Fractal

Φως χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με καινοτομία του MIT (βίντεο)

Πηγή: ethernews.com

 

literlight-620x330

 

Όταν λέμε ότι κάποιος φωτίζει τις ζωές των ανθρώπων, συνήθως το εννοούμε με τη μεταφορική έννοια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το εννοούμε κυριολεκτικά. Στις Φιλιππίνες λοιπόν, όπου υπολογίζεται ότι ο μισός πληθυσμός ζει κάτω απ’ το όριο της φτώχειας και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και ο φωτισμός είναι πολυτέλεια.

Αλλά και οικογένειες που έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα πολλές φορές δεν το χρησιμοποιούν επαρκώς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους λόγω του κόστους της κατανάλωσης.

Ο οργανισμός MyShelter με τη χρήση μιας πολύ απλής καινοτομίας του Massachusetts Institute of Technology (MIT) προσπάθησε να δώσει επαρκή φωτισμό σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε σκοτεινές καλύβες από τσίγκο και ξύλο.

Η καινοτομία αυτή βασίζεται σε προσιτά υλικά που συνδυάζονται απλά, είναι ανθεκτικά και αντικαθίστανται εύκολα. Μίγμα νερού με χλώριο μέσα σε ένα πλαστικό διαφανές μπουκάλι κάνουν την Ηλιακή Μπουκαλο-λάμπα να δίνει φως σε σπίτια, σχολεία και αποθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το χλώριο κρατάει το νερό καθαρό και διαυγές για χρόνια επιτρέποντας στη συσκευή αυτή να παράγει φως εφάμιλλο μιας λάμπας 55 watt.

Με την καινοτομία αυτή να υπόσχεται μια πιο φωτεινή ζωή σε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται σε αντίστοιχες κοινότητες στο Μεξικό, τη Βραζιλία και την Αφρική.

Πολλοί επίσης εκμεταλλεύτηκαν την ιδέα και επωφελήθηκαν αρχίζοντας να κατασκευάζουν τέτοιου είδους λάμπες ως επάγγελμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για να καταλάβετε σε τι συνθήκες ζουν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο μεγάλη αλλαγή αποτελεί για την καθημερινότητα τους μια Ηλιακή Μπουκαλο-λάμπα.

 

 

Στην πορεία, κατασκευάστηκε και ένα ηλεκτρικό κύκλωμα βασισμένο σε ένα μικρό ηλιακό συλλέκτη και ένα λαμπάκι τεχνολογίας led, ώστε αυτή η εκπληκτική συσκευή να μπορεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα και τις βράδυνες ώρες.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top