Fractal

☆ Δάκρυα σε φύλλα Δάφνης (1821-1830)

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης // *

 

 

Μια έκθεση αντάξια των ιστορικών γεγονότων που αναφέρεται.

Στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Συνοδεύεται από ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, με το αποτύπωμα της Φέφης Βαλαρή-Σκουμπουρδή, Προέδρου του Λ.Ε.Ρ., του Κώστα Σπανουδάκη, καθηγητή, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, + του Ιωάννη Εμμ. Τσουδερού, Αρχιτέκτονα, καθηγητή Ε.Μ.Π. και του Νικολάου Τσουπάκη, Φιλόλογου-Ιστορικού.

 

 

Η έρευνα, η μελέτη και η επιμέλεια της έκθεσης, στα βασικότερα πρόσωπα, στην ταυτότητά τους, στους συντελεστές, καθώς και στα κυριότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, έχουν γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και υποδειγματικό τρόπο. Το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, οι λεζάντες, τα σύμβολα, τα ένθετα κείμενα, η χρονολογική παράθεση των γεγονότων, οι παραπομπές και η ενδεικτική βιβλιογραφία δίνουν μια πλήρη εικόνα στον επισκέπτη της έκθεσης αλλά και στον αναγνώστη του φυλλαδίου.

Αυτή η γνώση μπορεί να προκαλέσει και προβληματισμό για το χθες, το σήμερα και το αύριο! Κι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε κάθε στιγμή και πού πάμε…

Ο στοχασμός και ο αναστοχασμός είναι στιγμές καθοριστικές στην πορεία όλων μας. Αυτό προσπαθούν να δώσουν τα Δάκρυα σε φύλλα Δάφνης (1821-1830), η Έκθεση και το φυλλάδιο, στους επισκέπτες και στους αναγνώστες… και το πετυχαίνουν τέλεια!

Τα λίγα λόγια, επίσης ως δάκρυα σε φύλλα δάφνης, τα αφιερώνω στον έναν από τους συντελεστές της Έκθεσης και του Φυλλαδίου, στον Ιωάννη Εμμ. Τσουδερό, που έφυγε ξαφνικά, αφήνοντάς μας όμως το μοναδικό πρωτότυπο πόνημά του: 1821 Κρητική Επανάσταση, Αθήνα 2021, πολύ χρήσιμο σε όλους, και όχι μόνο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Μια μικρή παράταση της Έκθεσης, και πέρα του τρέχοντα μήνα, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές του νομού να την επισκεφτούν και να βιώσουν ένα αλλιώτικο μάθημα ιστορίας…, ένα σπουδαίο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και να αντιληφθούν πώς η Κρήτη πολέμησε, από την αρχή έως το τέλος, ισάξια και ισότιμα, σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα!

 

 

* Ο Μιχάλης Τρούλης είναι Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top