Fractal

Sapere Aude | Ένας «γυναικείος» Οθέλλος στο Teatro Ariosto του Reggio Emilia

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μούσσας //

 

 

 

Ο Οθέλλος του Σαίξπηρ στην οπερατική μεταφορά του Τζουζέπε Βέρντι βρίσκεται στο επίκεντρο του προγραμματισμού ορισμένων θεάτρων στην Εμίλια Ρομάνια εδώ και μερικές εβδομάδες: ήδη εμφανίζεται στην Πιατσέντσα, έκανε ντεμπούτο του στη Μόντενα και από τις 12/ 1 στο Ρέτζιο Εμίλια. Το Fondazione I Teatri di Reggio Emilia ωστόσο, έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη εκδοχή έργο για το αριστούργημα του Shakespeare που συνδυάζει τη μουσική εκδοχή με την πεζογραφική εκδοχή.

 

 

Περιμένοντας να ακούσουμε τις εκπληκτικές φωνές του Gregory Kunde (Οθέλλος) και της Francesca Dotto (Δυσδαιμόνα), από τις 12 έως τις 14 Ιανουαρίου, ένας αποκλειστικά γυναικείος Οθέλλος θα ανέβει στο θέατρο Ariosto όπου οι δύο πρωταγωνίστριες θα είναι η Ilaria Genatiempo (Οθέλλος) και η Cristiana Tramparulo (Δυσδαιμόνα).

Η σκηνοθεσία της παράστασης φέρει την υπογραφή του Andrea Baracco, η δραματουργία αυτή της Letizia Russo. Γραμμένος στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, ο Οθέλλος είναι η τραγωδία που αντιπροσωπεύει έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ιστορίας έρωτα και ζήλιας του πιο κλασικού δίπολου όλων των εποχών. Η πλοκή είναι γνωστή και λαμβάνει χώρα στη Βενετία μεταξύ των χαρακτήρων της Δυσδαιμόνας, κόρης ενός γερουσιαστή της Βενετικής Δημοκρατίας, του Μαυριτανού Οθέλλου, ενός στρατιώτη στην υπηρεσία της Δημοκρατίας, και του Ιάγου, ενός άλλου στρατιώτη, ο οποίος τρέφει μνησικακία και φθόνο προς τον Οθέλλο και καταστρώνει ένα σχέδιο για να τον τρελάνει από ζήλια και καχυποψία προς την αγαπημένη του Δυσδαιμόνα.

Επιλέγοντας ένα γυναικείο καστ, ο σκηνοθέτης Andrea Baracco ανέτρεψε τον κανόνα του ελισαβετιανού και σαιξπηρικού θεάτρου, το οποίο έβλεπε μόνο άνδρες ηθοποιούς στη σκηνή. «Δεν πρόκειται για αισθητική επιλογή, αλλά για ποιητική: – γράφει ο Baracco – είναι μια ας πούμε εξαπάτηση, για να απελευθερώσουμε το βλέμμα του κοινού από τις προκαταλήψεις σχετικά με την ιστορία και τα θέματά της, και να αφήσουμε τους εαυτούς μας να ξεπεραστούν από την τρομερή συνειδητοποίηση ότι οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί, μια μέρα, να βρεθεί να παίζει το ρόλο του θύματος ή του δήμιου, ώσπου η μοίρα και η τραγικότητα ευθυγραμμιστούν σαν αστέρια σε έναν αστερισμό».

Στη σκηνή ανεβαίνουν επίσης οι Federica Fracassi (Lake), Flaminia Cuzzoli (Cassio), Valentina Acca (Roderigo), Francesca Farcomeni (Brabanzio/Emilia), Federica Fresco (Doge/Ludovico/Bianca) και Viola Marietti (Clown).

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top