Fractal

9 Μαΐου – Φρίντριχ Σίλερ

Eπιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

O Φρίντριχ Σίλερ, που έφυγε σαν σήμερα το 1805, σε ηλικία 54 ετών, ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός, ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος. Το πρώτο θεατρικό έργο, που έγραψε πολύ νέος, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου, αν και είχε ατέλειες, που παραδέχτηκε αργότερα κι ο ίδιος.

 

 

 

Μετουσιώνοντας τον ενθουσιασμό των 20 χρόνων του, κατόρθωσε να δώσει στον κόσμο της εποχής του τα πρώτα μηνύματα του νέου κινήματος. Ο ρομαντισμός κήρυξε την αγάπη για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, για την τιμωρία των ενόχων, για τη ζωή, την ελπίδα, για το αύριο του ανθρώπου. Με το έργο του «#Οι_ληστές» προβάλλει ακριβώς αυτά τα ιδανικά. Ιδανικά πάλης του ανθρώπου ενάντια στην άδικη κοινωνία.Το 1783-1787 γράφει δύο έργα: «Η συνωμοσία του Φιέσκο» και το «Ραδιουργία και έρως», έργα με τα οποία επιτίθεται στους αυλικούς, που με τις ραδιουργίες τους δημιουργούν την εγκληματική ζωή του κόσμου. Ο Σίλερ αρχίζει πια να διαγράφει με άνεση τους χαρακτήρες και η ανάλυσή του γίνεται βαθύτερη.

Σε μια εποχή που στη Γερμανία κυβερνούσαν οι ευγενείς ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της εποχής του. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής του συνδέθηκε με στενή φιλία με τον διάσημο Γκαίτε, με τον οποίο μάλιστα συνεργάστηκαν σε μια σειρά σατιρικών ποιημάτων. Ο Γκαίτε στάθηκε γι’ αυτόν όχι μόνο ένας άριστος φίλος μα και ανεκτίμητος σύμβουλος, ένας ένθερμος σύντροφος, που τον ενθάρρυνε στις κρίσιμες στιγμές. Μαζί με τον Γκαίτε, το 1799, ήταν οι υπεύθυνοι των παραστάσεων του Αυλικού Θεάτρου της Βαϊμάρης.

Έχει πει:


“Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση…
Γιατί να σε αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στη δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;”

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top