Fractal

Καρκίνος. «Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο»

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Αυτός είναι ο τίτλος της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου, που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση ταυτόχρονα με έξι αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν εγκαίρως τη νόσο.

Με δυο λόγια οι σύλλογοι ασθενών – Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ΑγκαλιάΖω, Άλμα Ζωής, Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, FairLife και VHL Family Alliance. Greece – ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια δυνατή καμπάνια για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης στη διαχείριση του καρκίνου.

 

 

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ζένια Σαριδάκη, MD PhD. Παθολόγος, Ογκολόγος, Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Καμπάνιες όπως αυτή για τη οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έρχονται να μας υπενθυμίσουν το αυτονόητο: να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, είτε έχουμε οικογενειακό ιστορικό είτε όχι, και να μην αγνοούμε τυχόν συμπτώματα. Μόνο έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε εγκαίρως τη νεοπλασία και να την αντιμετωπίσουμε κερδίζοντας τη μάχη».

 

 

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Το κοινό έχει λοιπόν την ευκαιρία, τόσο μέσα από τη σχετική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον ιστότοπο εδώ, να διαβάσει αναλυτικά τις έξι ιστορίες που επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν οι πρόεδροι των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, αλλά και να μάθει περισσότερα στοιχεία γενικά για τον καρκίνο στην Ελλάδα (επιδημιολογία, παράγοντες κινδύνου, συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου κ.ά.) και επιπλέον στοιχεία για τέσσερις μορφές του (μαστός, πνεύμονας, νεφροί, μελάνωμα).

 

Έξι αληθινές ιστορίες ζωής και ελπίδας

 

* Ο Διονύσης, σε ηλικία 55 ετών, διαγνώστηκε το 2020 με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου προληπτικού ελέγχου. Απαλλαγμένος σήμερα από τον καρκίνο είναι αποφασισμένος να ζήσει το όνειρό του και να ταξιδέψει στη μακρινή Βραζιλία. Αυτή είναι η ιστορία που ξεχώρισε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, να δημοσιοποιήσει στο πλαίσιο της καμπάνιας.

*Η Δανάη, μια δραστήρια γυναίκα με προτεραιότητα την καριέρα της, διαγνώστηκε με μελάνωμα το 2008. Αφότου διαγνώστηκε, φοβήθηκε ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο ρόλο της ως μητέρα και στην φροντίδα της οικογένειάς της. Σήμερα, έχοντας νικήσει τον καρκίνο, νιώθει πιο ελεύθερη να κάνει πράγματα που στο παρελθόν ανέβαλε «διότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή», εξιστορεί η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, Αναστασία Πασακοπούλου.

*Ο Ανδρέας, μόλις είχε παντρευτεί το 2014 με όνειρο τη δημιουργία μιας μεγάλης όμορφης οικογένειας όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του νεφρού. Δεν του είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η κληρονομικότητα μπορεί να τον εξέθετε στον κίνδυνο νόσησης. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση σήμερα είναι αισιόδοξος για την έκβαση της θεραπείας του και διατηρεί ζωντανό το όνειρό του για τη δημιουργία μιας όμορφης οικογένειας που θα ζει ήσυχα κάπου κοντά στη θάλασσα. Είναι η ιστορία που επέλεξε να δημοσιοποιήσει η πρόεδρος της VHL Family Alliance Greece, Αθηνά Οζ Αλεξανδρίδου.

*Η Ιφιγένεια διαγνώστηκε με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού το 2010, έχοντας δύο αγόρια στην προεφηβεία και οικογενειακά θέματα που απαιτούσαν λύσεις. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση όμως, κατάφερε και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά, έτρεξε τέσσερις μαραθώνιους και εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή. Τη δυνατή αυτή ιστορία, που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση ζωής για όλους μας, ξεχώρισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Παρασκευή Μιχαλοπούλου.

*Η Ιωάννα διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα το 2019. Μέχρι τότε προσπαθούσε να συνδυάζει δουλειά και οικογένεια, να ταξιδεύει, ενώ έγραφε ερασιτεχνικά ποίηση. Μετά τη διάγνωση φοβήθηκε πως όλα όσα αγαπούσε θα χάνονταν. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, όμως, άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον χρόνο και δεν μεταθέτει πια τίποτα για αύριο. Αυτή την ιστορία δύναμης και θέλησης ξεχώρισε η πρόεδρος του FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, Κορίνα Πατέλη-Bell.

* Η Κατερίνα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1993 σε έναν τυχαίο προληπτικό έλεγχο. Ήταν μόλις 39 ετών και μητέρα τριών μικρών παιδιών. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, νίκησε τον καρκίνο! Έκτοτε μιλά ανοιχτά για τη μάχη της και την αξία του προληπτικού ελέγχου. Αυτή την ιστορία ξεχώρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου.

 

 

 

Να θυμάστε:

* Ο καρκίνος είναι μια πάθηση για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί ποικίλες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού. Για τις μεταλλάξεις αυτές φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο, πέραν των γονιδιακών, και περιβαλλοντικοί παράγοντες, για τους οποίους τόσο τα άτομα, όσο και οι οργανωμένες κοινωνίες μπορούν να παρέμβουν.

*Δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Η καρκινογένεση είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί και υπάρχουν συνήθως αρκετά στάδια μέχρι ένα φυσιολογικό κύτταρο να μετατραπεί σε καρκινικό.

* Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Αστικής ΜΚΟ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» κυρία Μένια Κουκουγιάνη, αναφέρθηκε στους ογκολογικούς μικρούς ασθενείς και στον αγώνα τους, τόσο τον προσωπικό τους, όσο και της οικογένειάς τους. Επεσήμανε ακόμη, ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, έχει εντάξει τον παιδιατρικό καρκίνο στις οδηγίες του, ενώ σε αντίθεση με τους ενήλικες, υπάρχει Μητρώο για τον παιδικό καρκίνο.

 

INFO

*Το κοινό έχει την ευκαιρία, τόσο μέσα από τη σχετική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) όσο και στον ιστότοπο  https://www.msd.gr/our_work/oncology/exeistonxrono, να διαβάσει αναλυτικά τις παραπάνω έξι ιστορίες που επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν οι πρόεδροι των συλλόγων ασθενών, αλλά και να μάθει περισσότερα στοιχεία γενικά για τον καρκίνο στην Ελλάδα (επιδημιολογία, παράγοντες κινδύνου, συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, κ.α.) και επιπλέον στοιχεία για τέσσερις μορφές του (μαστός, πνεύμονας, νεφροί, μελάνωμα).

 

*Επίσης ο Ιατρικός Διευθυντής της MSD Ελλάδος κ. Λάζαρος Πουγγίας επεσήμανε ότι «Στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε είναι ο ασθενής και γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να προλάβουμε τον καρκίνο και να μην χάσουμε την ελπίδα στο ταξίδι της θεραπείας. Όπως ακόμα είπε: είναι τιμή μας που συνεργαστήκαμε με όλους τους παρόντες Προέδρους των Ενώσεων Ασθενών στην καμπάνια ευαισθητοποίησης «Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο» και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσω αυτής της καμπάνιας θα ενημερώσουμε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου αναφορικά με διαφορετικούς τύπους καρκίνου αλλά και για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου». Τέλος κ. Πουγγίας, αναφέρθηκε και στις κλινικές μελέτες που τρέχει η MSD και που την περίοδο αυτή, ανέρχονται στις 2.000, εκ των οποίων οι 43 αφορούν στην Ελλάδα. Από τις 43, οι 34 μελέτες έχουν ως αντικείμενο την ογκολογία.

. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top