Fractal

Το Γαϊτανάκι της Ζωρζ Σαρή συμπληρώνει 50 χρόνια κυκλοφορίας…

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη //

 

 

Ζωρζ Σαρή «Το γαϊτανάκι», εικονογράφηση: Έφη Λαδιά, εκδ. Πατάκη

 

Η Ζωρζ Σαρή δεν χρειάζεται συστάσεις.

Και ποιος δεν γνωρίζει τούτο το βιβλίο;

Και ποιος δεν θυμάται τον κυρ Γαρίφαλο, τον Νικόλα, που σαν έφτασε σε βαθιά γεράματα, ένα τραγούδι από το στόμα τριών κοριτσιών στάθηκε η αφορμή να του μπει στο μυαλό μια τρελή ιδέα.

Μια ιδέα να σμίξει τον κόσμο, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, μια συγκεκριμένη στιγμή, και να χορέψουν όλοι το μαγικό γαϊτανάκι που θα ενώσει όλες τις διαφορές, τις γλώσσες, τις θρησκείες, τις παραξενιές και τις αντιδικίες.

Όμως όλα τούτα για να συμβούν χρειάζονται εκτός από την ιδέα και τα όνειρα και νιάτα και αντοχή. Κι ο κυρ Νικόλας καταλαβαίνει έστω και αργά πως η γνώση παρέχεται από τα βιβλία όμως η χαρά της ζωής είναι αλλού. Ταξιδεύει και βρίσκει τον γιατρό Ξανανιώνη και εκείνος ενθουσιασμένος από τη ιδέα του, του χαρίζει το φάρμακο Νεοζίλ που τον κάνει νέο, δυνατό και γεμάτο όρεξη να ζήσει και να φτάσει στα πέρατα της γης, κυνηγώντας την ιδέα και το όνειρο. Το ταξίδι ξεκινά γεμάτο περιπέτεια και εμπειρίες. Άλλοι θα τον περάσουν για τρελό, άλλοι θα τον δεχτούν, σαν τον Χαρούμενο που ενθουσιάζεται με την ιδέα του. Κι η φήμη του φτάνει παντού.  Όλοι τον συζητούν. Ώσπου φτάνει εκεί που οι πρόγονοι έσπειραν έχθρες και μίση και έκαναν εχθρούς τους γείτονες και φρουρούς της γης τους. Σε πολιτείες που είχε ξεσπάσει πόλεμος και η θλίψη είχε απλωθεί παντού. Μίλησε σε όλους για τις μνήμες που δεν πρέπει να ξεχνούν αλλά και για την νέα ζωή που δεν πρέπει επίσης να προσπερνούν. Δεν κατάλαβαν και τον πετροβόλησαν. Μια γυναίκα που ‘ χε χάσει τον γιο της στον πόλεμο τον βοήθησε κι αν και το σπίτι της ήταν ζεστό και φιλόξενο, η ιδέα και το όνειρό του δεν τον άφηναν να αναπαυτεί για πολύ. Έγινε θερμαστής σε ένα καράβι και μίλησε πάλι στους εργάτες για την ιδέα του κι έφτασε σε ένα λιμάνι με θεόρατα κτίρια κι εκεί μίλησε για μια ακόμα φορά για αυτό που είχε στο νου του. Τον έπιασαν και τον φυλάκισαν γιατί ο δικαστής δεν δέχτηκε πως ένας νέγρος μπορεί να πιάσει το χέρι ενός λευκού ανθρώπου. Κι εκεί ακόμα, στη φυλακή, ξεσήκωσε τους ανθρώπους. Και σαν βγήκε κι η ιδέα πια είχε μεστώσει για τα καλά όρισε σαν ημερομηνία πραγματοποίησης.  Την πρώτη μέρα της Άνοιξης θέλησε, και άρχισε να στέλνει παντού τηλεγραφήματα για να ειδοποιήσει όλον τον κόσμο… Και σαν έφτασε εκείνη η μέρα, όλα έγιναν όπως τα είχε σκεφτεί.

Ο κυρ Νικόλας ο Γαρίφαλος είχε ξαναγίνει γέρος αλλά ο σκοπός του είχε ολοκληρωθεί και τίποτα δεν τον ένοιαζε γιατί «Ο κύκλος θα γινότανε πολύ-πολύ μεγάλος και δυο φορές τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε θαρρώ…»

Η Ζωρζ Σαρή δεν χρειάζεται συστάσεις. Μια συγγραφέας που με το ήθος, τη ζωή και το έργο της, παραμένει αγαπημένη χιλιάδων αναγνωστών στη χώρα μας.

Το Γαϊτανάκι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1973 από τις εκδόσεις Κέδρος και με εικονογράφο τότε την Ελένης Γαρυφαλλίδου. Από το 1984 στις εκδόσεις Πατάκη εικονογραφείται από την Αγγελική Μακρή και κυκλοφορεί σε τετράγωνο σχήμα και μαλακό εξώφυλλο. Το 2014 εικονογραφείται ξανά από την Έφη Λαδά και έτσι κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα. Ακολούθησαν αρκετές εκδόσεις και στο νέο του σπίτι. Η τελευταία ανατύπωση (όγδοη νομίζω) έγινε τον Ιανουάριο του 2023…

Ζωρζ Σαρή

 

Ένα βιβλίο ταξίδι στη ζωή, το όνειρο την ελπίδα, τα νιάτα. Ένα βιβλίο ενάντια στη βία, τον ρατσισμό, τη φιλία των λαών. Μια ιστορία γεμάτη ειρήνη και πόλεμο, αγάπη, έχθρες, καλοσύνη και τόλμη. Ένας κύκλος όλη η ζωή, μια αγκαλιά που μόνο έτσι προχωράει και μεγαλουργεί… Αντιθέσεις και συναισθήματα έντονα.

Ένα πολύ δυνατό κείμενο, γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο όταν ο εικονογράφος έχει τέτοια φαντασία και τόσο ταλέντο που πραγματικά το απογειώνει. Οι εικόνες της Έφη Λαδά είναι απλά αριστουργηματικές.  Στέκεσαι ώρα πολύ σε κάθε σελίδα και θαυμάζεις πραγματικούς πίνακες ζωγραφικής που χαράζονται βαθιά στο μυαλό και την ψυχή σου.

Ένα βιβλίο που κυκλοφορεί 50 χρόνια πια αλλά παραμένει επίκαιρο και στην πρώτη γραμμή πάντα…

Αναζητείστε το και αφεθείτε στη μαγεία της καλής λογοτεχνίας για παιδιά…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top