Fractal

Ταξίδι ζωής

Γράφει η Κατερίνα Λιβιτσάνου- Ντάνου //

 

«Στα μαγεμένα της βραδιάς» ποίηση του Κωνσταντίνου Γ. Σταλίδη, Κέντρο Ευρωπαϊκών εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση, σελ. 160

 

Κυκλοφόρησε το Μάρτη του 2019 από το Κέντρο Ευρωπαϊκών εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση η 2η έκδοση της ποιητικής συλλογής του Κωνσταντίνου Γ. Σταλίδη με τίτλο «ΣΤΑ ΜΑΓΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ», έκδοση βελτιωμένη και εμπλουτισμένη από την πρώτη , που είχε εκδοθεί το 2010. Τότε είχα διαβάσει τη συλλογή και διέκρινα ένα δημιουργό  με ευαισθησία και προβληματισμούς για τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Η πρόσφατη έκδοση έχει το ίδιο εξώφυλλο, με βιογραφικό όμως του ποιητή στο οπισθόφυλλο. Σύμφωνα με αυτό ο Κωνσταντίνος Γ. Σταλίδης γεννήθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης από πρόσφυγες γονείς, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του  Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φ. Σ. του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Υπηρέτησε στη Δ/θμια Εκ/ση ως καθηγητής τάξης, Διευθυντής σχολικών μονάδων και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών, έλαβε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει είκοσι βιβλία του,  επιστημονικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Κατά καιρούς έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς για το επιστημονικό, συγγραφικό και κοινωνικό του έργο.

«Στα μαγεμένα της βραδιάς» λοιπόν, με τον ταξιδευτή άνθρωπο να ορκίζεται στο φεγγάρι, να ονειρεύεται και να ελπίζει, να αισθάνεται την απειλή του χρόνου και το ταξίδι της ζωής που μικραίνει,  αφήνοντας ανεκπλήρωτα τα τάματα της καρδιάς «Μεγάλα τα όνειρά μας, / μα το ταξίδι μας μικρό/κι έμεινε όνειρο μισό / το τάμα της καρδιάς μας». Πολλά συναισθήματα μάς δημιουργούνται διαβάζοντας τα ποιήματα της συλλογής, που χωρίζονται σε δύο ενότητες : της χαράς και της λύπης.  Ιδιαίτερα κατατοπιστικά  είναι τα στοιχεία, που ο κ. Σταλίδης παραθέτει στον πρόλογο της 2ης έκδοσης, κάτι που δεν υπήρχε στην 1η. Συγκεκριμένα :  η 2η έκδοση περιλαμβάνει τραγούδια από την ομώνυμη 1η, από τις συλλογές «στην πυρκαγιά των υδάτων»  και  «στις μυστικές στοές της» και άλλα ανέκδοτα. Σε κάποια έχουν γίνει αλλαγές (πρόσθεση ή αφαίρεση  λέξεων, αλλαγή στίχων και τίτλων, κυνήγι λέξεων). Από τα 100 τραγούδια τα 50 είναι της χαράς και τα άλλα 50 της λύπης, μια και στη ζωή μας οι χαρές εναλλάσσονται με τις λύπες. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται και δύο τραγούδια της αδερφής του δημιουργού με τίτλο  «Καλοκαιριάτικο πρωί» και «για μακρινό ταξίδι». Μετά από κάθε τίτλο υπάρχει ένας υπότιτλος, ένα μότο, που προέρχεται από όλες τις εποχές και βοηθά τον αναγνώστη στην ορθή ερμηνεία και κατανόηση του κειμένου. Στο τέλος  του βιβλίου υπάρχει ερμηνευτικό και πληροφοριακό γλωσσάριο, που διευκολύνει και πληροφορεί τον αναγνώστη – ερευνητή. Η συλλογή είναι αφιερωμένη στις ψυχές  όσων έζησαν πριν από μας και μας άφησαν πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και σ’ όλους όσοι αγαπούν να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να τραγουδούν τα όνειρα και τις δημιουργίες τους.

Όλα τα τραγούδια – ποιήματα έχουν ρίμα σταυρωτή, πλεχτή ή ζευγαρωτή και είναι γραμμένα σε τετράστιχες ή δίστιχες στροφές, με ρυθμό και μέτρο, με συγκεκριμένο αριθμό συλλαβών . Ο κάθε στίχος τονίζεται στη λήγουσα ή την παραλήγουσα της τελευταίας λέξης (οξύτονος ή παροξύτονος) «Στα μαγεμένα της βραδιάς/ χιλιάδες όρκοι στο φεγγάρι». Πρόκειται για παραδοσιακή ποίηση, με έντονα και ποικίλα σχήματα λόγου όπως παρομοιώσεις, μεταφορές, εικόνες, προσωποποιήσεις, κοσμητικά επίθετα, που κάνουν πιο ζωντανό και ποιητικό το λόγο και δημιουργούν πολλά διαδοχικά συναισθήματα, ανάλογα με το θέμα «βρέχει παράπονα ο καιρός, σέρνει τα βήματα ο καημός,  για γράμματα σβησμένα/ που ανάβουν πυρκαγιά, ανακαίνισα στην καρδιά μου το πάθος, των στεναγμών αγιάτρευτα τραγούδια». Ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμός πολλές φορές δίνεται σε χρονικές στιγμές, εποχές και στοιχεία της φύσης όπως: φεγγάρι, θάλασσα, αστέρια, ήλιος, λουλούδια, χελιδόνια, φωτιά, κύματα, αηδόνια, ανατολή, ξαστεριά, καταιγίδα, Πασχαλιά, πουλιά, Αύγουστος, Χειμώνας, Καλοκαίρι, ανατολή.

Πολλά είναι και τα θέματα που θίγονται στη συλλογή: η αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, η λήθη και η φθορά του χρόνου «και απροσκύνητος ο χρόνος / αφήνει τα σημάδια του παντού», η λατρεία στη φύση, ο έρωτας, ο πόθος για το ωραίο, η αναγκαιότητα της συντροφικότητας «κράτα σφιχτά το χέρι μου / μες το δικό σου χέρι / να σου κρατώ το χέρι σου / χειμώνα καλοκαίρι», το αντάμωμα, οι αλλαγές των εποχών με το συμβολισμό τους, η ειρήνη, η αγάπη και η λαχτάρα για ζωή, οι αναμνήσεις και η νοσταλγία του παρελθόντος, η απογοήτευση «μαχαίρι η αγάπη στο μυαλό μου / κι εσύ δεν ξεπροβάλλεις να σε δω», η λύπη για αγαπημένους που έφυγαν, ο θάνατος, η μοναξιά «ματώνει ο πόνος την καρδιά της / και σβήνει μόνη τα κεριά», η φιλία και οι απολαύσεις με τους συντρόφους, ο ύμνος στη μάνα – Παναγιά, η προδοσία, οι προσδοκίες, τα όνειρα και οι στόχοι, τα ανθρώπινα παράπονα, η ελπίδα και η αισιοδοξία. Τέλος,  στοιχεία αναπόσπαστα από τη ζωή και την παράδοση του λαού μας είναι στη συλλογή τα τραγούδια και ο χορός, το μοιρολόι , η πίστη στους όρκους και τα όνειρα, ο επιτάφιος θρήνος, η προσευχή.

 

Κωνσταντίνος Γ. Σταλίδης

 

Ευχαριστώ τον κύριο Σταλίδη για το όμορφο σεργιάνι «στα μαγεμένα της  βραδιάς» και παραθέτω  στίχους που έγραψα αμέσως μετά την ανάγνωση του βιβλίου.

 

ΠΑΝΩ «ΣΤΑ ΜΑΓΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ»

 

Απόγευμα μιας βροχερής και μουντής μέρας

με τον ήλιο πίσω απ’ τα σύννεφα

παρέα με μελωδικούς ταξιδιάρικους στίχους

 

Της χαράς και της λύπης

της ζωής που περνά

του έρωτα που προδίδει

του χρόνου που δε λυπάται

του ταξιδιού που τελειώνει

της μοναξιάς που κυβερνά

της κόρης που απογοητεύει

των φίλων που ξενυχτούν

των αναμνήσεων που σκοτώνουν

του Χειμώνα που τρομάζει

της καρδιάς που πικραίνεται

των σβησμένων αστεριών

των διωγμένων εραστών

του επιταφίου θρήνου

των αγιάτρευτων πόνων

της βροχής και της καταιγίδας.

 

Και τόσων άλλων μεγάλων

και μικρών και πικρών…

«στα μαγεμένα της βραδιάς».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top