Fractal

Με φόντο καιρούς δύσκολους

Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος //

 

Ελισάβετ Ιακωβίδου: «Της μοίρας το υφάδι», Εκδ. 24 γράμματα

 

Η Ελισάβετ Ιακωβίδου, με επιδεξιότητα σκιαγραφεί την εποχή και τους ήρωες της. Απλούς ανθρώπους με φρόνιμα πατριωτισμού που επιχειρούν μέσω των δυνατοτήτων τους και μπαίνουν ενεργά στον αγώνα για το καλό των ιδανικών της πατρίδας τους. Ακολουθεί την ιστορική διαδρομή από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου όπου τα Βαλκάνια βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης των εθνικισμών, πριν οι ένοπλες συγκρούσεις γενικευθούν στην περιοχή της Μακεδονίας στις αρχές του 20ου αιώνα, αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε μια συστηματική προσπάθεια προσεταιρισμού τμημάτων ή και ολόκληρου του πληθυσμού της Μακεδονίας από τους εθνικισμούς που την περιέβαλαν. Κι εδώ αρχίζει τη δράση της η οικογένεια του μπάρμπα Αλέκου.

Η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο της έχει καταθέσει ένα σημαντικό έργο για το χρονικό του μακεδονικού αγώνα. Η σκέψη της ως ακρίτας του πονεμένου ελληνισμού, σε αντίξοες πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες, κατάφερε όχι απλά να αποδώσει, όχι απλά να φωτίσει μέσα από τη λαίλαπα των γεγονότων στιγμές του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά να αναδείξει την ελληνικότητα, τη συναισθηματική φόρτιση και την αγάπη που έτρεφαν οι ήρωές της για την Ελλάδα.

Και ταυτόχρονα να παράξει ένα έργο άξιο της μίας και μοναδικής ελληνικής συνείδησης.

1904-1912. Η Μακεδονία κάτω από Οθωμανικό καθεστώς. Αρχή του Μακεδονικού Αγώνα μέχρι και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Οι επαναστατικοί αγώνες των Ελλήνων Χριστιανών απέναντι στους Βούλγαρους Εξαρχικούς κομιτατζήδες, και στους Οθωμανούς κατακτητές. Τα τρία Βιλαέτια, Θεσσαλονίκη, Μοναστηράκι και Κοσσυφοπέδιο στο προσκήνιο με καθοριστικό ρόλο. Μέσα από τα μάτια και τους αγώνες μιας οικογένειας Ελλήνων Πατριαρχικών, διαδραματίζονται τα γεγονότα στην Χαμιτική Θεσσαλονίκη όλων των εθνοτήτων. Η συνωμοτική δράση της οικογένειας του Μπάρμπα-Αλέκου όταν ξεκινούν τα επεισόδια με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες είναι σημαντική αλλά τους αναγκάζει να αλλάξουν πορεία. Ο μπάρμπα-Αλέκος και η γυναίκα του Ανθή με τους δύο γιους τους, Παντελή και Αναστάση. Ο Παντελής με τη γυναίκα του Καλή και τα δύο παιδιά τους, Πετρή και Μαλαματένια που όλοι σταδιακά εντάσσονται στον αγώνα. Ο Αναστάσης σαν δραγουμάνος στην υπηρεσία του Σουλτάνου Χαμίτ λειτουργεί συνωμοτικά για το καλό της πατρίδας του, με ενδιάμεσο τον ίδιο το Σουλτάνο Χαμίτ και το Νεότουρκο, Μουσταφά Σαχίρ. Όταν όμως οι Βούλγαροι κομιτατζήδες μπαίνουν στο χωριό του μπάρμπα-Αλέκου και στο σπίτι τους, η ζωή όλων τους ανατρέπεται. Μέσα από αυτές τις ανατροπές ο καθένας από την οικογένεια ακολουθεί το δικό του πεπρωμένο. Της μοίρας το υφάδι…! Μέσα από αυτό το βιβλίο που τοποθετείται σε μια ιστορική πραγματικότητα εξελίσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα και ο μύθος παρεμβαίνει για να εξομαλύνει τις σκληρές στιγμές της ιστορίας, μέσα από μια οικογένεια Ελλήνων χριστιανών που θα μπορούσε να είναι και η δική μας. Όλα τα πρόσωπα γεννήματα της φαντασίας εκτός από το Μουσταφά Κεμάλ και τα πρόσωπα που αναφέρονται με το πραγματικό τους όνομα.

 

Ελισάβετ Ιακωβίδου

 

Στο κείμενο διαφαίνεται ξεκάθαρα η ακούραστη αναζήτηση τόσο στα ιστορικά όσο και στα ιδεολογικά περιεχόμενα του. Οι ήρωες της ιστορίας είναι φανταστικοί  μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του μύθου. Η συγγραφέας τους έχει δημιουργήσει με τόσο ευφάνταστο τρόπο που μοιάζουν να είναι άνθρωποι γνωστοί μας, που έχουν πάθος για την ανάκτηση των χαμένων πατρίδων.

Δίνονται στον αγώνα και τους ακολουθούμε με όσα διαδραματίζονται στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Εμφανής η ιδεολογική κατεύθυνση της συγγραφέως καταφέρνει με επιδέξιο τρόπο ύφους να προβάλλει με ασίγαστη προσπάθεια την τέλεια και άψογη μορφή απόδοσης της ιστορίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top