Fractal

«Μεταξύ δυστοπίας κι ευτοπικής αναμετρήσεως»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπούρας // *

 

Κυριάκος Κεντρωτής, «Το Πρότζεκτ», μυθιστόρημα, εκδόσεις Νίκας, Αθήνα Αύγουστος 2022, σελ. 238

 

Ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά τρία επιλεγμένα αποσπάσματα αυτού τού επικαιρικού πονήματος που θέτει πολλά ερωτήματα για το μέλλον τής Ανθρωπότητας ενώ δεν προσφέρει εύκολες αναμασημένες απαντήσεις:

«Για την πλευρά που εκπροσωπώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, καλή μου Αουρέλια. Το δυνατό σημείο της γενέθλιας πόλης της ΟΕ-ΟΕ κι έδρας της Πινακοθήκης είναι οι τάφοι της. Την πόλη δεν την προστατεύουν πια μόνο τα ιστορικά της τείχη. Οι αμέτρητοι νεκροί στα πεδία των μαχών έξω από τα τείχη της είναι οι προστάτες του μέλλοντός της. Από εκεί θα ξεκινάει η νέα Πινακοθήκη της ΟΕ-ΟΕ για να δείχνει το φωτεινό της μέλλον και στα υπόλοιπα μέρη μιας ζωντανής πόλης, μιας καινούργιας Πολιτείας που αλλάζει συνεχώς. Όλα τα νέα κύτταρά της πόλης θα της δίνουν ζωή ξεκινώντας από τα νεκρά. Η καταστροφή από τους πολέμους του παρελθόντος θα γίνεται δημιουργική παρέμβαση στο δημαρχείο, στις εκκλησίες, στα στάδια, στα πανεπιστήμια, στα μουσεία, αλλά και στην αγορά, στις τράπεζες, στις βιομηχανίες, στις γειτονιές των καθημερινών ανθρώπων, στα στέκια του έρωτα και των προσφύγων, μέρα νύχτα, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό» (σελίδες 32-33).

 

«Εγώ μόνο με την καρδιά μου βλέπω πια. Το σώμα μου κουράστηκε να βλέπει. Θα ήταν τα μάτια τού πολίτη, αυτού του πιστού μου φίλου. Του αρέσουν πολύ οι βόλτες  στη λίμνη στο σπάνιο φως αυτής της πόλης. Αυτός μού προλαβαίνει όλα τα νέα της. Λαμβάνω τακτικά γράμματά του μ’ όλες τις λεπτομέρειες. Και σήμερα η πόλη μας είχε περίσσιες λεπτομέρειες» (σελ. 130).

 

«Να, μπροστά μας ο Ναός τού Αγίου Νου. Ποιος Μιχαήλ Άγγελος να ξαποστάσει το βλέμμα σας κρατώντας την ψυχή σας; Ποιος Σαντιάγο ντε Κομποστέλα να πάρει τον πόνο των σωμάτων σας; Ποιο ξωκλήσι στη Μεσσαία Θάλασσα να δροσίσει το ξαναμμένο πνεύμα σας; Όλα φαντάζουν τόσο μακρινά κι άπιαστα κι ο δικός σας χρόνος δεν θέλει να έχει παρτίδες με τον Χρόνο για υψηλές αναζητήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Φλέγεται ο χρόνος σας μέσα στο Ιερό τού Ναού σας, εκεί στον Νέο Ναό τού Σολομώντα» (σελ. 205).

 

Κάπου μεταξύ δυστοπίας κι ευτοπικής αναμετρήσεως με το αβέβαιο σεισμικό και ηφαιστειογενές ΤΩΡΑ κινείται ετούτο το μελλοντολογικό αφήγημα, που εντάσσεται στην ήδη μεγάλη παράδοση των «προφητικών» κειμένων όλων των εποχών που λειτουργούν με ομοιοπαθητικό τρόπο στο συναισθηματικό και νοητικό σώμα τής Ανθρωπότητας, εν είδει βελονισμού, ενεργοποιώντας υγιή ανακλαστικά τα οποία αλλιώς θα είχαν μείνει ανενεργά ενώπιον τής επομένης μεγάλης επαπειλουμένης Καταστροφής.

Δεδομένου ότι ο Χρόνος είναι κυκλικός κι η εξελικτική Συλλογική Πορεία τού Ανθρώπου προς το Φως είναι αέναη, παρόμοια αποθησαυρίσματα γνώσης και διαίσθησης είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την Συλλογική Συνειδητότητα, ακόμα κι όταν εγγράφονται στο Συλλογικό Ασυνείδητο, λόγω θορύβου που καλύπτει και θολώνει το κοινωνούμενο νόημά τους.

Ακόμα κι έτσι, ακόμα κι ένας μόνον εάν επηρεαστεί και συγκλονιστεί σοβαρά στα κατάβαθα τής ύπαρξής του, ακόμα κι έτσι η δουλειά έχει γίνει, ο πνευματικός μόχθος βρίσκει εύφορο έδαφος να ριζώσει και να αποδώσει καρπούς εις την Αιωνιότητα. Αυτή είναι η κρυφή ελπίδα που κινεί την γραφίδα όλων μας.

 

Κυριάκος Κεντρωτής

 

Στην συγκεκριμένη ΦΩΤΕΙΝΗ περίπτωση, ο πανεπιστημιακός διδάσκαλος γνωμοδοτεί υπέρ ευτυχίας τού μέλλοντος κόσμου.

Οι κρυμμένοι συμβολισμοί καλά θα κάνουν να μείνουν κρυμμένοι, δεδομένου ότι η ενδεχόμενη αποκωδικοποίησή τους θα θόλωνε τόσο την πρόθεση όσο και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ελεύθερη διάδοση τής Πληροφορίας, ισούται με Φως, με Αλήθεια, με κοσμική Αρμονία εν τέλει. Σε ποια μεγαλύτερη Ομορφιά θα μπορούσε να ελπίσει κανείς/καμία εκτός από την Ομόνοια, την Ειρήνη, την Ευδοκία, την συνήχηση των αντιθέτων;

Οι λεκτικές αντιφάσεις εντάσσονται στον ασπρόμαυρο μανιχαϊσμό τής φθαρμένης από τον Δυτικό Μεσαιωνικό Μεσσιανικό Ρασιοναλισμό γλώσσας μας.

 

Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον θα είναι όλα περισσότερο φωτεινά, όπως οι νόες των καλών κ’ αγαθών ανθρώπων.

 

 

* Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας (https://konstantinosbouras.gr)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top