Fractal

☆ Πως αντιμετωπίζονται οι παιδικές αρθρίτιδες

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα « Νεανικών Ρευματικών παθήσεων» (18 Μαρτίου), ας δούμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, αλλά και πως αντιμετωπίζεται η πιο συνηθισμένη μορφή αρθροπάθειας στα παιδιά.

Οι παθήσεις των αρθρώσεων, μπορούν να προσβάλουν όλες τις ηλικίες, ακόμα και τα μικρά παιδιά, και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με έρευνες τα λεγόμενα «νεανικά ρευματικά νοσήματα» επηρεάζουν 1 στα 1000 παιδιά κάτω των 16. Αυτό έχει ως συνέπεια να πρήζονται οι αρθρώσεις τους, να πονούν και να δυσκολεύονται να τρέξουν, να παίξουν και να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η πιο συνηθισμένη μορφή αρθροπάθειας της παιδικής ηλικίας είναι η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ) η οποία, μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ έχει σχεδόν την ίδια περίπου συχνότητα με τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη. Όσο για την ονομασία της συγκεκριμένης  πάθησης: Νεανική σημαίνει ότι αφορά ασθενείς ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ιδιοπαθής σημαίνει άγνωστη αιτιολογία, ενώ Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή των αρθρώσεων. Για την ίδια πάθηση έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλοι όροι όπως νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα ή νεανική χρόνια αρθρίτιδα.

 

 

Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Γενικά, ο όρος αρθρίτιδες περιλαμβάνει μια ομάδα νοσημάτων που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσβάλουν τα οστά και συγκεκριμένα τις αρθρώσεις. Οι αιτίες της παιδικής αρθρίτιδας είναι συνήθως άγνωστες, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών, οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. Η πάθηση, ξεκινά με φλεγμονή, που παρουσιάζεται σε περισσότερες από μια αρθρώσεις και συνήθως στους καρπούς, στα δάκτυλα και στα πόδια. Τα παιδιά με πρόβλημα αρθρίτιδας, παραπονιούνται για πόνους κυρίως στα σημεία αυτά, καθώς τρέχουν, παίζουν, αλλά και όταν αναπαύονται. Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, εκδηλώνεται επίσης με ερυθρότητα ή πρήξιμο στα συγκεκριμένα σημεία και σπανιότερα με πυρετό. Τα συμπτώματα στην αρχή είναι ελαφρά, όμως αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραμορφώσεις.

 

 

Πως αντιμετωπίζονται οι αρθρίτιδες στα παιδιά  

 

Η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), που νοσεί από την ηλικία των 7 ετών, με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, αναφέρει: «Σήμερα η επιστήμη έχει κάνει άλματα και διατίθενται ισχυρά και ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που αναχαιτίζουν την εξέλιξη της φλεγμονής και στοχεύουν στην κλινική ύφεση παράλληλα με την φυσικοθεραπεία και την εξατομικευμένη άσκηση, όπου αυτά χρειάζονται. Η θεραπευτική αγωγή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύπλοκη και απαιτεί την συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων και την καλή επικοινωνία της διεπιστημονικής ομάδας. Ένας από τους σκοπούς της θεραπείας είναι η παροχή δυνατότητας φυσιολογικής διαβίωσης του παιδιού έτσι ώστε να μην θεωρεί τον εαυτό του διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα συνομήλικα παιδιά. Η φυσική αγωγή και τα αθλήματα θα πρέπει να προσαρμόζονται στα μέτρα του παιδιού ανάλογα με την δραστηριότητα της νόσου και γι αυτό η σχολική ομάδα θα πρέπει να γνωρίζει για την ΝΙΑ, για τις απρόβλεπτες υποτροπές που μπορεί να συμβούν και να έχει κατανόηση. Μια θετική στάση, υποστηρικτική και ενθαρρυντική όσο είναι δυνατόν για την ανεξαρτησία του παιδιού που πάσχει από ΝΙΑ, είναι ανεκτίμητης αξίας».

 

 

 

Να θυμάστε

 

◉Η Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα παιδιατρικά νοσήματα μετά την Παιδική Επιληψία και το Νεανικό Διαβήτη.

◉Οι αρθρίτιδες, μπορούν να εκδηλωθούν σε αγόρια και κορίτσια, αν και οι  περισσότερες μορφές αρθρίτιδας προτιμούν τα κορίτσια. Για την πλειοψηφία των παιδιών αυτών, η αρθρίτιδα δεν είναι η ίδια με των ενηλίκων. Ωστόσο, το να νοσεί με αρθρίτιδα κάποιος ως παιδί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει να νοσεί και ως ενήλικας.

◉Επειδή υπάρχουν και μυοσκελετικές ή άλλες ρευματικές παθήσεις, που τα συμπτώματά τους μοιάζουν με τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η διάγνωση στο παιδί, πρέπει να γίνεται πάντα από έμπειρο ειδικό. Ο παιδορευματολόγος μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση και να δώσει κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

◉Θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου και γενικά στην ποιότητα της ζωής των παιδιών με το πρόβλημα, έχει η φυσικοθεραπεία. Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα ωστόσο, αντιμετωπίζεται και φαρμακευτικά.

◉Το αίτιο ή τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα παιδιά, όπως και στους μεγάλους, δεν είναι ακόμα γνωστά. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι φταίει κάποιος ιός, μικρόβιο ή τροφή. Συ­νήθως στην οικογένεια του ρευματοπα­θούς παιδιού υπάρχει και κάποιο άλλο μέλος που έχει κάποιο είδος ρευματοπά­θειας. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η ρευμα­τοειδής αρθρίτιδα έχει κάποιο γενετικό υπόστρωμα, αλλά δεν υπάρχει κι εδώ α­πόδειξη ότι είναι κληρονομική.

 

  • Η 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων». Στόχοι αυτής της ημέρας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των Επαγγελματιών Υγείας για τα νοσήματα αυτά και η ενημέρωση των γονέων ώστε να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα έγκαιρα και να συμβάλλουν ενεργά στη στήριξη των παιδιών τους.

 

Info

 

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 9.000 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από  Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς. H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ, ΘΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΕΟΣ – ΣΠΑΝΟΠΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLΕR του app StigmApp από την PAE (PAIN ALLIANCE EUROPE) .

Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ, και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ  που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι. Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr  και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top