Fractal

Sapere aude: Ρώμη. Το Θέατρο του Νέρωνα επιστρέφει στο φως.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μούσσας //

 

 

Εξαιρετικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις 13 αιώνων ιστορίας στην αυλή και τους κήπους του Palazzo della Rovere, το οποίο είναι η έδρα του Ιππικού Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ στη Ρώμη.

Κατασκευές και διακοσμήσεις ταυτισμένες με τα ερείπια του θεάτρου του Νέρωνα έχουν έρθει στο φως από αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξήγαγε η Ειδική Εφορία Αρχαιοτήτων της Ρώμης στην αυλή και τους κήπους του Palazzo della Rovere, έδρας του Ιππικού Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ στην Ιταλική πρωτεύουσα. Μια συγκλονιστική είδηση που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.

 

 

Τα ερείπια αφορούν την αριστερή πλευρά του ημικυκλίου κοίλου του θεάτρου, με τους εξαίσιους κίονες δουλεμένους με πολύτιμα μάρμαρα, τις εκλεπτυσμένες διακοσμήσεις από γυψομάρμαρο με φύλλα χρυσού και κάποια δωμάτια που χρησίμευαν ως εναποθέσεις ενδυμασιών και σκηνογραφιών.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην ταυτοποίηση των κτιρίων που βρέθηκαν ως Theatrum Neronis, το Θέατρο του Νέρωνα. «Πρόκειται για μια ανακάλυψη εξαιρετικής σημασίας – σχολιάζει η Daniela Porro, ειδική αρχαιολόγος της Ρώμης – η οποία μαρτυρεί τον τόπο όπου ο Νέρωνας έκανε πρόβες για τις ποιητικές και τραγουδιστικές παραστάσεις του, γνωστές από τις αρχαίες πηγές αλλά που ποτέ δεν βρέθηκαν. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μεσαιωνικά ευρήματα της σημαντικής αυτής περιοχής της πόλης».

 

 

«Στην έδρα του Τάγματος, το οποίο χρηματοδοτεί φιλανθρωπικά ιδρύματα στους Αγίους Τόπους, έχουν ξεκινήσει δραστηριότητες ανασκαφών και μελέτης σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία» – σχολίασε ο διευθυντής του Palazzo della Rovere, Πρέσβης Leonardo Visconti – με επίγνωση της μεγάλης ευθύνης της προστασίας και ανάδειξης ενός τόσο σημαντικού τόπου από ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική άποψη». Οι ανασκαφές, οι οποίες ξεκίνησαν το 2020 υπό την επιστημονική διεύθυνση του Renato Sebastiani και συνεχίστηκαν από τον Alessio De Cristofaro, αρχαιολόγους της Εθνικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, διεξήχθησαν στο πεδίο από τη Marzia Di Mento και οδήγησαν σε σημαντικές ανακαλύψεις τόσο των ερειπίων του Horti di Agrippina, όπου ο Καλιγούλας είχε χτίσει ένα μεγάλο τσίρκο για ιπποδρομίες και ο Νέρωνας έχτισε ένα μεγάλο θέατρο, αλλά και ίχνη δραστηριοτήτων και προσκυνημάτων του Μεσαίωνα στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου.

«Το μέγεθος του κτιρίου, η ομορφιά της διακόσμησης και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν – σχολίασε ο αρχαιολόγος De Cristofaro – υποδηλώνουν αυτοκρατορική ιδιότητα, οπότε είναι πιθανό να σκεφτούμε πως πρόκειται για το περίφημο θέατρο του Νέρωνα, όπως ακριβώς το είχαν περιγράψει ο Πλίνιος, ο Σουητώνιος και ο Τάκιτος».

 

 

«Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις κάτω από το Palazzo della Rovere – εξηγεί ο αρχαιολόγος Renato Sebastiani – μας έδωσαν πολλά στοιχεία και για τη μεσαιωνική ιστορία της Ρώμης, μάλλον εξαιρετική για την πόλη. Αυτά τα ευρήματα – καταλήγει ο Sebastiani – είναι σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της Ρώμης, που δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί». Η ανασκαφική έρευνα, η οποία συνεχίζεται, έχει φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την ύστερη εποχή της συγκλήτου και της δημοκρατίας έως τον δέκατο πέμπτο αιώνα και που ενισχύουν το Palazzo della Rovere, φέρνοντάς το στην αρχική του ομορφιά. Πολύ σπάνια δείγματα γυάλινων κάλυκων με κίονες που χρησιμοποιούνταν ως λειτουργικά αντικείμενα, κανάτες και κεραμικά, οστά ζώων επεξεργασμένα για τη δημιουργία μουσικών οργάνων και μεντεσέδων επίπλων, καθώς και πολλά ευρήματα που σχετίζονται με τους προσκυνητές οι οποίοι έφταναν εκεί, όπως χάντρες, κομπολόγια και αναθηματικά επάργυρα ή επίχρυσα αντικείμενα.

 

NPK ANSA / Ufficio stampa Cultura

 

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η ανακάλυψη μιας σειράς οδικών διαδρομών που επανειλημμένα επανασχεδιάστηκαν και διευθετήθηκαν, οι οποίες συνδέονται με τις εκβολές του Τίβερη στο Ponte Sant’Angelo ή Portus Maior. Από τα στρώματα εγκατάλειψης των δρόμων προέρχονται δύο προσκυνηματικές πινακίδες (Το Πρόσωπο του Ευαγγελιστή Λουκά και η Παναγία του Rocamadour) καθώς και μια φιάλη σε σχήμα κόκορα του Αγίου Πέτρου. Η Εφορία αρχαιοτήτων και το Ιππικό Τάγμα του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ συνεργάζονται για την υλοποίηση ενός έργου που επιτρέπει την ενίσχυση των ανασκαφών και την εξυπηρέτησή τους τουλάχιστον εν μέρει.

 

NPK ANSA / Ufficio stampa Cultura

 

Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αυτών, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μουσειακό χώρο στο Palazzo della Rovere. Οι εικόνες από την εξαιρετική ανακάλυψη του θεάτρου του Νέρωνα και τις αρχαιολογικές ανασκαφές παραχωρήθηκαν αποκλειστικά από το κανάλι Rai Storia για το πρόγραμμα «Sotto il suolo di Roma», που μεταδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Κ.Μ

 

( Ida Bini για το ANSA /Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top