Fractal

Η απεραντοσύνη του Ατλαντικού και της αργεντίνικης πάμπας

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού //

 

«Το λιμάνι των χαμένων γυναικών», Νάγια Δαλακούρα, εκδ. Κλειδάριθμος

 

Η πρωτοεμφανιζόμενη Κομοτηναία συγγραφέας και αρχαιολόγος μας μεταφέρει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με το πρώτο της πόνημα και συγκεκριμένα στην Αργεντινή των αρχών του 20ου αιώνα. Δεν θα το χαρακτήριζε κανείς ακριβώς ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά κυρίως ηθογραφικό και μυθιστόρημα εποχής. Εντούτοις, περιέχει πολλές πληροφορίες για την ιστορία, τη γεωγραφία αλλά και τη λαογραφία της Λατινικής Αμερικής.

Πρωταγωνίστρια είναι η Ρόζα, μια Σικελή με φλογερό ταμπεραμέντο και πολλά κρυμμένα μυστικά, κληρονομιά του ταραγμένου οικογενειακού παρελθόντος της. Η νεαρή κοπέλα αποβιβάζεται στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες το 1912, τότε ακριβώς που ο Νέος Κόσμος κατακλυζόταν από Ευρωπαίους μετανάστες κάθε κοινωνικής τάξης και εθνικότητας. Θα γνωρίσει τον Λουίς, έναν γοητευτικό άντρα του ισπανικού γκέτο του λιμανιού και η συνάντησή τους θα αποβεί μοιραία και για τους δύο και θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης που δίνεται σε αφήγηση τριτοπρόσωπη με κάποιες αναδρομές στο παρελθόν και έντονο το δραματικό- συναισθηματικό στοιχείο.

Η γραφή είναι ιδιαίτερη, άκρως ρεαλιστική και περιγραφική, δεν φοβάται να «απογυμνώσει» αλλά και να «εκθέσει» τους ήρωες στα μάτια του αναγνώστη. Η Δαλακούρα δεν διστάζει να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά και τις πιο μύχιες και αμαρτωλές σκέψεις τους. Κατά καιρούς δε, παρουσιάζει έντονη ποιητική και μεταφορική διάθεση. Όσο για τους διαλόγους, αυτοί αντικατοπτρίζουν ιδανικά την καταγωγή και τη θέση των πρωταγωνιστών: από την τραχιά γλώσσα των υποκειμένων του υποκόσμου μέχρι τη μελωδικότητα της γλώσσας της Σικελιάνας πρωταγωνίστριας. Οι λέξεις είναι επιλεγμένες προσεκτικά έτσι ώστε ο λόγος να διατηρεί την απλότητα και την καθαρότητά του, χωρίς να υπάρχει περίσσια λέξεων ασυνήθιστων για το είδος του βιβλίου. Ταυτόχρονα όμως δείχνει το λογοτεχνικό επίπεδο της συγγραφέως και απεικονίζει άριστα το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής.

Παράλληλα με όλα αυτά, η δημιουργός φιλοτεχνεί την τοιχογραφία της πασίγνωστης μεγαλούπολης της νοτιοαμερικανικής ηπείρου, του υποκόσμου της, της ιταλικής μαφίας που ανθίζει εκεί, καθώς και των πορνείων και των χαμαιτυπείων του λιμανιού είναι εκπληκτική. Δεν μένει όμως μόνο στο πολύβουο Μπουένος Άιρες, αλλά μας μεταφέρει ακολούθως και στην απεραντοσύνη της αργεντίνικης πάμπας, καθώς και στη μακρινή, παγωμένη και απρόσιτη Γη του Πυρός. Με γρήγορες όσο και αναπάντεχες εναλλαγές στην υπόθεση και με ένα απρόσμενο φινάλε, η πολυδιαβασμένη και πολυταξιδεμένη στα μονοπάτια της λογοτεχνίας και του κόσμου συγγραφέας, μας προσφέρει ένα ξεχωριστό πόνημα το οποίο σίγουρα, όποιος επιλέξει να το διαβάσει, θα το κουβαλάει κατόπιν μέσα του για αρκετό καιρό, τόσο για τις εικόνες που θα τον κατακλύσουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του, όσο και για την ιδιαίτερη μυθοπλασία και γραφή του.

 

Νάγια Δαλακούρα

 

Η Νάγια Δαλακούρα μας προσφέρει εκπληκτικές περιγραφές, τόσο των τοπίων, όσο και των προσώπων και των συναισθημάτων που βιώνουν εκείνοι καθώς αλέθονται στις μυλόπετρες του έρωτα και του χρόνου. Μας παρακινεί να νιώσουμε κι εμείς τη θλίψη και τη χαρά των πρωταγωνιστών, να μυρίσουμε το άρωμα, αλλά και τον ιδρώτα των κορμιών στα καταγώγια του λιμανιού, να γευτούμε τις λατινοαμερικάνικες γεύσεις, αλλά και να αγναντέψουμε την απεραντοσύνη του Ατλαντικού και της αργεντίνικης πάμπας. Εκείνο που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η θέληση των πρωταγωνιστών του βιβλίου να ζήσουν και να ρουφήξουν τη ζωή από το μεδούλι τους, να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης και τη μαγεία του έρωτα στο έπακρο και σε αυτό ακριβώς είναι που δίνει βάση και η ίδια η συγγραφέας.

Εν ολίγοις πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα που θα συνεπαίρνει τον αναγνώστη και του οποίου το πρωτότυπο θέμα θα μας ταξιδέψει μακριά από τα κλασικά αναγνωστικά θέματα που επιλέγουν συνήθως ο Έλληνες συγγραφείς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top