Fractal

Ένας συμπαθής ήρωας στο πρώτο του ταξίδι σε «Σκοτεινά νερά»

Γράφει η Κωνσταντίνα Μόσχου // *

 

Δημήτρης Σίμος, «Τα βατράχια», Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Πλέοντας στα σκοτεινά νερά της Εύβοιας, ο συγγραφέας Δημήτρης Σίμος μάς συστήνει στο πρώτο του βιβλίο τον ήρωά του, αστυνόμο Χρήστο Καπετάνο, σε μια σειρά βιβλίων του από το 2016. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Όστρια, στη συνέχεια από τις Εκδόσεις Bell, ενώ  η πρόσφατη έκδοσή του είναι από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα επόμενα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν επίσης με επιτυχία, με τίτλους «Τυφλά ψάρια», «Τοξικά μάτια» και «Ο θάνατος του Οδυσσέα».

«Τα βατράχια» είναι ένας έξυπνος τίτλος που παραπέμπει στο βροχερό και μελαγχολικό τοπίο, αλλά και στην ψυχή ενός κεντρικού προσώπου στο μυθιστόρημα, για το οποίο ερευνά ο Καπετάνος. Ο φόνος μιας νεαρής κοπέλας, μαθήτριας Γυμνασίου, γίνεται η αφετηρία ώστε να ξεδιπλωθούν όλες οι παράμετροι της τοπικής κοινωνίας. Λάθη στις συμπεριφορές, στην αντιμετώπιση της διαφορετικότητας κάποιων ανθρώπων που μπορούν να οδηγήσουν στο έγκλημα, ή μήπως υπάρχει κάτι βαθύτερο που χάνεται στο χρόνο;

Ένα από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η αφήγηση δύο παράλληλων ιστοριών που διαδραματίζονται η μία στο τώρα και η άλλη στο χθες. Ο αναγνώστης βυθίζεται στα ευβοϊκά νερά που άλλοτε φουσκώνουν και άλλοτε μειώνονται, ακολουθώντας μια ιστορία με εξάρσεις αλλά και νηνεμία, καθώς οι ήρωες ανοίγουν σιγά σιγά τον χαρακτήρα τους ώστε να τους γνωρίσουμε.

Η ιστορία που αφηγείται ο αστυνόμος Καπετάνος δεν αφορά μόνο στο μυστήριο του εγκλήματος που έχει να επιλύσει. Είναι η ίδια του η ζωή, οι δυσκολίες και η αντιμετώπισή τους, οι μικρές οικογενειακές χαρές και λύπες, το περιβάλλον του και η επαγγελματική του στάση όταν επαναφέρεται στο Σώμα της Αστυνομίας, αφού είχε τεθεί ήδη για ένα διάστημα σε διαθεσιμότητα. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τη διαφθορά που θα συναντήσει –πάλι- εκεί, και θα προσπαθήσει να βρει τη σύνδεση ανάμεσα στα πρόσωπα του δράματος.

Τι κοινό μπορεί να έχει μια μπάντα γυμνασιόπαιδων, με τους νταήδες ενός σχολείου, τον ψαρά που περισυνέλλεξε το πτώμα της άτυχης νέας, τον εξαφανισμένο πατέρα της, έναν ντίλερ ναρκωτικών, έναν ακόλαστο βουλευτή και τον μπράβο του; Βήμα βήμα, ο αστυνόμος θα ανακαλύψει με έκπληξη τη σύνδεση σημερινών εγκλημάτων με ένα παλιότερο έγκλημα μιας νεαρής επίσης κοπέλας. Πρόκειται για το δεύτερο κομμάτι της αφήγησης που ενσωματώνεται τριτοπρόσωπα, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες από το παρελθόν, ιστορία που μας δίνεται κομμάτι κομμάτι μέχρι να γίνει η σύνθεση και η τελική λύση.

Διατρέχοντας τις σελίδες του βιβλίου και γνωρίζοντας ότι είναι το πρώτο της σειράς, έχοντας διαβάσει και τα επόμενα που ακολούθησαν, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν πρόκειται για ένα πρωτόλειο, φαίνεται ότι ο συγγραφέας δούλεψε πάνω στο κείμενο. Κατάφερε να μας δώσει ένα αρραγές αστυνομικό μυθιστόρημα που άλλοτε βαδίζει στα χνάρια της αστυνομικής έρευνας και διαδικασίας, και άλλοτε στην ψυχολογία των ηρώων. Οι προτάσεις αλλού κοφτές, για να δώσουν την αίσθηση της βίας και του απειλητικού κλίματος, σε άλλα σημεία με λυρική διάθεση, όταν αυτό γίνεται επιτρεπτό ώστε να απεικονίσει το κλίμα και τα συναισθήματα, ενώ δεν λείπουν και οι απλές καθημερινές στιγμές του κεντρικού χαρακτήρα, αστυνόμου Καπετάνου.

Το βιβλίο προσφέρεται για γρήγορη ανάγνωση, με καδραρισμένα στιγμιότυπα και λεπτομέρειες που θυμίζουν έντονα κινηματογράφο, και εναλλαγές σκηνών που σε αφήνουν στα περισσότερα σημεία σε αγωνία. Αυτό το κινηματογραφικό κόψιμο των σκηνών είναι ένα κλείσιμο του ματιού του συγγραφέα προς τον αναγνώστη και τον κρατά σε εγρήγορση, μια και ποτέ δεν θα είναι έτοιμος για τις αποκαλύψεις που έρχονται είτε είναι αληθινές είτε πρόκειται για υποθέσεις του αστυνόμου.

 

Δημήτρης Σίμος

 

Από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του βιβλίου, εκτός από τον Καπετάνο, είναι ο βοηθός του Ορέστης που κλέβει την παράσταση με τη λογική του και η μικροκαμωμένη αστυνομικός Μαρκένα που δίνει το μήνυμα του βιβλίου για τον παιδικό εκφοβισμό. Θέματα όπως η διαφορετικότητα και η ηθική δικαιοσύνη θίγονται μέσα από τους διαλόγους και τις σκέψεις των ηρώων, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής, και αναζητώντας λύσεις. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, με την αγωνία να κορυφώνεται προς το τέλος, στη συνάντηση του Καπετάνου με  ένα πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση και μάλιστα από το στενό του περιβάλλον.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Σίμος, μετά από την τηλεοπτική μεταφορά του ψυχολογικού θρίλερ «Σώσε με», φαίνεται ότι μάλλον μας υπόσχεται μια συνέχεια, αυτή τη φορά με τον επιτυχημένο ήρωα του βιβλίου του, αστυνόμο Καπετάνο. Και όχι μόνο αναγνωστικά, αλλά και τηλεοπτικά.

 

 

 

* Η Κωνσταντίνα Μόσχου είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε στον έντυπο καθημερινό και περιοδικό τύπο ως δημοσιογράφος. Σήμερα ασχολείται με το βιβλίο και πολιτιστικά θέματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Διαβάζει και γράφει πρόζα και ποίηση, και το συγγραφικό ντεμπούτο της στη λογοτεχνία ήταν το 2008. Εξέδωσε βιβλία παιδικά, αστυνομικά και ιστορικά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top