Fractal

☆ Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση», με πρωταγωνίστρια τη μικρή εννιάχρονη Αμάλ

 

Το Ταξίδι / The WALK

 

 

Τώρα που η Μικρή Αμάλ συνεχίζει το ταξίδι της στην Ευρώπη, στέλνει ένα μεγάλο χαιρετισμό σε όλους τους φίλους που έκανε στο πέρασμα της από την Ελλάδα και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσους τη στήριξαν.

Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk» είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση», με πρωταγωνίστρια τη μικρή εννιάχρονη Αμάλ, που δεν είναι παρά μια πανέμορφη μαριονέττα 3,5 μέτρων, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Μόλις πέρασε από την Ελλάδα και τώρα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, τη Γαλλία.

 

 

Στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να βιώσει πολλές, διαφορετικές και έντονες εμπειρίες και με την ελπίδα όπως όλοι οι πρόσφυγες μιας καλύτερης ζωής. Κατά την διάρκεια του μεγάλου της ταξιδιού, η εννιάχρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της, μεταφέρει το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε». Περπατάει από χώρα σε χώρα, κάνει καινούργιους φίλους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

 

Η Αμάλ έφτασε στη Χίο στις 10 Αυγούστου με ένα μικρό καράβι και την υποδέχθηκαν δεκάδες κόσμου που τη συνόδευσαν από το λιμάνι μέχρι την πλατεία με τη συνοδεία κρουστών, χορωδιών ντόπιων και προσφύγων που της τραγούδησαν παραδοσιακά ‘Παινέματα’. Ήταν  μια εκδήλωση με διάχυτη συγκίνηση απ’ όλους όσους συμμετείχαν, μικρούς και μεγάλους. (Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λευτέρης Βενιάδης, Όλγα Holdorff-Μυριαγκού, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Φιλαρμονική Δήμου Χίου, Brasilionico Grupo Percussivo, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου). Παράλληλα, παρακολούθησε την ταινία «Αμάλ» ειδικά φτιαγμένη για αυτήν από τους Caravan Project και μία ομάδα νέων παιδιών. Πριν αναχωρήσει επισκέφτηκε το camp της ΒΙΑΛ όπου οι κουκλοπαίχτες που την συνοδεύουν έδωσαν ζωή σε πολλές χάρτινες κούκλες (ΜΚΟ Μετάδραση).

 

 

Στις 27 και 28 Αυγούστου η Αμάλ βρέθηκε στα Γιάννενα, όπου η πόλη της έκανε μια ξεχωριστή υποδοχή (Δήμος Ιωαννιτών, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου).  Αφού έπαιξε με τα παιδιά από το camp του Κατσικά στον χώρο των Habibi Works, κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης. Στον παραλίμνιο περίπατό της την καλωσόρισαν εκατοντάδες χειροποίητα φωτεινά κουτιά με μηνύματα, ζωγραφιές και ποιήματα, φτιαγμένα από παιδιά και νέους, που της ζέσταναν την καρδιά για το δύσκολο ταξίδι της, ένα ταξίδι που βρισκόταν ακόμα στην αρχή, πριν την υποδεχτούν φιγούρες του θεάτρου σκιών και μουσικοί που τη μύησαν στην ηπειρώτικη παράδοση (ΑΜΑΚΑ, Θεατρική Συμπαιγνία, ΄Αρτεμις Παπαγεωργίου, Έλλη Λεβεντάκη, Κουκλοθέατρο Αντράλα).  Τη δεύτερη μέρα συμμετείχε σε μια πολυμεσική / multimedia παράσταση με βίντεο, μουσική και θέατρο μέσα στο Κάστρο, χαρίζοντας της μια μεταφυσική διάσταση στο πέρασμα της από την πόλη (Μουσείο Αργυροτεχνίας, Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Πολυφωνικό Σύνολο Anassa, Σχήμα Alenti, Κωστής Εμμανουηλίδης).

 

Στις 29 Αυγούστου στα Τρίκαλα, ξεκινώντας από το Μουσείο Τσιτσάνη, ένα αρχαίο δέντρο της αφηγήθηκε μία παλιά ιστορία του τόπου και μετά περπατώντας δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, 150 γιγάντια χάρτινα χρωματιστά λουλούδια, χόρεψαν μαζί της και της προσφέρθηκαν από τους μικρούς και μεγάλους τις φίλους, δίνοντας της ελπίδα, κουράγιο και αποδοχή (Δήμος Τρικκαίων, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αντονέλλα Χήρα, Χριστίνα Κρίθαρη, Μαρία Γαδετσάκη, Σόνια Ντόβα, Μαρία Τάχου).

 

Το Ταξίδι της Αμάλ στην Ελλάδα δεν ήταν πάντα εύκολο και ο δρόμος μπροστά της δεν ήταν  χωρίς εμπόδια. Έτσι οι αντιδράσεις και οι αποφάσεις που την εμπόδισαν να περπατήσει στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα, αλλά και οι μεμονωμένες πράξεις βίας που αντιμετώπισε στη Λάρισα (31 Αυγούστου) δεν μπόρεσαν να τη σταματήσουν.  Οι 300 κούκλες που κρατούσαν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τη συνόδευσαν τραγουδώντας και την προστάτεψαν θαρραλέα μέχρι τον προορισμό της (Θεσσαλικό Θέατρο, Μουσείο Κούκλας, Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, Φωτεινή Καλούδη, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ειρήνη Γκότση, Κατερίνα Μπέκου). Η συναυλία που ακολούθησε στο Β’ αρχαίο θέατρο (Burger Project) ξεσήκωσε τους μικρούς της φίλους, στέλνοντάς της δύναμη όσο προσπαθούσε να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

 

Η Αμάλ έφτασε στην Ελευσίνα την 1η Σεπτεμβρίου, και έκανε έναν ατμοσφαιρικό περίπατο στην προκυμαία την ώρα που έπεφτε το λυκόφως.  Έλαβε ένα ξεχωριστό δώρο, μία φούστα ειδικά φτιαγμένη γι’ αυτήν από τους εφήβους και νέους της πόλης (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα 2023, Φεστιβάλ Αισχύλεια, ομάδα Λαϊκάρτ, Σοφία Πάσχου) πριν ακούσει το Άσπρο Περιστέρι που της τραγούδησε η Δήμητρα Γαλάνη. Ήταν το γλυκό κατευόδιό προς την Αθήνα.

 

Η περιπλάνηση της Αμάλ στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου, την πρώτη πρωτεύουσα και μεγαλούπολη που βρέθηκε στο δρόμο της, ήταν για αυτήν μια νέα συναρπαστική περιπέτεια. Είχε ως οδηγό ένα τεράστιο μίτο ώστε να μην χάσει τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Έτσι βρήκε  το δρόμο της από το Θησείο προς την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Καλλιτεχνικό Δίκτυο Κινητήρας, Αντιγόνη Γύρα, Ανώτερη Δραματική  Σχολή Θεάτρου Δήλος- Δήμητρα Χατούπη, Solidarity Now, ΜETAδρασης, Δήμος Χερσονήσου Κρήτης).  Εκεί διαπραγματεύτηκε το φόβο της απέναντι στον ‘Μινώταυρο’ κι οι δυο τους έγιναν φίλοι συμμετέχοντας σε μία φαντασμαγορική διαδραστική παράσταση (UNIMA Hellas, Quilombo, Στάθης Μαρκόπουλος, Ελένη Παναγιώτου), εμπνευσμένη από τη Γκουέρνικα του Πικάσο.

 

Την επόμενη μέρα το πρωί, φύτεψε ένα δέντρο στο καμένο δάσος στην Βαρυμπόμπη,  σε ένα τόπο που της θύμιζε εικόνες που άφησε πίσω της, πριν κατευθυνθεί στο camp του Ελαιώνα. Μετά φιλοξενήθηκε στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Artifactory) όπου άκουσε ένα διαδραστικό παραμύθι μαζί με πολλά συνομήλικα παιδιά (Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δίκτυο Γυναικών Μέλισσα) και έλαβε έναν τεράστιο πάπυρο δώρο (Kulturskolen i Ås Art & Music School, Νορβηγία).

 

Το ίδιο βράδυ ανέβηκε σε μια ταράτσα της Πλατείας Αυδή, χαιρέτησε τους φίλους της από ψηλά και μοιράστηκε στιγμές του ταξιδιού της μέσω βιντεοπροβολών.  Πήρε θάρρος από όλους όσους την στήριξαν  απέναντι σε κάποιους που προσπάθησαν να την τρομάξουν.

 

Στις 4 Σεπτεμβρίου, οι φίλοι της Αμάλ στον Πειραιά της επιφύλασσαν ένα ζεστό καλωσόρισμα στο Δημοτικό Θέατρο. Της έδειξαν  την φιλία τους (Γιάννης Παναγόπουλος, Δήμος Κλιμενώφ, Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου) με μια διασκεδαστική παρέλαση που κορυφώθηκε με ένα χορευτικό δρώμενο από παιδιά (Χορολόγιον της Μαρίας Σταματάκη) διανθισμένο με ζωντανή μουσική (Γιώργης Χριστοδούλου) και γλυκά νανουρίσματα (Χορωδία chórεs της Μαρίνας Σάττι) για να την καθησυχάσουν και να την προετοιμάσουν για έναν ήρεμο και ασφαλή ύπνο εκεί.

 

Στις 5 Σεπτεμβρίου η μικρή Αμάλ μετά από έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό μετά μουσικής (Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πειραιά, Συντροφιά των Ονειροπόλων του Θεάτρου Άλφα / Ληναίος-Φωτίου, Δίκτυο Γυναικών Μέλισσα, The HOME Project, Κώστας Γάκης, Νατάσσα Φαίη Κοσμίδου) επιβιβάστηκε στο πλοίο και αναχώρησε για την Ιταλία για να συνεχίσει το ταξίδι της συνοδευόμενη από χάρτινα πουλιά με πολλές ευχές για την συνέχεια…

 

 

Το Ταξίδι / The Walk είναι παραγωγή της Good Chance, Stephen Daldry, David Lan και Tracey Seaward σε συνεργασία με την Handspring Puppet Company.

  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Amir Nizar Zuabi
  • Παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης στην Ελλάδα: Γιολάντα Μαρκοπούλου
  • Παραγωγή / Ελλάδα: POLYPLANITY Productions

 

 

Συνεχίζονται οι Παράλληλες Εκπαιδευτικές Δράσεις του Ταξιδιού:

 

Από 1η  Σεπτέμβρη 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 

  • Εικαστική Έκθεση του «Ταξιδιού»  με τα αποτελέσματα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Ένα Βήμα Μπροστά”
  • Παιδικό Μουσείο της Αθήνας
  • Κτήριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19, 10675, Αθήνα

 

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη 17.00-20.00 και Σάββατο 10.00-15.00 κατόπιν επικοινωνίας και κράτησης σε συγκεκριμένη χρονική ζώνη, τηλέφωνο επικοινωνίας : 210-3312995, εσωτερικό 110

 

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, συνεχίζεται η εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ένα Βήμα Μπροστά”, με έργα από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμιξ, τρισδιάστατες κούκλες, κείμενα και βίντεο, που δημιούργησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του «Ταξιδιού» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων αφορά στη μετακίνηση των πληθυσμών και το ταξίδι της μικρής Αμάλ, μεταφέροντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την Unima Hellas, την Αthens Comics Library, την ΑΜΑΚΑ, το mind the fact, τον Σπύρο Αγγελόπουλο, και με αφορμή το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Ταξιδιού:  https://www.walkwithamal.org/education/activity-pack/ σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο”.

 

Επιμέλεια Υλικού Έκθεσης “Ένα βήμα μπροστά”: Δάφνη Καλαφάτη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Έκθεσης “Ένα βήμα μπροστά”: Σπύρος Αγγελόπουλος

 

Συμμετέχουν με έργα των παιδιών: Νηπιαγωγείο Ζίτσας Ιωαννίνων, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Πεδινής Ιωαννίνων, ASB Δομή Κατσικά, ASB Αγίας Ελένης, ASB Φιλιππιάδας, ΚΔΑΠ Δέντρο της Γνώσης, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Νηπιαγωγείο Κρινίτσας Τρικάλων, Grasshopper, 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 16ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, Μαράσλειο, Σχολή Μωραΐτη, 1ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, 4ο Νηπιαγωγείο Αγίου Στεφάνου, 6ο Νηπιαγωγείο Σύρου, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, LEDU Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης Άρσις Λέρου, Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς Χίου, Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου, Δημοτικό Σχολείο Άγιου Μηνά Θυμιανών Χίου, ΜΕΤΑδραση, Θεατρικό Καλλιτεχνικό Κέντρο Πούπουλο, Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Καλαμάτας, Νηπιαγωγείο Γεφυρουδίου Ν. Σερρών, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ν. Σερρών, 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Νηπιαγωγείο Ελιάς Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, Νηπιαγωγείο Επισκοπής Δήμου Χερσονήσου Κρήτης,  Νηπιαγωγείο Ανάληψης Δήμου Χερσονήσου Κρήτης,Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, Δημοτικό Σχολείο Γουρνών Δήμος Χερσονήσου Κρήτης, Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Δήμος Χερσονήσου Κρήτης, Δημοτικό Σχολείο Ανάληψης Δήμος Χερσονήσου Κρήτης, Γυμνάσιο Μαλίων  Χερσονήσου Κρήτης, Μουσικό Σχολείο Γουρνών.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα Βήμα Μπροστά” λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Ταξιδιού. Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν φιλίες ζωής μεταξύ τους. Στην Ελλάδα, τα έργα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάζονται σε τρεις εκθέσεις ξεκινώντας από τις 27/8: στο Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής στην πόλη των Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ταξιδιού πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θέτει υπό την αιγίδα του τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ταξιδιού εντάσσοντας αντίστοιχες δραστηριότητες στα εκπαιδευτικά του προγράμματα κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιού: http://www.walkwithamal.org/events/

 

 

@walkwithamal

#TheWalk

#LittleAmal   

#ActsOfWelcome

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top