Fractal

Ξεναγώντας μας στον Λαβύρινθο του παρόντος-μέλλοντός μας, με ή δίχως τον μίτο της Αριάδνης.

Από τον Κωνσταντίνο Μπούρα // *

 

Γιάννης Φαρσάρης: «Σουσάμι άνοιξε». Τριάντα τρόποι για να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου, εκδόσεις Έσοπτρον, Αθήνα, Νοέμβριος 2022, σελ. 272.

 

Δεν είναι ακριβώς οδηγός αυτοβελτίωσης. Είναι μάλλον ένα ζωτικό κύτταρο ενός εμβολίου ενισχύσεως της πολύ-δημιουργικότητας σε αναγεννησιακούς ψηφιακούς καιρούς.

Νιώθεις την προτροπή να γίνεσαι καθημερινά καλύτερη εκδοχή τού εαυτού σου.

Το Διαδίκτυο δεν είναι πλέον ένας άγνωστος επικίνδυνος ωκεανός αλλά μια σαγηνευτική θάλασσα, σαν Κίρκη χωρίς τα γουρούνια της, σαν Καλυψώ χωρίς το πέπλο της…

Άπειρες ευκαιρίες διάδοσης τής πληροφορίας, των ιδεών και των πολιτισμικών προϊόντων [αποφεύγω συνειδητά το επίθετο «πολιτιστικός» γιατί ηχεί κάπως πατερναλιστικά και χειραγωγίστικα].

Μακριά από κάθε είδους σκλαβιά, το σημερινό αίτημα τής Ελευθερίας φαντάζει τώρα περισσότερο εφικτό παρά ποτέ. Κι αν δεν συμβεί κάτι (γεωλογικό ή πυρηνικό) που θα μας βυθίσει πάλι στον Μεσαίωνα, τότε ακόμα κι ο λεγόμενος «άνθρωπος των σπηλαίων» θα συμπεριληφθεί στον καινούργιο δημιουργικό άνεμο που θα πνεύσει πάνω από την Ανθρωπότητα για να την αποκαθάρει από τους ρύπους των αστοχιών της.

Οδηγός επιβίωσης στους ρομποτικούς καιρούς των κβαντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών τής Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, είναι το βιβλίο αυτό, φιλοτεχνημένο αλχημιστικώς δια χειρός τε νοός ιδιοφυούς τινός παραγωγικοτάτου όντος που όντως επιχειρεί να διαφέρει δια του επικοινωνείν.

Μεστός ο λόγος του, απλά τα παραδείγματά του, δεξιοδικά τα παραθέματά του. Μας προτρέπει να γίνουμε όσο «λοξοί» θέλουμε, αφού το υποατομικό σωματίδιο με την χιουμοριστική ονομασία «παραδοξόνιον» δίνει στον έσω κι έξω κόσμο μας την ομορφιά του.

Πριν από λίγο ταρακουνηθήκαμε πάλι από έναν γερό σεισμό, επιφανειακό, με επίκεντρο την Εύβοια. Μόνον εκείνοι/εκείνες/εκείνα που θεωρούν πως ζουν μέσα σε έναν κύβο μεταλλικό, απαράλλαχτο κι αδιατάρακτο θα τρόμαζαν με τις μεγαλειώδεις μεταμορφώσεις μιας Φύσης επινοητικής. Και θα δούμε πολλές ωδίνες τοκετού τα επόμενα χρόνια. Γιατί ποτέ το παλαιό δεν δίνει τη θέση στο νεαρό τόσο εύκολα. Όχι τουλάχιστον αμαχητί. Ας θυμηθούμε τον Λάιο που δεν θέλει να δώσει οδική προτεραιότητα στον Οιδίποδα, παρ’ όλο που έχει την ηλικία και την κοψιά που θα είχε ο γιος του, αν το σύμπαν δεν διασκέδαζε με το να μπλέξει τις πορείες τους και να βάλει τις παράλληλες ευθείες των βίων τους να διασταυρωθούν!!!

Κοσμικό χιούμορ. Αυτό είναι που διακρίνει το γνήσιο από το μιμητικό, το αυθεντικό από το δουλικό, το ανεξάρτητο από το δεσμευμένο.

Διαύγεια, κρυστάλλινη καθαρότητα, ελεύθερη διάχυση τής Πληροφορίας (ικανής και αναγκαίας συνθήκης για την επίτευξη τής Γνώσης)… Αυτά κι άλλα πολλά προσφέρει το Διαδίκτυο. Από εμάς εξαρτάται εάν θα προσαρμοστούμε ή εάν θα καταστραφούμε αρνούμενοι να εξελιχθούμε.

 

Γιάννης Φαρσάρης

 

Ο Γιάννης Φαρσάρης, πάντως, πιστός στο καθήκον που ο ίδιος έχει επωμισθεί, μας ξεναγεί στον Λαβύρινθο τού παρόντος-μέλλοντός μας, με ή δίχως τον μίτο τής Αριάδνης. Δεν χρειάζεται, όταν έχουμε το μυαλό μας καθαρό και την κριτική σκέψη μας ακέραια, μακριά από προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, προκατασκευασμένες ιδέες και δεσμεύσεις παντός τύπου…

Από τις λίγες φορές που χαίρομαι την ανάγνωση ενός βιβλίου, διαβάζοντάς το ξανά και ξανά, τα μέσω-έξω, τα μπρος-πίσω, επιχειρώντας ανάμεσα στις γραμμές να διακρίνω το μυστικό τής επιτυχίας όλων εκείνων των διαφορετικών που δεν τόλμησαν να ομοιάσουν με εκείνον τον ασαφή, θολό κι απροσδιόριστο «μέσον όρο» [στατιστικό μέγεθος, που εν πολλοίς δεν υπάρχει].

 

Η όποια διαφορετικότητά μας όπλο και πλεονέκτημα σε αυτόν τον άνισον αγώνα τής διαφορικής κβαντομηχανικής με τις άπειρες μεταβλητές.

Αισιόδοξο το συμπέρασμα αυτού τού πονήματος: αγωνιστείτε γελώντας για να υλοποιήσετε τα οράματα τής ψυχής σας, τις ονειροφαντασίες τού πόθου σας, τα φάσματα θυμικού και νοητικού αδιακρίτως…

 

 

 

* Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας είναι ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασιολόγος και κριτικός (www.konstantinosbouras.gr)

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top