Fractal

Από τη διαφθορά στα μικρόβια

από τον Νίκο Κυριακίδη //

 

Πηγή: avgi.gr

 

Η ανθεκτικότητα πολλών μικροβίων σχετίζεται άμεσα με την κακή διακυβέρνηση και τη διαφθορά, τονίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, οι οποίοι προσθέτουν ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν η υγειονομική περίθαλψη παραδίδεται κατά κύριο λόγο στον ιδιωτική πρωτοβουλία

Η ανθεκτικότητα πολλών μικροβίων σχετίζεται άμεσα με την κακή διακυβέρνηση και τη διαφθορά, τονίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, οι οποίοι προσθέτουν ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν η υγειονομική περίθαλψη παραδίδεται κατά κύριο λόγο στον ιδιωτική πρωτοβουλία

 

Τα μικρόβια που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά τρομοκρατούν τον κόσμο της επιστήμης. Είναι ένα καταστροφικό πισωγύρισμα που απειλεί να ακυρώσει, με τεράστιο ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος, όλη την πρόοδο της σύγχρονης Ιατρικής στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών. Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής είναι σήμερα μία από τις επείγουσες προτεραιότητες της Ιατρικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι έχουμε μπροστά μας μια κρίση αν ο εφιάλτης ξεδιπλωθεί σε όλη του την έκταση, μετατρέποντας και πάλι κοινές και θεραπεύσιμες μικροβιακές λοιμώξεις σε απειλή για την ανθρωπότητα. Κι ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να αποτρέψουν το μοιραίο, η στατιστική έρευνα φέρνει στο φως μερικές απρόσμενα εντυπωσιακές πτυχές και αλήθειες αυτού του θρίλερ.Μελετώντας στατιστικά και ιατρικά δεδομένα από χώρες της Ευρώπης, ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση των μολύνσεων -και των θανάτων- από πολυανθετικά μικρόβια τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται άμεσα με την κακή διακυβέρνηση και τη διαφθορά. Και όχι μόνο μ’ αυτά τα δύο… 
ΑναλογίεςΕρευνώντας σε βάθος την αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση στις υπό εξέταση χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο αριθμός των μολύνσεων δεν εξαρτάται κατ’ ανάγκη από τα επίπεδα του πλούτου ή της ευημερίας μιας χώρας. Με άλλα λόγια, η εξάπλωση των πολυανθεκτικών μικροβίων δεν αφορά μόνο φτωχές ή υπό ανάπτυξη χώρες με υποτυπώδεις δομές Υγείας αλλά κι εκείνες που διαθέτουν οργανωμένα συστήματα -τα οποία, μάλιστα, οι πολίτες τους πληρώνουν αδρά…

“Διαπιστώσαμε πως κακή διακυβέρνηση και υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς σε μια χώρα σχετίζονται με την εμφάνιση υψηλότερων επίπεδων μικροβιακής αντοχής”, εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Πίτερ Κόλιγκιον, συμπληρώνοντας πως τα ευρήματα της έρευνάς του θα εκπλήξουν πολλούς στον χώρο της Ιατρικής.

Η έρευνα των επιστημόνων του ANU καλύπτει τη χρονική περίοδο 1998-2010 και προσμετρήθηκαν σ’ αυτή μια σειρά από μεταβλητές, όπως η συχνότητα χρήσης αντιβιοτικών, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, το επίπεδο της εκπαίδευσης, το επίπεδο οικονομικής προόδου και η ποιότητα διακυβέρνησης. Οι ερευνητές επέλεξαν την Ευρώπη για να δημιουργήσουν το μοντέλο τους, δεδομένου ότι είναι η μοναδική περιοχή του κόσμου όπου υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για όλες τις παραμέτρους που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα. Εξετάστηκαν 25 συνδυασμοί παθογενών μικροβίων – αντιβιοτικών, όπως στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, ψευδομονάδα αεριογόνος, κλεμπσιέλα, E-coli, κ.λπ. και ομαδοποιήθηκαν σε επτά κατηγορίες.

 

Η μεταβλητή της διαφθοράς

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν τον καθοριστικό ρόλο της ποιότητας της διακυβέρνησης στο επίπεδο μικροβιακής αντίστασης μιας χώρας. Ο απλούστερος υπολογισμός έδειξε πως μόνο το 28% της συνολικής αντίστασης στα αντιβιοτικά οφείλεται στο επίπεδο χρήσης τους από τους ασθενείς. Συνυπολογίζοντας τη μεταβλητή του χρόνου που αποτυπώνει τις παγκόσμιες τάσεις στη χρήση αντιβιοτικών, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 33%. Μόλις συμπεριλήφθηκε στους υπολογισμούς ο δείκτης διαφθοράς ως συμπληρωματική μεταβλητή, το ποσοστό της μικροβιακής ανθεκτικότητας εκτινάχθηκε στο 63%.

Μια χαρακτηριστική σύγκριση που γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας σε σχέση με τα χαμηλότερα και υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντίστασης στην Ευρώπη, είναι αυτή μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά κυμαίνεται από ένα ελάχιστο ποσοστό κοντά στο 0% για τη Σουηδία ώς το ανώτατο όριο που αγγίζει το 39% για την Ελλάδα (με βάση στοιχεία του 2007). Οι Αυστραλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία επί του ΑΕΠ της στον ευρωπαϊκό χώρο, όταν την ίδια ώρα το Λουξεμβούργο εμφανίζει το χαμηλότερο.

 

Ιδιωτική πρωτοβουλία…

Ο ερευνητική ομάδα καταλήγει ως εκ τούτου σ’ ακόμα ένα πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα: τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής είναι υψηλότερα στις χώρες εκείνες όπου η Υγεία και η νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν αφεθεί κατά κύριο λόγο στον ιδιωτικό τομέα. Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα πως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο βαθμός ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι όταν η υγειονομική περίθαλψη παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, η εποπτεία των εφαρμοζόμενων θεραπειών είναι πιο περιορισμένη.

“Οι γιατροί των ιδιωτικών συστημάτων Υγείας υπόκεινται σε λιγότερους ελέγχους τόσο όσον αφορά την ποσότητα όσο και το είδος των αντιβιοτικών που συνταγογραφούν”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο συνυπεύθυνος της ομάδας των Αυστραλών ερευνητών δρ. Σαντζάγια Σεναναγιάκε.

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top