Fractal

Ο Νίκος Παργινός στο εργαστήρι του συγγραφέα

 

 

«Το Σταυροδρόμι των Ηρώων» του Νίκου Παργινού, εκδ. Διάπλαση

«Το Σταυροδρόμι των Ηρώων» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που επιχειρεί να μας μεταφέρει στην πολιορκία του νησιού της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716. Μέσα στις σελίδες του αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο όσα έχουν καταγραφεί ιστορικά για τούτο το παγκόσμιας ιστορικής σημασίας γεγονός που λίγοι γνωρίζουν, καθώς η νίκη των Βενετικών στρατευμάτων απέναντι στα πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα αποτέλεσε σταθμό για την ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα, το μυθιστόρημα επιχειρεί να αναδείξει λαϊκές δοξασίες και τοπικούς θρύλους της εποχής που πέρασαν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά, αναδεικνύοντας και τους αφανείς ήρωες ετούτης της πολύπλευρης μάχης, φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της λαϊκής παράδοσης. Από τούτο το λογοτεχνικό σταυροδρόμι, επιτρέψτε μου, δεν θα μπορούσε να λείπει και η προσωπική πινελιά του δημιουργού, καθιστώντας το βιβλίο ακόμα πιο ιδιαίτερο από όσα έχουν γραφτεί για εκείνη την περίοδο.

Το βιβλίο, ρίχνει ιδιαίτερο βάρος, στις προσωπικές πολιορκίες των ηρώων του στα χαρακώματα της ψυχής τους, αναδεικνύοντας τα προσωπικά τους πάθη, τις αδυναμίες και τις εμμονές τους, καθώς ετούτο μοιάζει να είναι το δυσεύρετο σταυροδρόμι που καλούνται πρώτα απ’ όλα ν’ ανακαλύψουν. Το μονοπάτι όπου ο απλός καθημερινός άνθρωπος συναντά τον εν δυνάμει ήρωα, λυτρώνεται απ’ τα προσωπικά του βαρίδια και καλείται να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο που του πρέπει στο ιστορικό διάβα. Αυτός άλλωστε, είναι και ο ουσιαστικός ρόλος της λογοτεχνίας. Να ξεγυμνώνει τους εκάστοτε ήρωές της στα μάτια του αναγνώστη, ακόμα κι αν πρόκειται για ιστορικές προσωπικότητες που τα ξεχασμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που διέθεταν έχουν σβήσει νομοτελειακά από την υστεροφημία.

«Το Σταυροδρόμι των Ηρώων» επιχειρεί να μας μεταφέρει σε μια εποχή όπου η βία, ο πόλεμος, η ανισότητα και η ανασφάλεια γέννησαν επιτακτικά την ανάγκη των ηρώων και των ηγετών. Παράλληλα, έχω την αίσθηση, πως μας διδάσκει πολλά και για το σήμερα, καθώς η βία, ο πόλεμος, η ανισότητα και η ανασφάλεια, αν το καλοσκεφτείς, εξακολουθούν να κυριαρχούν ακόμα και στις μέρες μας, ίσως όχι με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως εκείνης της εποχής, αλλά με έντονο το στίγμα τους στην καθημερινότητά μας. Είναι, λοιπόν, ένα επίκαιρο βιβλίο, καθώς μπορεί να μας αφήσει πολλά για το παρελθόν και να μας διδάξει ακόμα περισσότερα για το μέλλον.

 

 

Παράλληλα, επιτρέψτε μου, είναι και μια ακόμα προσπάθεια, να αναδείξουμε και μια άλλη ξεχασμένη από πολλούς διάσταση εκείνων των γεγονότων. Πέρα από το ιστορικό κομμάτι, πέρα από τις προσωπικές μάχες των ηρώων, να έρθει στο φως και η θρησκευτική διάσταση του θαύματος της σωτηρίας Κέρκυρας. Στο βιβλίο, περιγράφεται και η σωτήρια παρέμβαση του πολιούχου του νησιού, του Αγίου Σπυρίδωνα, που έχει καταγραφεί σε πάμπολλες μαρτυρίες, χαράχτηκε βαθιά στο πετσί των ανθρώπων του νησιού, ενδυνάμωσε το πηγαίο αίσθημα ευγνωμοσύνης και λατρείας προς το ιερό σκήνωμα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιορκίας.

Μέσα από το βιβλίο, τελειώνοντάς το, οι αναγνώστες, ελπίζω να βιώσουν τα ίδια συναισθήματα που βίωσα κι εγώ γράφοντάς το, να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στη δική τους προσωπική λύτρωση, διαμέσου των ηρωικών προσωπικών αγώνων των πρωταγωνιστών του, της ίδιας ιστορίας και της ιερότητας του θαύματος της Κέρκυρας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top