Fractal

Κι όμως να σημαίνει κάτι

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

 «Τι είναι η Ποίηση», Λόρενς Φερλινγκέτι, Μετάφραση: Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Bibliotheque

 

Πολλοί ορισμοί έχουν δοθεί κατά καιρούς για την ποίηση, το σκοπό και τη λειτουργία της. Άλλοι κρύβουν αλήθειες, άλλοι είναι αόριστοι, άλλοι είναι συγκεκριμένοι, άλλοι μοιάζουν μεταμοντέρνοι, ανόητοι, εξωπραγματικοί, άκυροι, αλλοπρόσαλλοι, άστοχοι. Ωστόσο, οι ορισμοί αυτοί σίγουρα-αναπόφευκτα-αγγίζουν μέρος μόνο της αλήθειας. Και δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν ότι η αλήθεια είναι πολλαπλή.

Ένα πανέμορφο μικρό σε έκταση, αλλά καλαίσθητο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bibliotheque με τίτλο «Τι είναι η ποίηση».

Συγγραφέας ο Λώρενς Φερλινγκέτι, μεταφραστής ο φιλόλογος Χρίστος Αγγελακόπουλος που κατάφερε να μας μεταδώσει την πνευματώδη αίσθηση του Φερλινγκέτι για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Γοητευτικό εξώφυλλο, με εκφραστική φωτογραφία. Καλό χαρτί. Όμορφες εικόνες/φωτογραφίες μέσα και έξω. Ουσία βασικά σε αυτήν την συλλεκτική έκδοση των 300 αντιτύπων.

Ποίηση μπορεί να είναι η αλήθεια που αποκαλύπτει όλα τα ψέματα. Μπορεί να είναι η Μεγάλη μνήμη.

Ποίηση είναι το μάτι της καρδιάς, η καρδιά του μυαλού. Το υπέρτατο εσωτερικό καταφύγιο. Το βέβαιο είναι πως η ποίηση κρατάει το θάνατο σε απόσταση. Ποίηση είναι το αιώνιο γκράφιτι στην καρδιά του καθενός. Κυρίως είναι τρέλα και ερωτική ευλογία. Είναι παιχνίδι και γίνεται άκρως ουτοπική.

Ένα φυτό που αναπτύσσεται τη νύχτα για να ονοματίσει τον πόθο.

Σίγουρα η Ποίηση είναι όλα αυτά μαζί και τίποτα από αυτά. Περικλείει ως έννοια άπειρα στοιχεία ,έχει άπειρες προεκτάσεις και σαφώς δεν μπορεί να εγκλωβιστεί μέσα σε ορισμούς. Είναι αίσθηση, παραίσθηση, σκληρότητα, καθαρότητα, ουτοπία, τέχνη, ελευθερία, παράπονο, τραγούδι, λέξεις, μουσική, φως, θάλασσα.«Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή» κατά τον δικό μας Γιώργη Παυλόπουλο. Ο αναγνώστης έχει πάντα τα κλειδιά.

Ο Φερλινγκέτι είναι αμερικανός ποιητής και εικαστικός και εκδότης, ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της Μπιτ γενιάς. Επηρεάστηκε ιδεολογικά, μεταξύ άλλων, από τον Βουδισμό και τον αναρχοκομμουνισμό

 

Λόρενς Φερλινγκέτι

 

Πολυγραφότατος, εξυμνεί την χαρά της ζωής, την ανθρώπινη καλοσύνη. Είναι ευφυής, ανατρεπτικός και μέσα από αυτό το βιβλίο διαφαίνεται ένα ωραίο στοχαστικό πνεύμα. Δίνει κατευθύνσεις, ερεθίσματα στον αναγνώστη που αγαπά την ποίηση, τον παροτρύνει να σκεφτεί σχετικά, αλλά και τον διασκεδάζει με τις ακραίες ή μεταμοντέρνες, ή αστείες, ή ποιητικές διατυπώσεις του. Τέσσερα χαρακτηριστικά βιβλία του είναι τα εξής:

«Her», (1960)

«Τhe secret meaning of things » (1970)

«Οpen eye, open heart» (1973)

Ενώ σημειώνω και τα ταξιδιωτικά κείμενά του «Writing across the landscape: Travel jurnals1960-2010»(2015).

Έχει γράψει και θεατρικά έργα εκτός από ποίηση. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει μεταφρασμένα βιβλία του από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Νεφέλη, Αίολος και το «Αμέρικους» από τις εκδόσεις Οδός Πανός το 2008.

Θεωρώ ότι αυτό το περιεκτικό βιβλίο αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του υποψιασμένου αναγνώστη. Στη σελίδα 28 καταθέτει:

Η ποίηση φτιάχνει κάτι από το τίποτα,

και μπορεί να μιλάει για τίποτα,

κι όμως να σημαίνει κάτι.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top