Fractal

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης ή η σημερινή Ελλάδα;

Γράφει η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη // *

 

Κώστας Γραμματικόπουλος, «Τρεις ευχές», εκδ. Βακχικόν

 

Το μυθιστόρημα του Κώστα Γραμματικόπουλου, Τρεις ευχές, αποτελεί ένα βιβλίο με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο, μια βαθιά έρευνα στην ανθρώπινη ψυχή, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις. Διερευνά και αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος βιώνει πολυποίκιλες καταστάσεις και ανατροπές, οι οποίες αποτελούν ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής.

Το μυθιστόρημα θεμελιώνεται σε μία βασική αξία, αυτήν της φιλίας, καθώς οι ήρωες είναι τρεις γερά δεμένοι φίλοι. Μάλιστα, η πλοκή εξυφαίνεται από την αρχή γύρω από τις τρεις ευχές των φίλων που δεν μαρτυρούνται (και δεν πρέπει να μαρτυρηθούν).  Εντούτοις, μέσα στο πλαίσιο της φιλίας, αναδεικνύονται και άλλες ανθρωπιστικές αξίες, όπως ο έρωτας, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η οικογένεια, η μητρική φροντίδα, ο ρόλος του παππού ως πατρικού προτύπου, η πίστη στα ιδανικά.

Πέρα από το κοινωνικό, το πολιτικό νόημα του βιβλίου είναι επίσης αξιομνημόνευτο, διότι προσδίδει έναν διαχρονικό χαρακτήρα. Οι διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, οι ανισότητες και οι πολιτικές διαφορές που οδηγούν σε συγκρούσεις και διχασμό αποτελούν και φαινόμενα της σημερινής Ελλάδας. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει πολλές όμοιες πολιτικές καταστάσεις με σήμερα.

Οι κοινωνικοπολιτικές μεταβολές συνοδεύουν τις αλλαγές στη ζωή και την προσωπικότητα των ηρώων, ειδικά των τριών πρωταγωνιστών. Έτσι, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι κοινωνία και πολιτική πορεύονται μαζί στις πολυδιάστατες αλλαγές. Οι ήρωες αναδιαμορφώνονται και εξελίσσονται μέσα στη δίνη των αλλαγών αυτών. Οι αλλαγές αυτές φυσικά, επαναπροσδιορίζουν αναπότρεπτα και τους στόχους και τα όνειρά τους.

Ο συγγραφέας επιλέγει -ως επί το πλείστον- την τριτοπρόσωπη αφήγηση, δηλαδή είναι παντογνώστης αφηγητής και εξωτερικός παρατηρητής της πορείας των ηρώων του. Το γοητευτικό στοιχείο της αφηγηματικής τεχνικής του είναι ότι, αν και παντογνώστης αφηγητής, δεν δίνει πάντοτε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες στον αναγνώστη, αλλά αφήνει μερικά κενά στην αφήγηση που καλύπτονται στην πορεία τους. αυτό το πέπλο μυστηρίου προσδίδει μια ιδιαίτερη ομορφιά στον χειρισμό της πλοκής.

 

Κώστας Γραμματικόπουλος

 

Τέλος, βασικό στοιχείο που συναρπάζει κάθε αναγνώστη είναι η ζωτική και γλαφυρή περιγραφή του συγγραφέα. Πραγματικοί τόποι (ταβέρνες, πλατείες, υποβαθμισμένες περιοχές, λαϊκές γειτονιές και πολυσύχναστοι δρόμοι) καθημερινοί άνθρωποι και καταστάσεις -χαρμόσυνες και δυσάρεστες ή δύσκολες- ρεμπέτικα τραγούδια, εικόνες της Αθήνας εκείνης της εποχής, που αναδύουν όμως ένα άρωμα που θυμίζει και τη σημερινή.

Ένα μυθιστόρημα που δεν διαγράφει εύκολα τη χρυσή τομή ανάμεσα στην Αθήνα της μεταπολιτευτικής εποχής και τη σημερινή. Κι αυτή η διαχρονικότητα είναι η γοητεία του. Ένα βιβλίο με ζωντανούς και ανθρώπινους χαρακτήρες που μπορεί κάθε αναγνώστης να ταυτιστεί μαζί τους… Μην το χάσετε! Από τις εκδόσεις Βακχικόν!

 

 

* Η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη είναι Φιλόλογος και συγγραφέας

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top