Fractal

Παιχνίδια σχέσεων με φίλους

Γράφει η Χριστίνα-Μαρία Ραφτοπούλου //

 

Ρούνεϋ Σάλλυ «Συζητήσεις με φίλους», Μετάφραση: Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη, σελ. 382

 

«Παιχνίδια σχέσεων με φίλους» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για το βιβλίο Συζητήσεις με φίλους της Ρούνεϋ Σάλλυ που από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του έγινε ανάρπαστο. Και πώς να μη γίνει όταν αγγίζει απευθείας την ψυχή των νέων και μιλά με τη δική τους γλώσσα.

Τα παιχνίδια σχέσεων αυτού του βιβλίου παίζονται στην Ιρλανδία, ανάμεσα στους τέσσερις πρωταγωνιστές, τη Φράνσις, την Μπόμπι, τη Μελίσσα και τον Νικ χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος κινεί τα πιόνια. Μάλλον θα λέγαμε ότι ο καθένας κάνει τη δική του κίνηση ματ κάθε φορά.

Η ιστορία διανθίζεται μέσα από την αφήγηση και άρα την οπτική της Φράνσις, η οποία σπουδάζει φιλολογία, γράφει ποίηση, φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας και είχε σχέση στο παρελθόν με την Μπόμπι. Τώρα παραμένουν στενές φίλες και μαζί διοργανώνουν βραδιές ποίησης. Η σχέση τους είναι ιδιαίτερη και συχνά συγκρουσιακή.

Εισέρχονται στον κόσμο των ενηλίκων -παρ’ ότι ενήλικες επιμένουν να ζουν με μία παιδικότητα- όταν γνωρίζουν την κριτικό και δημοσιογράφο Μελίσσα και τον ηθοποιό σύζυγό της Νικ. Αναπτύσσεται μία φιλική σχέση μεταξύ τους, η οποία όμως καταλήγει σε ένα ερωτικό μπέρδεμα αφού παίζονται διάφορα ερωτικά παιχνίδια, με πρωταρχικό την παράνομη σχέση μεταξύ Φράνσις και Νικ.

Από την ανάγνωση του βιβλίου αναδύονται πολλαπλά ερωτήματα. Πόσο αποδεκτό είναι σύζυγοι να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με άλλους κι αυτό μάλιστα να γίνεται συνειδητά κι από τους δύο; Γίνεται κάποιος να αγαπάει και να δίνεται ερωτικά σε περισσότερους από έναν ανθρώπους; Μπορεί μία λεσβία να έλκεται ερωτικά από έναν άνδρα και τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει; Πώς μεγαλώνει ένα κορίτσι με αλκοολικό πατέρα και τι αντίκτυπο έχει αυτό στις συντροφικές της σχέσεις;

Στο βιβλίο τίθενται κοινωνικοί προβληματισμοί σχετικά με το τι συμβαίνει σήμερα στις σχέσεις των ανθρώπων και ιδίως των νέων. Φιλία, έρωτας, πίστη, απιστία, προδοσία, φιλοδοξίες είναι έννοιες που ταλανίζουν τους ήρωες του βιβλίου αλλά κι όλους τους νέους σήμερα. Ζητήματα ταυτότητας, φύλου, σχέσεων ερωτικών αλλά και φιλικών μπλέκονται στην αφήγηση της Φράνσις, η οποία με έναν λόγο απλό αλλά βαθιά εξομολογητικό, μας ανοίγει τις πόρτες της ζωής αυτών των τεσσάρων ανθρώπων. Η αφήγησή της ρέει τόσο αβίαστα που νιώθουμε σαν να την έχουμε δίπλα μας και να την ακούμε να μας διηγείται όλα όσα έζησε αυτό το επτάμηνο της ζωής της.

 

Ρούνεϋ Σάλλυ

 

Παρ’ όλο που τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο έχουν συνήθως ένα αρνητικό πρόσημο για πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας-όπως για παράδειγμα η παράνομη σχέση της Φράνσις με τον Νικ- ωστόσο ο τρόπος που παρουσιάζονται καταρρίπτει κάθε προκατάληψη. Σε αυτό συμβάλλει η επιλογή της Ρούνεϋ να γράψει την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο. Ο αναγνώστης μαθαίνει τα γεγονότα μέσα από την οπτική της ίδιας της πρωταγωνίστριας κι έτσι του δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος να δομήσει τον χαρακτήρα των ηρώων και να κατανοήσει τις πράξεις τους. Αυτό συμβαίνει επίσης και επειδή η Ρούνεϋ έχει καταφέρει να αποδώσει την ψυχοσύνθεση των ηρώων με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν κενά στον χαρακτήρα τους και να είναι λογική η πορεία τους.

Πρόκειται στην ουσία για ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα που διεισδύει στην ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων κι εν τέλει στην ψυχοσύνθεση όλων των νέων σήμερα. Η φωνή της Φράνσις είναι σίγουρα η φωνή πολλών νέων που προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν και να θέσουν τους δικούς τους κανόνες στην κοινωνία που ζουν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top