Fractal

☆ Εμμηνόπαυση: Τι αλλάζει στη ζωή της γυναίκας

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Μήπως οι ανωμαλίες που παρουσιάζετε στην περίοδο τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με τις ξαφνικές εξάψεις (αίσθηση ζεστού και κρύου), τις νυκτερινές εφιδρώσεις, αλλά και τις απότομες μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας, δείχνουν ότι έχετε μπει στη διαδικασία της εμμηνόπαυσης; Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, δεν έρχεται από τη µια μέρα στην άλλη. «Η χρονική  περίοδος μέχρι την εμμηνόπαυση (δηλαδή την οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών), που ονομάζεται και “αλλαγή της ζωής στη γυναίκα”, ξεκινά με την “κλιμακτήριο”, επισημαίνουν οι ειδικοί της Eλληνικής Eταιρείας Εμμηνόπαυσης, οι οποίοι με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου) μας λύνουν για ακόμα μια φορά τις απορίες . 

 

 

 

Τι συμβαίνει με την καρδιά στην εμμηνόπαυση;

Ένας μεγάλος σύμμαχος των γυναικών, τα οιστρογόνα, αρχίζουν και μειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, αλλά και η χοληστερίνη, γεγονός που επιβαρύνει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Έτσι, συνήθως στις ηλικίες άνω των 55 ετών, οι γυναίκες μπορεί να αποκτήσουν ξαφνικά πρόβλημα με την καρδιά τους, ενώ μέχρι τότε δεν είχαν! Επίσης, καθώς το γυναικείο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες ορμονικές του συνθήκες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το σωματικό βάρος να αυξάνεται και να μετατρέπεται κυρίως σε κοιλιακό λίπος.

 

Ποια άλλα συμπτώματα χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση, κυρίως χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή διακοπή της ωορρηξίας και της περιόδου και ξεκινά συνήθως μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα ή αργότερα. Επίσης συνοδεύεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές στο ύπνο, αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας και  πόνους στις αρθρώσεις. Για να θεωρηθεί ότι μια γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να υπάρχει διακοπή της περιόδου για διάστημα 12 μηνών, χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανής φυσιολογική ή παθολογική αιτία που να ευθύνεται για αυτό.

 

 

 

 

Μέτρα που βοηθούν

* Η εμμηνόπαυση, ως φυσιολογική ανθρώπινη διαδικασία, δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και την ψυχική υγεία.

* Ο Γιατρός, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς, μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, συμπληρώματα βιταμινών, κολπικές κρέμες και λιπαντικά για την κολπική ξηρότητα ή συνεδρίες ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων.

* Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, συνίσταται η ασθενής να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ένταξη της συστηματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (ιδίως της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ, πικάντικών φαγητών και διακοπής του καπνίσματος) και της αποφυγής υπερβολικής κόπωσης.

 

 

Προσοχή

Η χρήση της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται μεταξύ άλλων για τη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων τονίζει η κα Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση.

 

 

Να θυμάστε:

* Στην Ελλάδα, περίπου 1 στις 100 γυναίκες μπορεί να βιώσει πρώιμη εμμηνόπαυση, ακόμα και πριν τα 40 έτη, ενώ τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ξεκινούν μερικούς μήνες ή και χρόνια πριν την έναρξη της εμμηνόπαυσης και παραμένουν κατά μέσο όρο 4 χρόνια μετά.

*Τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν οι γυναίκες είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, απώλεια λίμπιντο ή ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο.

* Τα αίτια της πρώιμης εμμηνόπαυσης μπορούν να οφείλονται σε κληρονομικά αίτια ή κάποιες λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή καρκινικές θεραπείας που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια των ωοθηκών.

* Η διάγνωση της εµµηνόπαυσης μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα από τον γιατρό με απλή εξέταση ή αιματολογική εξέταση των σχετιζόμενων ορμονών.

 

 

INFO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

 

* Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019 και επιχειρεί με την ίδρυσή του να προάγει θέματα που αφορούν την γυναίκα και την εμμηνόπαυση.  

*Ο Σύλλογος έχει σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών της γύρω από ζητήματα για την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση. 

Στόχοι της ΕΛΕΤΕΜ, εκτός από την κοινωνικοποίηση των μελών, τη ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση

της κοινής γνώμης είναι και η προώθηση και η ανάπτυξη με κάθε μέσον της επιστημονικής έρευνας σχετικά με

την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της.  

 

 

 

Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51 στην Αθήνα.

  • Πληροφορίες: https://www.eletem.org 
  • fb: https://www.facebook.com/ellinikietaireiaemminopausis  
  • Instagram: https://www.instagram.com/eletemofficial 
  • 664/4/17.10.2023

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top