Fractal

Πέντε ταινίες για το καλοκαίρι.

Από τους Άντα Δαλιάκα // και Μάρκο Ψυχάρη //

 

Είναι πέντε ταινίες που θα «σκάσουν» σε κινηματογραφικές αίθουσες την καλύτερη εποχή του χρόνου. Χωρίς διάθεση για «τσάμπα» πρόζα γύρω από το τι σημαίνουν τα καλοκαιρινά σινεμά στις πόλεις που τα διαθέτουν, σας προλογίζουμε πέντε ταινίες που και εμείς θέλουμε να δούμε τις εβδομάδες που ακολουθούν.

 

la_isla_minima1 – La Isla Mínima

Marshland
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

2014 | Ισπανία | Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ

Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Ραούλ Αρεβάλο, Αντόνιο ντε λα Τόρε.

Η καλύτερη ισπανική ταινία της χρονιάς είναι ένα υποβλητικό, ασφυκτικό αστυνομικό θρίλερ που οι κριτικοί συνέκριναν με την αριστουργηματική τηλεοπτική σειρά «True Detective», και το οποίο σάρωσε στα ισπανικά βραβεία Γκόγια.

Ισπανικός Νότος, 1980. Η χώρα πασχίζει ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις αγριότητες της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Μία σειρά από βάναυσες δολοφονίες έφηβων κοριτσιών σε μία απομονωμένη πόλη φέρνει κοντά δύο παντελώς ανόμοιους χαρακτήρες, δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών που στέλνονται από τη Μαδρίτη για να ξεδιαλύνουν την υπόθεση. Στοιχειωμένοι και οι ίδιοι από το παρελθόν τους στη σκιά του απολυταρχικού καθεστώτος, ο Χουάν και ο Πέδρο θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφωνίες και τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές τους προκειμένου να βρουν τον δολοφόνο που για χρόνια τρομοκρατεί την περιοχή. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ανασύρει στην επιφάνεια τα σκοτεινά μυστικά της μικρής κοινότητας.

Σκληρός ρεαλισμός, πνιγηρή ατμόσφαιρα, αδιάκοπη ένταση, ανατροπές, καλογραμμένοι χαρακτήρες, αλλά και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, συνθέτουν μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές εκπλήξεις που βγήκαν από την Ισπανία τα τελευταία χρόνια.

• Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Χαβιέ Γκουτιέρεζ στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
• 17 υποψηφιότητες στα ισπανικά βραβεία Goya, από τις οποίες απέσπασε συνολικά 10 βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Σκηνικών, Κοστουμιών και Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού.

Trailer:

 

 

jane2 – Jane Got a Gun

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ / ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ

Σκηνοθεσία: Γκάβιν Ο’ Κόνορ

Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Τζόελ Έτζερτον, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

Η Νάταλι Πόρτμαν («Black Swan» – βραβείο Όσκαρ) αναλαμβάνει τον πιο διαφορετικό ρόλο της καριέρας της στο πολυαναμενόμενο γουέστερν «Jane Got a Gun». Νέα, όμορφη και δυναμική, η Τζέιν βλέπει τον σύζυγό της να επιστρέφει χτυπημένος από 8 σφαίρες, μετά από μία σύγκρουση με τη συμμορία του. Η Τζέιν ζητά τη βοήθεια του παλιού της αγαπημένου (Τζόελ Έτζερτον, «The Great Gatsby») για να απωθήσει τη νέα επίθεση της συμμορίας με επικεφαλής τον Κόλιν (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, «Star Wars», «Moulin Rouge»), που θέλει να αποτελειώσει τον σύζυγο τής Τζέιν. Όσο οι δυο τους οχυρώνουν το σπίτι με θανάσιμες παγίδες, τα παλιά τους συναισθήματα ξαναφουντώνουν εν μέσω της καταιγιστικής δράσης και η Τζέιν θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στον άνδρα της και τον παλιό της έρωτα.

Trailer:

 

 

irrational_man3 – Irrational Man

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ / ΚΩΜΩΔΙΑ

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν

Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Έμμα Στόουν, Τζέιμι Μπλάκλι, Πάρκερ Πόζι

Καλοκαίρι χωρίς Γούντι Άλεν δεν γίνεται! Στη νέα του ταινία, «Irrational Man», ο αγαπημένος σκηνοθέτης επιτέλους συνεργάζεται με τον Χοακίν Φίνιξ, έναν από τους πιο ταλαντούχους σημερινούς ηθοποιούς, και για δεύτερη φορά με την Έμμα Στόουν (μετά το απολαυστικό «Μαγεία στο Σεληνόφως»). Ο πολυβραβευμένος Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης και σεναριογράφος ενώνει τους ταλαντούχους πρωταγωνιστές σε μία δροσερή ιστορία με άφθονο χιούμορ αλλά και το χαρακτηριστικό φιλοσοφικό και αυτοσαρκαστικό χιούμορ του. Σε μία μικρή κολεγιακή πόλη, ένας καθηγητής φιλοσοφίας που περνά υπαρξιακή κρίση, βρίσκει νέο νόημα στη ζωή του όταν ξεκινά μία ερωτική σχέση με μία από τις φοιτήτριές του.

 

 

poster4 – Απολύτως Τίποτα

Absolutely Anything
ΚΩΜΩΔΙΑ

Σκηνοθεσία: Τέρι Τζόουνς

Πρωταγωνιστούν : Σάιμον Πεγκ, Τέρι Τζόουνς, Τέρι Γκίλιαμ, Τζον Κλιζ, Μάικλ Πέιλιν, Ρόμπιν Ουίλιαμς.

Τέσσερις από τους πέντε εναπομείναντες θρυλικούς σταρ της βρετανικής κωμωδίας, Monty Python, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη νέα ταινία του Τέρι Τζόουνς, τη σουρεαλιστική κωμωδία με τίτλο «Απολύτως Τίποτα». Ο Νιλ Κλαρκ ήταν μέχρι χθες ένας απλός δάσκαλος αλλά ξαφνικά ανακαλύπτει ότι μυστηριώδεις εξωγήινοι τού έχουν χαρίσει μαγικές δυνάμεις – με ένα νεύμα του χεριού του μπορεί να κάνει τα πάντα. Μαθαίνει γερμανικά σε κλάσματα δευτερολέπτου, εξαφανίζει μία ιδιαίτερα θορυβώδη τάξη και κάνει ακόμη και τον σκύλο του να σκεφτεί λογικά και να μιλήσει! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λύνονται και όλα του τα προβλήματα – τα κόλπα τού δημιουργούν απίστευτες αναποδιές, ενώ θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στον σκύλο του και τη γυναίκα που αγαπάει.

 

 

La_chambre_bleue_poster5 – Το Μπλε Δωμάτιο

La Chambre Bleue / The Blue Room
ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

2014 | Γαλλία | Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ

Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Λεά Ντρουκέρ, Στεφανί Κλεό

Γλώσσα: Γαλλικά | Είδος: Ερωτικό Θρίλερ | Διάρκεια: 76’

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Ματιέ Αμαλρίκ, μετά το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών για το «Τουρνέ στο Παρίσι» και τη συγκλονιστική του παρουσία στην «Αφροδίτη με τη Γούνα» του Ρόμαν Πολάνσκι, είναι «ένα εντυπωσιακό και ιμπρεσιονιστικό ρομαντικό θρίλερ», βασισμένο στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν.
.

Ο Ζουλιέν και η Εσθέρ συναντιούνται κάθε Πέμπτη στο δωμάτιο ενός επαρχιακού ξενοδοχείου. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και στο δωμάτιο αυτό κάνουν έρωτα και μοιράζονται το πάθος τους, προσπαθώντας να κρύψουν την παράνομη σχέση τους από τα αδιάκριτα μάτια των κατοίκων της μικρής γαλλικής πόλης. «Θα περνούσες τη ζωή σου μαζί μου αν ξαφνικά ήμασταν ελεύθεροι;» τον ρωτά κάποια στιγμή εκείνη. Κι αυτός, χωρίς να το πολυσκεφτεί, της απαντά «Φυσικά». Όταν ξαφνικά ο Ζουλιέν βρίσκεται να ανακρίνεται από την αστυνομία για ένα έγκλημα, τα αθώα αυτά λόγια αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν ιστό από ψέματα που ο ίδιος κατασκεύασε. Για ποιον λόγο κατηγορείται όμως;

Χρησιμοποιώντας τους κανόνες ενός διαχρονικού φιλμ νουάρ για να παραδώσει μία αντισυμβατική, μοντέρνα εκδοχή του, ο Ματιέ Αμαλρίκ, ένας από τους πιο ταλαντούχους και αξιόπιστους ηθοποιούς του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, πρωταγωνιστεί, γράφει και σκηνοθετεί με χιτσκοκική ακρίβεια ένα σφιχτοδεμένο ερωτικό θρίλερ γεμάτο σασπένς και αφοπλιστικό αισθησιασμό.

• Συμμετοχή στο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Καννών.
• Υποψηφιότητα για Σεζάρ Καλύτερου Σεναρίου.

Trailer:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top