Fractal

☆ Κοίτα με στα μάτια…

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

Αν θέλετε να έχετε τα μάτια σας ξεκούραστα και… δεκατέσσερα, φροντίστε αποτελεσματικά την όρασή σας, με τα κατάλληλα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, αλλά και με συχνούς οφθαλμολογικούς ελέγχους.

Νοιώθετε τα μάτια σας ξερά, κουρασμένα ή αντιμετωπίζετε προβλήματα στην όραση, όπως διπλά είδωλα και θολούρα; Είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούν οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, η παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που απαιτεί την πλήρη συγκέντρωση της προσοχής σας σε ένα σημείο. Ακόμα, τα σημάδια αυτά  μπορεί να προδίδουν κάποιες διαταραχές στην όραση. Το καλύτερο λοιπόν είναι, όλες οι ενοχλήσεις στα μάτια, ακόμα και οι πιο ασήμαντες, να σας οδηγούν στον οφθαλμίατρο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους. Άλλωστε  οι αλματώδεις εξελίξεις στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως και οι νέες τεχνικές  στην σχεδίαση των εξατομικευμένων πολυεστιακών γυαλιών, μπορούν πλέον να διορθώσουν με απόλυτη επιτυχία, όλες τις ενδεχόμενες διαθλαστικές ανωμαλίες (αυτές δηλαδή που αφορούν τον σχηματισμό των ειδώλων των αντικειμένων), καθώς και τις άλλες παθήσεις των ματιών.

 

 

 

 

Τα διαθλαστικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

 

ΜΥΩΠΙΑ: Οφείλεται σε υπερβολική καμπυλότητα του κρυσταλλοειδούς φακού, με αποτέλεσμα το είδωλο να μη σχηματίζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν, και είναι συνήθως κληρονομική. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και εξελίσσεται σταδιακά, για να σταθεροποιηθεί περίπου λίγο μετά την ενηλικίωση.

Συμπτώματα: Το μάτι εστιάζει με ακρίβεια τα κοντινά αντικείμενα, ενώ βλέπει θολά οτιδήποτε βρίσκεται μακριά.

Αντιμετώπιση: Η μυωπία διορθώνεται με γυαλιά η φακούς επαφής, με χειρουργικές επεμβάσεις και με ακτίνες Λέιζερ.

 

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ: Οφείλεται στο μικρό μέγεθος του οφθαλμικού βολβού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να καταβάλλουν τη διπλή προσπάθεια για να εστιάσουν.

Συμπτώματα: Το άτομο με υπερμετρωπία δυσκολεύεται να διακρίνει τα αντικείμενα και από κοντά και από μακριά

Αντιμετώπιση: Η υπερμετρωπία όπως και η μυωπία, διορθώνεται έγκαιρα με τα κατάλληλα γυαλιά. Σήμερα αντιμετωπίζεται και με Laser.

 

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ: Είναι συνήθως κληρονομική διαταραχή και οφείλεται στην ανώμαλη επιφάνεια του σκληρού χιτώνα (που καλύπτει το μπροστινό τμήμα του ματιού).

Συμπτώματα: Το άτομο που έχει αστιγματισμό βλέπει τα περισσότερα αντικείμενα -μακρινά αλλά και κοντινά- θολά και ασαφή, επειδή τα φωτεινά σημεία δεν εστιάζονται ως σημεία αλλά κηλίδες.

Αντιμετώπιση: Ο αστιγματισμός μπορεί να αποκατασταθεί με τα κατάλληλα γυαλιά, με φακούς επαφής και με ακτίνες Laser.

 

ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ: Η διαταραχή αυτή της όρασης, δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα φυσιολογικό φαινόμενο και οφείλεται σε κάποιες μεταβολές που παρουσιάζονται στον κρυσταλλοειδή φακό, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου γίνεται ελαστικός. Έτσι, όλοι οι άνθρωποι μετά την ηλικία των 40, αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι η όρασή τους από κοντά δεν είναι πια ευκρινής. Παρουσιάζουν δηλαδή πρεσβυωπία. Επίσης, επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως η πρεσβυωπία εμφανίζεται συνήθως νωρίτερα, στα άτομα που «κουράζουν» τα μάτια τους λόγω δουλειάς, καθώς και στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καρδιά, αναιμία ή κάνουν χρήση φαρμάκων.

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται με αδυναμία προσαρμογής του ματιού στις κοντινές αποστάσεις.

Αντιμετώπιση: Τη λύση στο πρόβλημα δίνουν σήμερα οι πολυεστιακοί φακοί, οι οποίοι επιτρέπουν άνετη κοντινή, μακρινή και μεσαία όραση με ένα μόνο ζευγάρι γυαλιά.

 

 

 

 

Ο ρόλος των γυαλιών και των φακών

Με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί ειδικοί φακοί που βοηθούν χρήστες, που εργάζονται πολλές ώρες είτε μπροστά σε υπολογιστές είτε διαβάζοντας, δίνοντας άνετη και ξεκούραστη όραση. Η χρήση αυτών των ειδικών φακών βοηθά μαθητές, φοιτητές, αλλά και όλους όσους έχουν ανάγκη. Οι φακοί επαφής και τα γυαλιά ηλίου ή οράσεως, πρέπει να κατακρατούν το 99% της υπεριώδους Α και της υπεριώδους Β ακτινοβολίας, επειδή όλες οι υπεριώδεις (και κυρίως οι Β) πιθανολογείται ότι προκαλούν βλάβες στο βυθό του οφθαλμού. Επιπλέον, τόσο τα γυαλιά όσο και οι φακοί επαφής, πρέπει να προσφέρουν ξεκούραστη όραση χωρίς αλλοιώσεις. Ακόμα, οι φακοί επαφής δεν πρέπει να σφίγγουν το μάτι, αλλά να εφαρμόζουν απόλυτα στην καμπύλη του κάθε οφθαλμού. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί. Οι ερεθισμοί και οι μολύνσεις οφείλονται συχνά στο ότι καμιά φορά μπαίνουν ξένα σωματίδια μεταξύ φακού και οφθαλμού. Τέλος, πολλοί ερεθισμοί οφείλονται στο ότι πολύς κόσμος κάνει οικονομία, παρατείνοντας τη χρήση των φακών επαφής που έχουν προδιαγραφές για μια χρήση ή για ένα μήνα. Όλοι αυτοί οι φακοί πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάλογα με την «ημερομηνία λήξης τους», γιατί η επιφάνειά τους είναι πιο ευαίσθητη από αυτή των φακών μακράς διαρκείας, και έτσι υφίστανται πιο εύκολα ρωγμές και αλλοιώσεις.

 

Πολυεστιακά γυαλιά 5ης γενιάς σχεδιασμένα με

Τεχνητή Νοημοσύνη!

 

Η σχεδίαση εξατομικευμένων πολυεστιακών γυαλιών τον 21ο αιώνα χαρακτηρίζεται από την επιλογή σχεδίασης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης, που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΗΟΥΑ ΚΑΙ ΤΟΚΑΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα των πολυεστιακών φακών οράσεως είναι ότι ο χρήστης μπορεί να μετακινεί ομαλά το βλέμμα του από τη μια ζώνη στην άλλη, (κοντινή, μεσαία, μακρινή) χωρίς ενοχλητικές παραμορφώσεις. Προσεγγίζουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη φυσική όραση. «Η πρώτη βελτίωση στα πολυεστιακά γυαλιά ξεκίνησε στα τέλη του 20ου αιώνα, με την συσχέτιση της κοντινής ισχύος με τη βάση καμπυλότητας του φακού, επεσήμανε ο κος Αριστείδης Χανδρινός, Οπτικός – Οπτομέτρης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας, Επικ. Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και βασικός ομιλητής της Συνέντευξης Τύπου. Έτσι με τη σωστή επιλογή από μια ομάδα 60 συνδυαστικών σχεδίων, είχαμε βελτίωση στο βάρος και πάχος του φακού. Στην συνέχεια, με τη σχεδίαση εξατομικευμένων πολυεστιακών φακών, ο κάθε φακός γίνεται μοναδικός, ακολουθώντας τη συνταγή και τα φυσιολογικά στοιχεία έκαστου οφθαλμού, επιλέγοντας τύπους σχεδίασης από μια βάση δεδομένων. Επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο φυσική όραση σε όλες τις αποστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την κίνηση οφθαλμών και κεφαλής (δυναμική και στατική όραση). Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κος Χανδρινός, με την χρήση της Τεχνικής Νοημοσύνης, μέσα στους στόχους είναι η ευκρινής όραση με φυσική θέση κεφαλής και σώματος, ανεξάρτητα του τύπου και του σχήματος κάθε σκελετού. Για να επιτευχθεί αυτό, δημιουργείται βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μετρήσεις α) προσωπικές και του σκελετού β) μετρήσεις και ρυθμίσεις των χαρακτηριστικών στοιχείων του σκελετού και γ) μετρήσεις των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου οφθαλμού».

 

Ποιοι χρειάζονται  περισσότερο τα πολυεστιακά γυαλιά.

 

 

«Το είδος και το περιβάλλον της εργασίας του διοπτροφόρου είναι αυτό που καθορίζει την ανάγκη χρήσης και επιλογής των πολυεστιακών γυαλιών, διευκρίνισε ο κος Στέλιος Μυλόβας, Οπτικός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών. «Συνεπώς, ένα άτομο που περνά πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από πολυεστιακούς φακούς οράσεως απ’ ότι για παράδειγμα ένας αγρότης ή ένας εργάτης, ο οποίος πιθανόν δεν τα χρειάζεται στο επάγγελμά του». Η πρεσβυωπία, υπενθύμισε ο κος Μυλόβας, είναι το συχνότερο διαθλαστικό πρόβλημα και αφορά κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί ειδικοί φακοί που βοηθούν χρήστες που εργάζονται πολλές ώρες είτε μπροστά σε υπολογιστές είτε διαβάζοντας, δίνοντας άνετη και ξεκούραστη όραση.

 

 

 

ΙNFO

 

Μέτρα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας

* Να διακόπτετε το γράψιμο στον υπολογιστή, το διάβασμα ή την τηλεόραση, στα πρώτα σημάδια κούρασης των ματιών (φαγούρα, κάψιμο, δάκρυσμα).

*Η οθόνη επίσης, καλό είναι να βρίσκεται στο ύψος των ματιών και σε απόσταση περίπου 45-75 εκατοστών.

* Να μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε κολλύριο, αν σας το έχει συστήσει ο γιατρός

* Να φοράτε πάντα τα σωστά γυαλιά.

* Να προστατεύετε τα μάτια σας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, με τη χρήση απορροφητικών γυαλιών ηλίου.

* Να αποφεύγετε όταν εργάζεστε τις κακές συνθήκες φωτισμού, επειδή κάτι τέτοιο  κουράζει τα μάτια και μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση διαταραχών της όρασης.

* Την ώρα που εργάζεστε, να σηκώνετε τα μάτια σας και να κοιτάτε αλλού για λίγα δευτερόλεπτα- κάθε δέκα περίπου λεπτά. Αυτό, επειδή οι μύες των ματιών κουράζονται ιδιαίτερα όταν μένουν ακίνητοι, όταν δηλαδή κοιτάζετε για πολλή ώρα το ίδιο σημείο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top