Fractal

☆ Γυναικείες κουβέντες | Oι λύσεις, για ότι «φέρνει» στο δέρμα ο ερχομός της άνοιξης

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Πως να αντιμετωπίσετε τα απλά καθημερινά, αλλά και τα πιο σοβαρά δερματικά προβλήματα, που έρχονται μαζί με την αλλαγή εποχής.

Μπορεί να έχει «μυρίσει» άνοιξη το δέρμα σας όμως εξακολουθεί να εμφανίζει πολλά από τα προβλήματα που σας απασχόλησαν και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Δηλαδή, ερεθισμούς, εκζέματα, κοκκινίλες ή  ξηροδερμία. Επιπλέον, μπορεί να έχετε εμφανίσει φαγούρα και πρήξιμο  στα βλέφαρα «σχισίματα» στις άκρες των χειλιών η και επιχείλιο έρπητα. Δείτε λοιπόν, ποιες είναι οι πιο συχνές και επίμονες δερματοπάθειες που ενδέχεται να σας ταλαιπωρήσουν στο μεταβατικό αυτό στάδιο (από το χειμώνα στην άνοιξη) και με ποιους τρόπους μπορείτε να τις καταπολεμήσετε.

 

 

 

 

Ξηροδερμία: Δεν είναι τόσο αθώα…

 

Η ξηροδερμία , που συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο (στα πλαϊνά της μύτης, στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια), αλλά και στο τριχωτό του κεφαλιού ή στους αγκώνες, τα γόνατα κ.λ.π. οφείλεται στην αφυδάτωση του δέρματος, η οποία προκαλείται από απώλεια νερού και λιπιδίων. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και αρκετά συχνά το πρόβλημα που εκδηλώνεται με απολέπιση, έντονη κοκκινίλα και  κνησμό, δεν είναι μόνο αντιαισθητικό. Απειλεί άμεσα και την υγεία.   Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που-όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία: λόγω της έντονης ξηροδερμίας δημιουργούνται διαβρώσεις στο δέρμα, οι οποίες αποτελούν «πύλες» μικροβίων και η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγάλη. Τι μπορείτε να κάνετε: Για να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία θα πρέπει πρώτα να διαγνωστεί η αιτία της από τον δερματολόγο. Π.χ. αν εκτός από τις απότομες μεταβολές του καιρού, έχει συμβάλει και το άγχος ή συνυπάρχει με κάποια οργανική πάθηση (ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδή ή των νεφρών αλλά και ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία).

  • Ο γιατρός θα συστήσει κάποια ενυδατικά ή μαλακτικά προϊόντα κατά της ξηροδερμίας, τα οποία όμως είναι αποτελεσματικά μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει παθογόνος αιτία. Όταν η ξηροδερμία είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας ή έχει προκύψει μόλυνση, τότε θα χρειαστείτε και φαρμακευτική αγωγή, που είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

 

Προσοχή και στην κνίδωση

Στην περίπτωση που έχετε έντονη φαγούρα και κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα (τα οποία ονομάζονται επίσης πομφοί, καντήλες ή πετάλες), είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από κνίδωση. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές και ενοχλητικές δερματικές νόσους, που εμφανίζεται  απροειδοποίητα σε δυο μορφές (την οξεία και τη χρόνια). «Εάν η διάρκεια της υπερβεί τις 12 εβδομάδες, τότε μιλάμε για χρόνια μορφή κνίδωση- μας λέει η Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Αφροδίτη Μπούρα  τονίζοντας: «Η χρόνια κνίδωση εμφανίζεται στις γυναίκες σε διπλάσια συχνότητα από ό,τι στους άνδρες. Επίσης οι καιρικές συνθήκες (απότομη ζέστη και κρύο), το φως του ήλιου αλλά και η γύρη μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν την κατάσταση. Την κνίδωση μπορεί να την προκαλέσουν και ορισμένες τροφές, όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα και οι φράουλες».

Τι μπορείτε να κάνετε; Για να προλάβετε ή να απαλύνετε τον ερεθισμό θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που έχετε διαπιστώσει ότι σας ενοχλούν και να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά την έκθεση σας στον ήλιο, στο κρύο και τη ζέστη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει εξετάσεις.

 

 

Μπορεί για τη φαγούρα να φταίει το πουλόβερ μου;

 

Σύμφωνα με τους δερματολόγους: στα άτομα με αλλεργική προδιάθεση μερικά υφάσματα κυρίως τα μάλλινα λειτουργούν και ως αλλεργιογόνα. Το ατοπικό έκζεμα και το έκζεμα εξ επαφής, είναι οι πιο χαρακτηριστικές μορφές αντίδρασης στα άτομα αυτά και εκδηλώνονται με κοκκίνισμα του δέρματος, ξεφλούδισμα, φαγούρα τοπικά, σε ολόκληρο το σώμα ή ακόμα και στο πρόσωπο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Ακόμα και να έχετε αλλεργική προδιάθεση μπορείτε να ντυθείτε με ένα μάλλινο ρούχο της αρεσκείας σας, αφού προηγουμένως φορέσετε ένα βαμβακερό, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το δέρμα με το ύφασμα που το ενοχλεί. Σε περίπτωση εκζέματος, ο γιατρός θα σας δώσει τις κατάλληλες θεραπευτικές αλοιφές και ενδεχομένως κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο για να ελαττωθεί η φαγούρα. Η συστηματική επίσης ενυδάτωση των ξηρών σημείο του δέρματος με ειδικές κρέμες, που έχουν σαν βάση φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων (καλέντουλας, αλόης, κ.α.) θα ανακουφίσουν τη φαγούρα.

 

 

Επιχείλιος έρπης: Γιατί ξαναεμφανίστηκε; 

 

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται σε ένα ιό που ονομάζεται HSV. Όταν εμφανιστεί μια φορά, ενδέχεται να υποτροπιάσει πολλές φορές και στο μέλλον, αφού δεν εκριζώνεται ποτέ τελείως από τον οργανισμό. Το στρες, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και η πτώση της άμυνας του οργανισμού αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε έρπη. Η μόλυνση, που προκαλείται από τον ιό του έρπητα, εμφανίζεται σχεδόν πάντα στην εξωτερική επιφάνεια των χειλιών και σπανιότερα στο εσωτερικό του στόματος, ενώ όταν υποτροπιάζει, είναι και μεταδοτική.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο έρπης στα χείλη, θα κάνει τον «κύκλο» του και θα υποχωρήσει ακόμα και χωρίς θεραπεία. Αν θέλετε ωστόσο να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις ειδικές αλοιφές ή αυτοκόλλητα τσιρότα, που πωλούνται στα φαρμακεία και χωρίς συνταγή γιατρού.

* Προσοχή και στις «ένοχες» τροφές, αφού σύμφωνα με μελέτες: ο ιός του έρπητα, χρειάζεται το οργανικό αμινοξύ για να αρχίσει την ύπουλη δουλειά του. Το αμινοξύ αυτό, βρίσκεται σε αφθονία στην μπίρα, τη σοκολάτα τα φιστίκια και τον αρακά.

Επίσης αν υπάρχει κνησμός θα ανακουφίσετε το σημείο, βάζοντας επάνω ένα παγάκι. Όμως δεν πρέπει να ακουμπάτε ποτέ το παγάκι άμεσα στην πληγή αλλά – να το τυλίγετε πρώτα σε ένα καθαρό και βρεγμένο χαρτομάντηλο ή μπαμπάκι. Μπορείτε επίσης να βρέξετε ένα φακελάκι με τσάι και μόλις κρυώσει να κάνετε με αυτό κομπρέσες στην πληγή.

 

 

Τα χείλη μου «σχίζονται» στις άκρες τι συμβαίνει; 

 

Εάν το σχίσιμο εμφανίζεται με τσούξιμο κάθε φορά που ανοίγετε αρκετά το στόμα, το πιθανότερο να πρόκειται για τη λεγόμενη «γωνιακή χειλίτιδα». Ο μύκητας Candida albicans που βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα πολλών ατόμων, αλλά και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί (σταφυλόκοκος, στρεπτόκοκκος κλπ), είναι συχνές αιτίες της ενδοστοματικής αυτή μόλυνσης στις άκρες των χειλιών. Στις περισσότερες επίσης περιπτώσεις το «σχίσιμο» στις γωνίες των χειλιών υποκρύπτει σιδηροπενική αναιμία, που σημαίνει ότι  μπορεί να μην παίρνετε από τις τροφές το σίδηρο που χρειάζεστε ή για κάποιο λόγο, ο σίδηρος να μην απορροφάται από τον οργανισμό σας. Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να είναι και  αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης Β12 και φολλικού οξέος, χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αλλεργίας στην οδοντόκρεμα ή τα κραγιόν, αλλά να προέρχεται και από ορισμένα φάρμακα που προκαλούν ξήρανση του δέρματος, και στη συνέχεια το γλείψιμο των χειλιών εγκαθιστά την πάθηση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Κατ’ αρχή να απευθυνθείτε στο γιατρό ο οποίος, αφού διερευνήσει τα αίτια, θα δώσει την ανάλογη θεραπεία. Να θυμάστε επίσης ότι το σάλιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη γωνιακή χειλίτιδα. Αν έχετε λοιπόν αυτή τη πάθηση, μη γλείφετε τις άκρες των χειλιών σας γιατί το σάλιο προσφέρει υγρασία, αυτό δηλαδή χρειάζονται οι παθογόνοι οργανισμοί που υπάρχουν στο στόμα για να αναπτυχθούν στις γωνίες του και έτσι σιγά-σιγά να ξεκινήσει η μόλυνση.

 

 

 

Πάλι πρήστηκαν τα βλέφαρα μου…

Η βλεφαρίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές μολύνσεις της επιφάνειας του ματιού, που αρκετά συχνά επεκτείνεται και στον επιπεφυκότα, στην προστατευτική μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει το εσωτερικό τμήμα των βλεφάρων και μέρος του οφθαλμικού βολβού. Η μόλυνση μπορεί να δημιουργηθεί στα βλέφαρα από αλλεργικούς παράγοντες (π.χ. από τη γύρη), κυρίως κατά την περίοδο της άνοιξης αλλά και από διάφορα άλλα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Επίσης, αιτίες βλεφαρίτιδας μπορεί να είναι ιοί, μύκητες ή βακτήρια, που συνήθως μεταδίδονται λόγω επαφής του ματιού με χέρια που δεν έχουν πλυθεί σωστά ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. πετσέτες χεριών ή προσώπου, φακοί επαφής ή άλλα αντικείμενα), καθώς και αλλεργίες σε προϊόντα μακιγιάζ, καθαρισμού κ.α.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επειδή το πρήξιμο των βλεφάρων μπορεί να οφείλεται και σε άλλες πιο σοβαρές αιτίες (π.χ. το οίδημα κάτω από τα βλέφαρα μπορεί να είναι ένδειξη θυρεοειδοπάθειας), το καλύτερο είναι για τη διάγνωση να επισκεφθείτε έναν ειδικό το συντομότερο. Ο οποίος, θα βοηθήσει ώστε η θεραπεία σε κάθε περίπτωση να είναι σωστή και αποτελεσματική.

 

 

Να θυμάστε:

* Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών (εξ αιτίας κάποιας αυστηρής δίαιτας)  προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα, αίσθημα καψίματος).

* Συνήθως, η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί ευερεθιστότητα του δέρματος και ξηροδερμία, χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β προκαλούν ερυθρότητα, ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα, ενώ το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει φτωχή πρόσληψη φολικού οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Επίσης άτομα που παρουσιάζουν ακμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου.

* Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια και στα ιχθυέλαια) βοηθάει στη βελτίωση της κλινικής εικόνας ατόμων με δερματοπάθειες, καθώς μειώνεται η φλεγμονή του δέρματος.

* Έρευνες έχουν ακόμα δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C, με παράλληλη τοπική εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προσφέρει σημαντική προστασία στο δέρμα από ερεθισμούς, όπως και  από την ηλιακή ακτινοβολία.

 

 

Να θυμάστε ακόμα:

* Σε περίπτωση που παίρνετε κάποια φάρμακα και αμέσως μετά την έκθεσή σας στον ήλο ή λίγο αργότερα (6-8) ώρες, εμφανίσετε στο δέρμα εξανθήματα «εκζεματικού» τύπου (π.χ. έντονο κοκκίνισμα), συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος αν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε.

* Αν μετά την εφαρμογή κάποιου καλλυντικού προσώπου ή προϊόντος μακιγιάζ αισθάνεστε ερεθισμό ή «τσιμπήματα» στο δέρμα σταματήστε το αμέσως.

*  Εάν η επιδερμίδα σας ερεθίζεται εύκολα, μη χρησιμοποιείτε πολύ κρύο νερό στο πλύσιμο του προσώπου σας ούτε όμως και πολύ ζεστό, αφού και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα ξηρότητας θα επιδεινωθεί.

* Το υπερβολικό πλύσιμο ή η τακτική χρήση καθαριστικών και κυρίως αντισηπτικών έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των λιπιδίων από την επιδερμίδα και κατά συνέπεια την αδυναμία συγκράτησης νερού από την κεράτινη στιβάδα.

 

 

INFO


* Οι απότομες αλλαγές του καιρού, κύριο χαρακτηριστικό της άνοιξης, δεν είναι καθόλου φιλικές για το γυναικείο δέρμα, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοσθεί στις διαφορετικές θερμοκρασίες και στην καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Η εναλλαγή των θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν ταχεία συστολή και διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή) της επιδερμίδας, προκαλώντας τους μικρο-ρήξεις, ευρυαγγείες και κοκκίνισμα του προσώπου,

*Για την αντιμετώπισή τους, θα πρέπει από το τέλος Μαρτίου να αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε πιο «ελαφρά» προϊόντα περιποίησης (όπως λοσιόν, ορούς) αντί τα πιο «πλούσια» και «θρεπτικά» προϊόντα (όπως οι κρέμες που συστήνονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες). Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η κινητοποίηση του δέρματος για ανανέωση με τη χρήση εξειδικευμένων peelings τακτικά (δύο φορές την εβδομάδα) για την απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

* Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλά, τότε το δέρμα κινδυνεύει να αφυδατωθεί και να δημιουργηθούν ρυτίδες. Το φαινόμενο αυτό, το επιτείνει επιπλέον, η ξηρασία από τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία απομακρύνουν την υγρασία από την ατμόσφαιρα.

* Γενικά, τις πρωινές ώρες προτείνεται η εξειδικευμένη ενυδάτωση και ηλιοπροστασία του δέρματος με το κατάλληλο αντηλιακό. Τα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο, τη ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες.

 

 

Προσοχή: «Το γυναικείο δέρμα επιβαρύνεται περισσότερο, είτε από το χρόνο, είτε από τις ορμόνες, είτε από άλλους ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες. Η σύγχρονη Δερματολογία και ειδικότερα η Αισθητική Δερματολογία αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές και σήμερα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει εξαιρετικά αποτελεσματικά τα παθολογικά και τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος. Γι αυτό και για οποιοδήποτε πρόβλημα του δέρματος μας ανησυχεί, συνιστάται η επίσκεψη στο δερματολόγο ο οποίος μπορεί έγκαιρα να το διαγνώσει, να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να το θεραπεύσει πλέον αποτελεσματικά και με ασφάλεια» επισημαίνουν από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία (ΕΔΑΕ).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top