Fractal

☆ 35o Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Γράφει ο Δημήτρης Κιαχίδης //

 

 

 

Το 35o Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου, μετά από 2 χρόνια που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, δηλώνει εμφατικά ”παρόν” για το διάστημα από τις 24 έως τις 30 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους ”Έλλη” και ”Ανδόρα”.

Ας μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στο μακροβιότερο αθηναϊκό φεστιβάλ που ανέκαθεν έδινε ιδιαίτερο βάρος τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον ελληνικό κινηματογράφο, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται Αμερικανοί δημιουργοί όπως λ.χ. οι σπουδαίοι Φράνσις Φορντ Κόππολα και Άρθουρ Πεν.

 

 

 

 

Πιστό στις αρχές του το φεστιβάλ μάς παρουσιάζει και φέτος ένα ιδιαίτερο ποιοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα προσπαθήσω να σας το παρουσιάσω.

Αρχίζω από το διεθνές διαγωνιστικό όπου θα έχουμε τη χαρά να δούμε 3 ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης: ”Καθαρτήριο” του Βασίλη Μαζωμένου, ”Black Stone” του Σπύρου Ιακωβίδη και ”Φαντάσματα της Επανάστασης” του Θάνου Αναστόπουλου”. Ακολουθούν 6 ευρωπαϊκές συμπαραγωγές: το νατουραλιστικό ”Bentu” του Salvatore Mereu ,το δραματικό ”Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου” της Teona Strugar Mitevska, το ντοκιμαντέρ ”Η δίκη του Κιέβου” του Sergei Loznitsa, το εν μέρει αυτοβιογραφικό- κατά έναν δραματικό τρόπο- ”Σ’ ένα ασφαλές μέρος” του Juraj Lerotic, το ”Ήλιος” της Kurdwin Ayub αναφορικά με την αναζήτηση της προσωπικής και θρησκευτικής ελευθερίας και το ”Skin Deep” του Alex Schaad, μία ταινία πάνω στην αναζήτηση της ερωτικής, και όχι μόνο, ταυτότητας.

 

Υπάρχουν 5 παράλληλα αφιερώματα:

 

Στον Αλέν Ρενέ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του, που περιλαμβάνει 6 ταινίες του.

Στον Ζορζ Σιμενόν που αποτελείται από 9 φιλμ σκηνοθετημένα από σπουδαίους σκηνοθέτες, βασισμένα σε βιβλία του -επιλογή που πρέπει να υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη, αφού από τα πολυάριθμα βιβλία του Βέλγου συγγραφέα τουλάχιστον 120 έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

”35 χρόνια προσωπικότητες” όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε 9 ταινίες σπουδαίων ανθρώπων της 7ης τέχνης που φιλοξενήθηκαν και βραβεύτηκαν από το φεστιβάλ.

Στην Αγγελική Αντωνίου και στον Τάκη Σπετσιώτη με 3 ταινίες του καθενός.

Θα προβληθούν 5 ταινίες μικρού μήκους, έργα νέων σκηνοθετών.

4 πρεμιέρες εμπλουτίζουν το πρόγραμμα: η ταινία έναρξης ”Dalva” της Emmanuelle Nicot, με θέμα τραγικά επίκαιρο στις μέρες μας, την παιδική κακοποίηση, το ρουμάνικο ”Metronom” του Alexandru Belc πάνω στη σκοτεινή περίοδο του καθεστώτος Τσαουσέσκου, το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Βαφέα ”Τώρα και τότε:η Νέα Σμύρνη μου” και τέλος το ”Σκιά του Καραβάτζο” του Michele Placido που όπως υποδηλώνει και ο τίτλος ασχολείται με τη ζωή του εκπληκτικού ζωγράφου.

Και επιπλέον έχουμε 3 ειδικές προβολές: το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα ”Ο τελευταίος των ανθρώπων” του Friedrich Wilhelm Murnau, συνοδεία ζωντανής μουσικής, το διαχρονικό ”Μοντέρνοι Καιροί” του Charlie Chaplin και το γαλλικό polar ”Σοκ” του Robin Davis, βασισμένο πάνω στο μυθιστόρημα ”Η πρηνής θέση του σκοπευτή” του Jean-Patrick Manchette.

 

 

Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ ο εμβληματικός Εmir Kusturica και η (αμφίσημη κατά την άποψη μου) Αgnieszka Holland. Και οι δύο θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί τους: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 11.00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός με τη Holland και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 12.00 στο μέγαρο Ε.Σ.Η.Ε.Α. με τον Kusturica.

Δώστε βάρος και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις, υπάρχουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στον λειτουργικό ιστότοπο του φεστιβάλ https://panoramafest.gr/ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις ταινίες που θέλετε να παρακολουθήσετε.

Καλές προβολές και μην ξεχνάτε να πηγαίνετε στους κινηματογράφους!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top