Fractal

✩ Πως θα αγαπήσω τον εαυτό μου;  

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

 

Μήπως κριτικάρετε συνέχεια τον εαυτό σας και δεν σας μένει χρόνος να τον αγαπήσετε και να συνειδητοποιήσετε πως θα κερδίσετε πολλά, αν τον αντιμετωπίσετε ως “σύμμαχο” κι όχι ως αντίπαλο, που πρέπει να τιμωρηθεί; 

 

 

«Η αυτοεκτίμηση είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε οτιδήποτε σε αυτή τη ζωή. Αντίθετα, αν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι σαν να οδηγούμε τη ζωή με το χειρόφρενο» σύμφωνα με τον Αμερικανό χειρουργό και συγγραφέας Maxwell Maltz. «Αν λοιπόν αναρωτιέστε  πώς να αγαπήσετε τον εαυτό σας μάλλον έχετε φτάσει σε σημείο να μην μπορείτε να καταπιέζεστε άλλο. Μάλιστα, ίσως είναι ώρα να δώσετε το χρόνο και το ενδιαφέρον στο εαυτό σας που τόσο καιρό παραμελούσατε». Ας δούμε όμως τι διαπιστώνουν αλλά και τι  συμβουλεύουν οι ειδικοί για κάτι που πρέπει να δείτε συνολικά και όχι σαν μεμονωμένο πρόβλημα και ίσως έτσι, να ανακαλύψετε πως πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στη ζωή σας.  

 

 

Για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι πρέπει πρώτα να μπορέσουμε να τον αποδεχθούμε  

Όπως αποκαλύπτουν τα ερευνητικά δεδομένα, για τον καθένα αυτό ίσως να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Όμως το σίγουρο είναι πως όλοι έχουμε μια πτυχή του εαυτού μας για την οποία δεν είμαστε και τόσο περήφανοι ή νιώθουμε ότι είναι απλώς ένα μειονέκτημα. Όποια και αν είναι η κατάσταση, αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να δείτε αρχικά μήπως ακούτε τη φωνή κάποιου άλλου να σας λέει ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή πως δεν αξίζετε. Δείτε ειλικρινά ποια είναι η δική σας γνώμη για τον εαυτό σας και αν σας περάσει η σκέψη πως δεν τα έχετε καταφέρει,   είναι απλώς μια σκέψη που πρέπει να μην τη λάβετε υπόψη, υποστηρίζουν οι ειδικοί. 

 

 

Η συναισθηματική δύναμη στη διαχείριση των εσωτερικών μας συγκρούσεων   

«Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι δεν αμφισβητούν συνεχώς τον εαυτό τους, τον έχουν αποδεχτεί με τις θετικές και τις αρνητικές του όψεις, νιώθουν σιγουριά, δεν παρασύρονται από τα συναισθήματα των άλλων και μπορούν να κρατούν στη ζωή τους όσους και όσα είναι σημαντικά για εκείνους». Τα παραπάνω υποστηρίζει η ψυχολόγος Dr Cortney Warren που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Harvard –ένα από τα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια, που διαθέτει μέχρι και μάθημα ευτυχίας. Η ίδια έχει διαπιστώσει μέσα από την εμπειρία της το εξής: Η συναισθηματική δύναμη καθιστά τους ανθρώπους πιο ικανούς να διαχειριστούν τις συγκρούσεις και να έχουν ενσυναίθηση, κυρίως επειδή δεν αναζητούν από τους άλλους επιβεβαίωση. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή η ικανότητα δεν είναι κάτι αυτονόητο και χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά επισημαίνει η Dr Warren. Ας δούμε όμως τα 8 βήματα της αυτοεκτίμησης που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που βρίσκονται στα πρόθυρα της ψυχολογικής κατάρρευσης, να ξαναβρούν την ισορροπία τους.  

 

 

 

Τα 7 βήματα της αυτοεκτίμησης 

Ας δούμε όμως τα 7 βήματα της αυτοεκτίμησης που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που βρίσκονται στα πρόθυρα της ψυχολογικής κατάρρευσης, να ξαναβρούν την ισορροπία τους.  

  1. Βγάλτε από τη ζωή σας τους τοξικούς ανθρώπους, σας μπλοκάρουν και σας δημιουργούν ανασφάλειες. Αν δεν μπορείτε να τους αποφεύγετε λόγω συνθηκών, κλείσε τα αυτιά στα κακεντρεχή σχόλια και προχωρήστε! Αφήστε πίσω οτιδήποτε σε βαραίνει, όλα τα “πρέπει” – “δεν πρέπει”, τα στερεοτυπικά κατάλοιπα του παρελθόντος και τα “τι θα πει ο κόσμος”.
  2. Βάλτε στη ζωή σας τους κατάλληλους ανθρώπους για εσάς,  αυτούς που σας νοιάζονται, σας στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές και στην πορεία προς τους στόχους σας, που σας βοηθούν να εξελίσσεστε συνεχώς, χαίρονται με τη χαρά σας, και σας αγαπούν για αυτό που πραγματικά είστε. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Πλίμουθ της Μ. Βρετανίας: «Μια καλή συζήτηση π.χ. εκτονώνει την αρνητική διάθεση, ενώ μια σκέψη για κάτι ήρεμο και ευχάριστο, αφήνει και αυτή το χημικό της αποτύπωμα στον οργανισμό. Μην ξεχνάτε και τις αγχολυτικές ιδιότητες του αγκαλιάσματος. Δέκα μόνο δευτερόλεπτα στην αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας από τις ορμόνες του στρες, στο αίμα».
  3.  Σημαντική ανάγκη του εαυτού σας είναι να κάνετε δραστηριότητες, που σας δίνουν ικανοποίηση, ευχαρίστηση και αίσθηση δημιουργίας. Όλα αυτά προϋποθέτουν να βρίσκετε λίγο χρόνο για εσάς. Μπορεί να ακούγεται κάπως ουτοπικό μέσα στις τόσες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, αλλά έχει σημασία για την ψυχοσωματική σας ισορροπία να εξασφαλίζετε κάποιες στιγμές για τον εαυτό σας μέσα στη μέρα. Δεν παίζει τόσο ρόλο η ποσότητα του χρόνου (που ναι, είναι περιορισμένη), αλλά η ποιότητα.  
  1. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Σαουθάμπτον: Με μια απλή άσκηση μπορείτε να βελτιώσετε την αναπνοή σας, αποβάλλοντας ταυτόχρονα και την ένταση. Πως; Ξαπλώνετε ανάσκελα με τα χέρια στο πλάι, τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα μάτια κλειστά, εισπνέοντας και εκπνέοντας αργά από τη μύτη. Το μυαλό σας, να είναι συγκεντρωμένο μόνο στην αναπνοή, σε τίποτε άλλο. Η άσκηση αυτή, η οποία πρέπει να διαρκεί 10-20 λεπτά, μπορεί να γίνεται πολύ συχνά, όσες φορές αισθάνεστε ότι την έχετε ανάγκη.
  1. Έρευνα του ιδρύματος «Mind», που ασχολείται με τη νοητική υγεία και τις στρεσογόνες επιπτώσεις της, εξέτασε μέλη των κατά τόπους ομάδων του μετά από μια βόλτα σε πάρκο και σε εμπορικό κέντρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά τη βόλτα στο πάρκο το 71% των συμμετεχόντων ανέφερε μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και το 90% τόνωση της αυτοεκτίμησής του. Άλλες έρευνες επίσης απέδειξαν πως οι εργαζόμενοι έχουν λιγότερο άγχος και αποδίδουν περισσότερο εάν ο χώρος στον οποίο εργάζονται έχει θέα στη φύση. Τώρα λοιπόν το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε όχι μόνο τις ομορφιές της φύσης, αλλά και τις χαλαρωτικές της ιδιότητες.
  2. Δώστε προτεραιότητα στον νυχτερινό ύπνο. Σε όλους έχει συμβεί σε «δύσκολες» περιόδους να δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, να ξυπνάμε στη διάρκεια της νύχτας ή πολύ νωρίς το πρωί. Αυτό γίνεται  επειδή το στρες «καταλαμβάνει» το μυαλό μας και επηρεάζει τη δυνατότητά μας να κοιμηθούμε. Ειδικά η πολύ πρωινή αφύπνιση μπορεί να είναι σύμπτωμα έντονης θλίψης ή και κατάθλιψης, γι’ αυτό  συνοδεύεται και από κακή διάθεση.
    Αν αντιμετωπίζετε παρόμοια συμπτώματα, οι ειδικοί συστήνουν: να έχετε τακτικές ώρες ύπνου, αποφεύγοντας τα άσκοπα ξενύχτια, τα οποία, επιδεινώνουν την κατάσταση. Επίσης να δοκιμάσετε κασέτες και τεχνικές χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού. 

 

  1. Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε. Όταν κριτικάρετε συνέχεια τον εαυτό σας δεν σας μένει χρόνος να τον αγαπήσετε και να συνειδητοποιήσετε πως μπορείτε να πετύχετε πολλά όταν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως “σύμμαχο” κι όχι ως αντίπαλο, ως ατελές και ελαττωματικό ον που πρέπει να τιμωρηθεί. Άραγε, πόσο εύκολο είναι να αγαπήσεις κάποιον όταν βλέπεις μόνο τα μειονεκτήματά του, τον κατακρίνεις και τον τιμωρείς, ξανά και ξανά ενίοτε, για όλα τα λάθη του;

Να θυμάστε:  

* Πολλές φορές, κάποιοι φτάνουν σε σημείο ακόμα και να μισούν τον εαυτό τους όταν βλέπουν τις μέρες και τα χρόνια να περνούν χωρίς να κάνουν αυτά που θεωρούσαν σημαντικά, από τα πιο απλά που μπορεί να είναι τα περιττά κιλά που δεν έχασαν, μέχρι τα πιο σημαντικά όπως να ασχοληθούν με το επάγγελμα που είχαν ονειρευτεί. 

* Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας, (γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως να τον αγαπούν), θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αποτυχίες και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, αλλά και τη χαρά της ζωής. 

* Όπως και να έχει όμως, για να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και το τι θέλουμε πραγματικά, πρέπει να ψάξουμε μέσα μας και θα δούμε πως καμιά φορά δεν είναι και τόσο εύκολο να βρούμε τι μας γεμίζει και ίσως να πρέπει να δοκιμάσουμε αρκετά πράγματα μέχρι να το ανακαλύψουμε. 

 

ΙΝΦΟ 

* Η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνα πολλές φορές, θεωρείται ιδανική για τη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας γενικότερα και αυτός είναι ο λόγος που την προτείνουν ολοένα και περισσότεροι ειδικοί, αφού περιλαμβάνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδου, γαλακτοκομικών και ψαριών και συστήνει την ελαχιστοποίηση του κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, ο όρος Μεσογειακή Διατροφή, δεν περιλαμβάνει μόνο τα τρόφιμα, αλλά όλη τη διαδικασία συλλογής, προετοιμασίας και κατανάλωσης των τροφών που έχουν φτάσει μέχρι τη σύγχρονη εποχή από τις παραδοσιακές και τοπικές κοινωνίες των Μεσογειακών λαών, προσφέροντας τα μέγιστα τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top