικά δεν πρέπει να παίρνει κανείς από τις διάφορες τροφές περισσότερα από 250-300 mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) χοληστερίνη την ημέρα. Αν όμως τρώει ένα αυγό την ημέρα, που περιέχει 200-250 mg χοληστερίνη, τότε καλύπτει την επιτρεπόμενη ποσότητα μόνο με αυτό το αυγό και δεν έχει άλλα περιθώρια για να φάει κρέας, γάλα ή τυρί, που και αυτά έχουν χοληστερίνη.

Τελικά τι πρέπει να γίνει με τα αβγά;

«Ευτυχώς -λένε οι ειδικοί- δεν έχουν όλοι υψηλή χοληστερίνη. Άρα οι άνθρωποι χωρίς προβλήματα, μπορούν να τρώνε τρία με τέσσερα αυγά την εβδομάδα, που όμως μέσα σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται και τα κρυμμένα (σε γλυκά, μαγιονέζες, σούπες κλπ). Όσο γι’ αυτούς με την υψηλή χοληστερίνη, μπορούν ν’ αρκούνται στο ασπράδι, που όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά αντίθετα ωφελεί. Και βέβαια τις ημέρες του Πάσχα δεν είναι απαραίτητο να τρώγονται όλα τα αβγά που τσουγκρίζονται!»

 


* Αρνί σούβλας (μερίδα) 320 θερμίδες
* Παιδάκια αρνίσια τηγ. (μερίδα) 560 >>
* Αρνί εντράδα (μερίδα) 750 >>
* Αρνί φούρνου με πατάτες (μερίδα) 716 >>
* Αρνί φούρνου (μερίδα) 550 >>
* Τυρί ( 15 γρ.) 59 >>
* Ελίτσες σοκολάτας (2) 68 >>
* Τσουρέκι (1 φέτα) 250 >>
* Πασχαλινό σοκολατένιο αυγό (ολόκληρο) μπορεί να περιέχει και πάνω από 500 θερμίδες.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ: Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής, Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top