Fractal

Sapere aude: Νάπολι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μούσσας //

 

 

Νάπολι

Στη Νάπολη, στην καρδιά του Rione Sanità, το Hypogeum dei Cristallini, (κατακόμβη των κρυστάλλων) , η πιο διάσημη από τις ελληνικές κατακόμβες, ανοίγει ξανά για το κοινό μετά την εκτενή και πολύχρονη αποκατάσταση του μνημείου από 1 Ιουλίου .

 

 

 

Πρόκειται για ένα αρχαίο ελληνικό νεκροταφείο που οδηγεί όποιον το επισκέπτεται πίσω στο χρόνο πριν από 2.300 χρόνια. Προσβάσιμοι από μια μικρή σκάλα μέσα σε ένα κτίριο στη Via dei Cristallini, οι τέσσερις χώροι του Hypogeum οδηγούν τους επισκέπτες σε ένα μέρος γεμάτο εξαίσιες διακοσμήσεις και εκλεπτυσμένα ζωγραφικά και γλυπτά έργα. Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις τάφους σκαμμένους στον βράχο, ο καθένας από τους οποίους διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο. Ο κάθε τάφος αποτελείται από δύο επικαλυπτόμενα δωμάτια: ο προθάλαμος χρησιμοποιούνταν για την περίπλοκη διαδικασία των νεκρικών τελετών και από εδώ με μια πέτρινη σκάλα κατέληγε στον κάτω όροφο ή στον τάφο όπου προοριζόταν να «στεγάσει» τον νεκρό. Οι τέσσερις -ας πούμε- μικρές στοές είναι λαξευμένες στο βράχο η μία δίπλα στην άλλη. Στο δομικό επίπεδο έχουν το ίδιο σχήμα, αλλά έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο διάκοσμος αναπτύσσεται με πολύ φωτεινά χρώματα τα οποία κατά το πλείστων αναπαριστούν έπιπλα αριστοκρατικής κατοικίας της εποχής. Ο πρώτος τάφος κοσμήθηκε με οκτώ περίτεχνα ανάγλυφα, ο δεύτερος διατηρεί έναν θησαυρό αμφορέων, αντικειμένων, τεφροδόχων, βωμών και τοιχογραφιών. Ο τρίτος είναι διακοσμημένος με γιρλάντες, ένα κεφάλι της Μέδουσας και το ζεύγος του Διονύσου- Αριάδνης και τέλος, στον τέταρτο παρατηρούμε πολλές κόγχες λαξευμένες στους πέτρινους τοίχους.

 

 

 

 

Σε κάθε ένα από τα υπόγεια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα κρεβάτια-σαρκοφάγους λαξευμένα επί τόπου σε κάθε τάφο, τα οποία εξωτερικά έχουν σχήμα κλίνης, με στρώματα και διπλά μαξιλάρια επίσης σκαλισμένα και βαμμένα εξαίσια με κίτρινο, μοβ, μπλε και κόκκινο χρώμα. Επίσης, εκτίθεται η πλούσια συλλογή αρχαίων ευρημάτων και αγγείων που σώζονται ακόμα. Το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει με ευρωπαϊκά κονδύλια και την περιφέρεια της Καμπανίας· Πραγματοποιήθηκε υπό την αυστηρή επιτήρηση και τον επιστημονικό συντονισμό της Επιθεώρησης Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου του Δήμου Νάπολης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης.

Για τον εορτασμό των εγκαινίων του Hypogeum, οι επισκέψεις θα είναι δωρεάν για όλους από την1η έως τις 10 Ιουλίου, ενώ θα παραμείνει ανοιχτό κάθε μέρα με βάρδιες επισκέψεων από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. με μέγιστο αριθμό των οκτώ ατόμων κάθε φορά, μέτρο απαραίτητο προκειμένου να πραγματοποιείται ασφαλή επίσκεψη αλλά και να διασφαλίζεται η προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

 

 

Φωτογραφίες: Luciano e Marco Pedicini

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top