Fractal

Επανάσταση – Τέχνη – Ουτοπία έναν αιώνα μετά τον Οκτώβρη του 1917

 

 

Τριήμερο στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

 

Πώς διαμορφώνεται η πολιτική μας φαντασία σε σχέση με τις επαναστατικές δυνατότητες του μέλλοντος; Το ερώτημα αυτό θα διατρέξει τις αναζητήσεις και τις δράσεις του τριημέρου Τέχνη – Επανάσταση – Ουτοπία που θα πραγματοποιηθεί στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών 24, 25 και 26 Νοεμβρίου.

Έναν αιώνα από το 1917, από τη στιγμή που η Επανάσταση στη Ρωσία, αναδιαμόρφωσε σε παγκόσμια κλίμακα τον τρόπο που σκέφτηκαν οι άνθρωποι γύρω από το μέλλον τους η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,  τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το περιοδικό Historein/Ιστορείν, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ προσκαλούν σε ένα πολυτροπικό συμβάν που θα συναρθρώσει την ιστορία, την ιστορία της τέχνης, τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και την κριτική θεωρία.

Στο πλαίσιο του τριήμερου τ΄ Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας παρουσιάζουν τη φωτογραφική έκθεση “1917 -1967. Μισός αιώνας επανάσταση στα πρόσωπα της ελληνικής Αριστεράς”.

Μ΄ αφορμή το τριήμερο και την έκθεση το FRACTAL αναδημοσιεύει ένα κλασικό κείμενο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου για το σοβιετικό μυθιστόρημα . Είναι γραμμένο για το εμβληματικό περιοδικό της Αριστεράς ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ (ΑΡΙΘ. ΤΕΥΧ. 143-144, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1966). Η Οκτωβριανή Επανάσταση οδεύει στη συμπλήρωση μισού αιώνα, ενώ ο συγγραφέας έχει αναδειχθεί ήδη στον πιο έγκυρο Έλληνα γνωστή του σοβιετικού μυθιστορήματος.

Η αναδημοσίευσή του κειμένου δίνει τη δυνατότητα  ν΄ αντιληφθούμε από πρώτο χέρι πως η ελληνική – κι όχι μόνο – Αριστερά της εποχής προσλαμβάνει τη λογοτεχνική παραγωγή στην ΕΣΣΔ. Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος , από την εγκατάστασή του στη Μόσχα (1956 ), ως πολιτικός πρόσφυγας, μέχρι την επιστροφή στην Αθήνα (1975) και το θάνατό του (2008)  αποτέλεσε  κατά κοινή ομολογία ” έναν μοναδικό κόμβο μεταξύ της σύγχρονης ελληνικής και της ρωσικής λογοτεχνίας” .

Έχει, όμως και μια άλλη σημασία. Ο υποδειγματικός μελετητής της ρωσικής λογοτεχνίας διατύπωνε την άποψη , ακόμη και μετά την κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού” ,ότι η σοβιετική λογοτεχνία δεν εξαντλείται “στα όρια των κατεδαφίσεων. Για την εποχή και τον πολιτισμό της πολλά θα έχει να πει και το αύριο”

 

– Το πρόγραμμα του τριημέρου στην ΑΣΚΤ

 

 

– Ολόκληρο το κείμενο Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ >>

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top